Možná právě koukáte z okna a vidíte řetězy dešťových kapek, které padají z nebe a pomalu stékají po silnici. Na procházku to už skoro není ani v holinách a vyjít na balkon si také říká o nachlazení. Je to jasné tedy, musí se zůstat v teple domova. Co ale doma? Nuda se pomalu ale jistě vkrádá do společného času a především ve dvou se něco těžce vymýšlí, proto nechte oči spočinout na tomto textu; pokusím se vám navrhnout aktivity do nepříznivého počasí, které doprovází podzimní období. 

Zdroj: Unsplash.com

Puzzle

Stavění puzzle baví lidi už od poloviny 18. století a puzzlový trend není nijak zvlášť na ústupu. Možná máte pocit, že skládačky jsou pro malé děti, ale zkuste si zakoupit obraz o pěti tisících dílků a schválně, jak dlouho vám bude trvat jeho zhotovení. U nás doma teď frčí tisícové obrazce, které stavíme zhruba tři až čtyři hodiny. Každý máme svoji polovinu a učíme se navzájem si vypomáhat ve výstavbách oné poloviny obrazu. Věřte mi, že to bude i zkouška vaší trpělivosti, když uvidíte, že vaše polovička chce puzzle stavět úplně jinak než vy. Nejznámější a za mě nejlepší značkou, která vyrábí puzzle, je Ravensburger. Jejich puzzle do sebe dobře zapadají a nestane se vám, že by jeden puzzlík šel vložit do vícero míst. Jedna krabice není nijak drahou záležitostí a můžete ji poskládat, kolikrát budete chtít. Jestli nechcete puzzle objednávat, tak je můžete zakoupit v knihkupectví (Knihy Dobrovský) nebo v Tescu.

Společenské hry

Název „společenské hry“ už trochu zavání tím, že to budou hry pro větší množství hráčů. Asi každému se vybaví Monopoly, Člověče nezlob se, Osadníci nebo Dostihy. Myslím si, že každý doma najde alespoň jednu hru z těchto jmenovaných. Herní trh je ale v dnešní době obrovský a existuje mnoho her pouze pro dva hráče, takže jestli nešťastně vzdycháte, že se svou polovičkou můžete hrát jedině šachy nebo dámu, tak vás právě teď vyvedu z omylu a rovnou vám dám pár dobrých typů na hry pro dva. Krycí jména duet jsou odnoží hry Krycí jména, která je pro čtyři a více hráčů. Za mě je duet daleko lepší a zábavnější, takže jestli vás bavila základní hra, tak vám garantuji, že duet vás bude bavit taky. Bang duel je hra, která mne velice mile překvapila. Já sama jsem nikdy nebyla milovnice hry Bang, protože ji většinou hráli kluci v obrovském množství a vždycky hrozně dlouho trvalo, než na mě přišla řada. Tady je to živější, akčnější a na řadu přijdete do minuty. 7 Divů světa duel je hra, kterou mi doporučovalo mnoho lidí a to právem. Sama jsem hrála vždy jen základní verzi pro více lidí a bavila mě její originalita a to samé zažívám i u duelu. Nakonec ještě mohu doporučit si ve dvou zahrát Scrabble, Lodě, Piškvorky nebo Město, jméno, zvíře, věc. Hrám se ale fantazie neklade, takže si klidně vymyslete svou vlastní. Což mě přivádí k tomu, že zde najdete zážitkovou deskovku, kterou si zadarmo můžete stáhnout a zahrát. Na hru potřebuje jen věci, které máte doma. 

Hádanky, jazykolamy a vtipy

Strašně ráda dávám lidem okolo hádanky, ale mám jich jen pár a časem mi vždycky dojdou. Teď jsem ale našla výbornou stránku, která shromáždila desítky hádanek, které si navzájem můžete pokládat nebo rovnou spolu hádat, protože řešení se vám ukáže až po rozkliknutí ikony. Také se společně můžete zkoušet z toho, jak je kdo schopný říct nějaký zapeklitý jazykolam. Například tahle věta je pro mě jazykově šílená: „Rozprostovlasatila-li se dcera krále Nabuchodonozora, či nerozprostovlasatila-li se dcera krále Nabuchodonozora.“ Další nápady na jazykolamy najdete tady. No a do smutných deštivých dní patří humor, takže co se takhle zkusit navzájem rozesmívat. Buď vám k tomu pomůžou vtipy nebo vtipná videa, která najdete na Youtube. Můžete si zahrát hru Try not to laugh, kdy společně sledujete videa, která jsou přímo pro tuto hru vytvořeny na Youtube (např. zde), a kdo se zasměje, tak musí třeba udělat nějaký trest. 

Vyrábění
Za podzimem se vyklube doba adventní a Vánoce a s tím i nákupy dárků, psaní vánočních přání a pečení. Možná, že ty podzimní nudné dny mohou být přípravou na vánoční období a můžete se doma na ten shon připravit, aby toho potom na vás nebylo tolik. Na Youtube nebo na Pinterestu najdete mnoho tipů a návodů na výrobu vánočních přání nebo také na výrobu domácích dárků. Myslím si, že radost udělají jakékoliv domácí výtvory, ať už to jsou výtvory jedlé (sklenice nakládaných hermelínů, upečená granola, nějaký likér, sirup) nebo nejedlé (svíčky, sůl nebo bomba do vany, vonné polštářky nebo jakékoliv ušité radosti). 

Zdroj: Unsplash.com

Uklízení a k tomu poslech podcastů

Když už jsem u her a zábavy, tak velice blízko k tomu má uklízení. Dobře, teď si asi klepete na čelo, ale já si ráda udělám i z méně oblíbených činností zábavu. Například máte nádobí, které potřebujete utřít, jednoduše si ho rozdělte na půl a závoďte v tom, kdo ho budete mít rychleji uklizené, ale taky pořádně utřené. Nebo si takhle vezměte vyprané prádlo a závoďte v tom, kdo bude mít více kusů pověšených. Závodit se dá klidně i v zametání, vytírání, umývání oken... Vymyslete si sami, v čem změříte síly se svým uklízecím protivníkem. Slibuji vám, že se při tom nasmějete. 

Deštivé dny jsou také výborným období na vytřídění skříně, uspořádání spíže nebo komory. Sice to jsou zdlouhavé aktivity, ale když si k tomu pustíte nějaký zajímavý podcast, tak se během uklízení i něco dozvíte. K poslechu vám doporučím rozhovory U Kulatého stolu , 7 pádů Honzy Dědka, DVTV, Lucii Výbornou na Český rozhlas Radiožurnál nebo Blízké setkání na Český rozhlas Dvojka. Ze zpravodajských podcastů si k uklízení pusťte Vinohradskou 12  nebo Studio N  a z lifestylové sféry si nalaďte Opravdové zločiny, Brain We Are, dokumentární investigativní podcast Matematika zločinu nebo Kavky — Podcast České televize

Vaření a pečení

Práce v kuchyni je v mnoha domácnostech starost ženy a já tuto práci mám upřímně hrozně moc ráda, ale daleko radši mám, když nějaké jídlo uvařím dohromady s manželem. Rozdělíme si práci a každý dělá to, co umí a co ho baví. Společně při tom třeba posloucháme písničky nebo si vyprávíme příběhy z minulosti. Jídlo, které spolu vytvoříme, je dokonalé, protože je plné lásky a radosti a to prostě chutná nejvíce. 

Učení se novým věcem 

Myslím si, že každý z nás má něco, co by chtěl umět, ale nikdy na to pořádně nemá čas. Deštivé dny jsou na tohle nejlepší. Můžete se nějaké činnosti učit navzájem, například manželka umí hrát na klavír, tak naučí manžela základní znělky nebo stupnice. Manžel naopak manželku zasvětí do tajů počítačů a technologie. Také se ale nějaké činnosti můžete učit oba naráz, například cizí jazyk. K tomu vám pomohu i aplikace v telefonu jako je Duolingo nebo ‎Drops. Já sama jsem se naučila výborně základy španělštiny, protože mě Duolingo skvěle provedlo každou tématikou. Odměnou vám potom může být společná cesta do dané země, kde se alespoň základními frázemi domluvíte. 

Filmy

Filmy jsou asi první myšlenka, která vás napadá, když vidíte to neblahé počasí venku. Někdy vlastně ani nemáte sílu vymýšlet nějakou jinou aktivitu, ale toužíte jen po tom si lehnout na gauč a vidět nějaký nový film. Zkuste si to ale třeba ozvláštnit tím, že se podíváte na nějaké filmové série o více dílech, jako je například Harry Potter, Hunger Games, Pán prstenů, Hobit, Piráti z Karibiku, Shrek, Madagaskar, Stmívání a mnoho dalších. Můžete o tom s ostatními v rodině diskutovat a společně se těšit na to, co vám přinese nový díl. Zároveň několik dní budete žít v určité atmosféře onoho filmu, což je taky zážitek. Jestli si chcete prodloužit prožitek z nějakého příběhu, ponořte se do seriálů, ale pozor, některé mohou být silně návykové, jako třeba španělský seriál La casa de papel, britský seriál o královské rodině Koruna, Sherlock, z medicínského prostředí Dobrý doktor nebo klasika jako Přátelé, Jak jsem poznal vaši matku nebo Taková moderní rodinka.

Zdroj: Unsplash.com

Zpívání, tančení a hraní na nástroje

Jestli jste hudebně založená rodina, tak hudba pro vás může být obrovskou radostí a světlem v zatažených dnech. Vytáhněte všichni nástroje, seberte všechny možné i nemožné zpěvníky a hrajte a zpívejte. Jestli doma zpěvníky nemáte, skočte na internet, kde najdete zpěvník ProScholy.cz s křesťanskými písničkami ze všech papírových zpěvníků, co existují, nebo Velký zpěvník, kde jsou shromážděny písničky českých interpretů i s akordy. Skvělou stránkou na české i zahraniční písně je SUPERMUSIC, kde k většině skladeb najdete akordy, které když si rozkliknete, tak zjistíte, jak se hrají na kytaru i na klavír. Když vám daná tónina u písničky nevyhovuje, můžete si ji dokonce změnit a stránka sama vám akordy transformuje. 

Možná nehrajete na nástroje a jen zpíváte, tak si třeba na YouTube pusťte karaoke nebo rovnou Just dance, kde si na známé písničky zatancujete podle připravených choreografií. Jen ať je doma pořádně veselo. Klidně se při tancích natáčejte a poté se smějte svým vtipným pohybům. 

Vzpomínání

Poněkud klidnější aktivitou může být pouhý dialog a vzpomínání na staré zážitky. Zachumlejte se do deky, vezměte si něco dobrého na chuť a jen si společně vyprávějte vtipné příběhy, co se vám staly. Vzpomínejte na svatbu, na začátky v chození nebo na trapné chvíle ve vztahu. Osvěžujte si vzpomínky, na které nechcete zapomenout, a které si přejete uchovat v paměti. Vytáhněte alba, diáře nebo stará videa. Společně můžete album dokonce vyrobit. Vytiskněte si fotografie a potom jen lepte a pište popisky, ať mají vaše děti jednou krásné vzpomínky. 

Návštěvy

Máte-li hned před domem nebo v garáži auto, vyražte na návštěvu za rodinou, za kamarády a známými. Nebo naopak je vy pozvěte k sobě domů a udělejte si společně hezký čas. Občas v množství povinností zapomínáme na naše nejbližší a tenhle čas je vhodný si zase své vztahy upevnit a dozvědět se více o lidech, které nechceme ztratit. 

Zábava mimo domov 

Jestli vás už celkově nebaví být doma a už po baráku chodíte jako tygr v kleci, tak vyjeďte do města za zábavou. Navštivte například únikové hry nebo ve větší skupině laser game. Chcete-li klidnější program, tak navštivte nějakou výstavu nebo běžte na prohlídku hradu či zámku. Chybí-li vám sport, tak si utíkejte zaplavat do bazénů, zacvičit do posilovny nebo si zahrát squash. 

Aktivit, které můžete dělat ve vnitřních prostorách je mnoho, takže jestli máte nějaké další tipy, které vás baví dělat během deštivých dnů, podělte se o ně s námi v komentářích.