První místo v kategorii blog roku v anketě Signály Awards 2021 získal Ondřej Navrátil a jeho blog plný poezie - Svět of poems. Na vyhlášení ankety jsme si s Ondřejem povídali o tom, co ho přivedlo k psaní básní a zda si jeho poezii budeme moci jednou přečíst i offline v knižní podobě. Ondřejův blog naleznete zde.

Ondřej Navrátil. Foto: Vojtěch Curylo, Člověk a víra.

Ondřeji, na Vašem webu najdou čtenáři převážně Vaše básně, ale nic o Vás. Můžete se nám trochu představit? Kdo stojí za webem Svět of poems?

Jmenuji se Ondřej Navrátil. Je mi devatenáct let. Pocházím z malé vesničky u Litovle. Momentálně studuji v Olomouci na univerzitě. Mezi mé zájmy patří hraní divadla, psaní básní, kultura všeobecně: knihy, filmy, hudba. Z knih je mým nejoblíbenějším autorem Tolkien. Můj šálek kávy jsou proto hobiti a elfové a fantasy žánr obecně. 

Signály Awards jsou přece jen křesťanská anketa a Vy jste dokonce nějaké básně o víře napsal. Je to třeba báseň Kniha of Psalms. Jaký je Váš vztah k Bohu a víře? Vychovávali Vás v ní rodiče?

Byl jsem pokřtěný jako malé dítě a víru mi předávali moji rodiče, takže jsem v ní vyrůstal od dětství.

Kdy jste začal psát poezii?

Ve škole jsem každý rok chodil na recitační soutěže. V osmé třídě jsem si nemohl vybrat žádnou báseň, kterou bych recitoval. Nechtělo se mi recitovat báseň, kterou měli všichni ostatní, nebo mě neoslovila. Tak jsem si řekl, že si zkusím napsat vlastní. Nakonec měla takový úspěch, že jsem od té doby začal psát básně. Ta první byla o lásce. (Pozn. red.: Báseň je k přečtení na webu.) Nyní už mám zveřejněných přes sto básní.

Ukázka z tvorby Ondřeje Navrátila. Báseň Hvězda na kabátu. Zdroj: Instagram.com/svet_of_poems

Kde berete náměty? Máte nějaký motiv, ke kterému se rád vracíte?

Píšu o čemkoliv. Často se ptám přátel, o čem by si rádi přečetli báseň. Také mě inspiruje víra nebo únik do fantasy světa.

Máte nějaký básnický vzor?

Vzor jako takový úplně nemám, protože od každého básníka se mi líbí něco. Pokud bych ale měl někoho vybrat, tak se mi líbí básník Sully Prudhomme. Není tolik známý, ačkoliv je to první laureát Nobelovy ceny za literaturu. Líbí se mi od něho báseň Puklá váza.

Některé básně jste dokonce napsal v angličtině. Jak se to liší od psaní v češtině?

V podstatě ničím se to neliší. Jen si občas nejsem jistý jazykovou korektností. Dávám to většinou pro jistotu ještě zkontrolovat někomu, kdo angličtině rozumí lépe než já.

Kolik jste básní napsal celkem?

Na blogu jich mám sto dvacet, ale v záloze mám momentálně dalších třicet básní.

Publikujete všechno, nebo se občas rozhodnete, že nějakou báseň zveřejňovat nebudete?

Publikuji všechny. Není to tak, že bych vybíral jen ty nejlepší. Někdy to dělám tak, že si vyberu náhodné číslo a podle toho z již napsaných básní vyberu tu, kterou zrovna publikuji.

Neuvažujete, že byste básně vydal knižně?

Ano, uvažuji nad tím. Jen jsem se k tomu ještě nedostal. Představuje to určitou finanční a organizační náročnost. Zatím mi vyhovuje můj blog, ale rád bych v budoucnu vydal své básně i v knižní podobě.

Ondřej Navrátil s oceněním za blog roku v anketě Signály Awards 2021. Foto: Vojtěch Curylo, Člověk a víra.

Jsme zvyklí, že na sociálních sítích většina tvůrců kromě svých děl prezentuje i fotografie sebe sama a střípky ze svého života. Vy ale svoje fotografie nezveřejňujete a publikujete pouze svoji tvorbu. Máte k tomu nějaký důvod?

Žádný zvláštní důvod nemám. Spíše se snažím svoji prezentaci zaměřit tak, aby vynikly hlavně mé básně. 

Zkoušel jste psát i prózu?

Zkoušel, ale byly to takové klasické slohové práce ve škole. Na základní škole jsem psal prózu v rámci literárních sborníků, kde jsem se umístil většinou na prvních místech. Báseň je mi ale v něčem bližší.

Když se řekne poezie, tak se většině lidí vybaví rýmované verše, které znají ze školy. Vaše básničky se ale nerýmují vždy. Podle čeho se tedy určuje, že to je báseň?

V některých básních se snažím rýmovat, ale v některých se snažím zaměřit hlavně na myšlenku, kterou má ta báseň předat.

Co chystáte do budoucna? Máte nějaké plány?

Zatím žádné velké plány nemám. Zatím chci jen vydat těch třicet básní, které mám napsané v záloze. K tomu samozřejmě ještě vznikají další nové básně, takže je na co se těšit.