Tento týden dojde k vyhlášení soutěže Signály Awards. Člověk má pocit, že soutěž každý zná, každý se jí účastní… ale třeba si jí někdo všiml až letos a rád by věděl, kde se vzala a k čemu slouží. Tak jsem se na to zeptala Albína Augustína Baláta a Kateřiny Sedláčkové, kteří za tímhle projektem stojí. 

Albín Augustín Balát a Kateřina Sedláčková - moderátoři programu. Foto: Lebajová Lena, Člověk a víra

Kdy vznikl nápad udělat soutěž blogerů a youtuberů? Kdo s ním přišel?

Kačka: Úplně první soutěž se konala v roce 2017, tehdy ještě jako Blog roku. Oceňovaly se pouze blogy umístěné přímo na Signálech a za zrodem myšlenky stál tehdejší realizační tým Signálů. Jako Signály Awards se soutěž poprvé představila loni a přitom rozšířila počet kategorií. V současnosti je soutěž oceněním pro všechny, kteří se jakýmkoliv způsobem věnují digitální evangelizaci. 

Kdo a proč vymyslel rozšíření na Signály Awards?

Albín: S tím nápadem jsem přišel já. Řekl jsem si, že kromě kategorie Blog roku by bylo dobré ocenit také ty, kteří se snaží i jinak než formou psaní šířit Kristovo jméno prostřednictvím internetu. Vymyslel jsem tedy s kolegy další kategorie: Video roku a Instagram roku. Letos máme o další dvě kategorie víc: Projekt roku a Podcast roku. Signály Awards celkově vzniklo díky sledování různých projektů v zahraničí, kde se udělují ceny blogerům a vlogerům. Tak jsme si řekli, proč neudělat ocenění křesťanských influencerů i u nás? 

Pokud někdo o soutěži zatím neslyšel, možná si říká, že třeba není cílovka. Je výběr soutěžících omezen tím, pro jakou věkovou skupinu tvoří? Vybíráte jen ty, kteří se zaměřují na mládež?

Kačka: Ničím to omezeno není. Soutěžící nominují přímo jejich sledující, takže se do soutěže může zapojit v podstatě každý. Jen jsme letos z kapacitních důvodů upravili pravidla, takže do hlasování postoupilo jen deset projektů s nejvyšším počtem nominací.

Jakým způsobem se šíří zpráva o kvalitním tvůrci? Na kterém kanálu se takové věci nejvíc sdílí?

Albi: Asi nejčastěji z doslechu nebo tím, že to někdo z okruhu přátel sdílí třeba na Instagramu. Někdy ale zajímavé tvůrce doporučí i samotný algoritmus aplikací jako jsou Youtube nebo Spotify. 

Biskup Martin David s vítězi a organizátory. Archiv signály.cz.

Rozjeli jste to ve velkém, Signály Awards je akce, o které se ví. Co jste pro to udělali a koho jste přizvali ke spolupráci?

Kačka: Základem určitě byla propagace na sociálních sítích, kterou má Albi v malíku.

Albi: Je to hodně o komunikaci. Máme skvělý tým lidí, kteří se dokážou zkontaktovat. Taky jsem rád, že máme partnery, letos je to například dopravce Leo Express, který nám věnuje poukazy pro naše výherce v rámci stylového cestování, nebo firma OnGlazz, která vyrobila pro výherce skleněné trofeje. Také spolupráce s režisérem Tv Noe panem Strakošem je výborná a jsme rádi, že nám Tv Noe v tomto ohledu dává prostor. Všechno je to o dobrých lidech, kteří se chtějí podílet na tomto projektu. 

Hlavními postavami celého projektu jste vy dva?

Kačka: No minimálně jsme nejvíc vidět. :-)

Albi: Ale do akce je zapojená spousta lidí, asistentky produkce, grafici… Je to skvělý tým a díky všem těm lidem to může vypadat tak, jak to vypadá.

Kdy jste začali pracovat na ročníku 2021?

Kačka: Bez nadsázky ještě v autě cestou z Ostravy po skončení toho minulého.

Albi: Pořádně se ale příprava rozjela až v lednu.

Archiv signály.cz.

Soutěžící navrhují jejich fanoušci. Přispíváte i vy svými tipy, pokud vaše oblíbence nikdo jiný nenavrhne? Stalo se to někdy?

Albi: Asi jsme ani jeden nikdy nenominovali, ale hlasujeme oba dva.

Překvapil vás letos některý návrh? Seznámili jste se s tvorbou někoho, o kom jste do té doby nikdy neslyšeli?

Albi: Letos jsem díky Signály Awards objevil kapelu Alltide, jsou talentovaní a myslím si, že o nich ještě hodně uslyšíme.

Kačka: Já si vždycky projíždím všechny nominace a primárně mě zajímají blogy.

Sama se soutěže blogů účastníš. Dokážeš se povznést nad to, že ostatní blogeři jsou tvoji konkurenti? Hlasuješ pro sebe, nebo fandíš někomu jinému?

Kačka: Tak to je otázka pořádně na tělo! Nebudu lhát, myš se mi nad mým jménem samozřejmě zatřepala, ale v Signály Awards jsem pro sebe nikdy nehlasovala. Předtím v Blogu roku, kdy měl každý, tuším, tři hlasy, jsem se podpořila, to zas neříkám, že ne.

Zvýšenou popularitu určitě přináší samotné nominování do soutěže. Máte informace, jestli se vítězům nějak zásadně promění kariéra? Co kromě hmotných darů a dobrého pocitu vítězstvím získají?

Albi: Díky soutěži se o nich dozví spousta nových lidí a mezi nimi se určitě najdou noví fanoušci. Je to ale i forma zpětné vazby; pokud je někdo nominuje, je to pro ně znamení, že to, co dělají, dělají dobře. 

Popularita v tomto případě není samoúčelná, ti lidé dělají svoji práci pro šíření evangelia. Jak se zvýší dosah jejich díla po úspěchu v soutěži?

Albi: Snažíme se je samozřejmě zviditelnit na sociálních sítích, sdílíme jejich profily. Ale jestli jim masově přibývají sledující, to bychom se museli zeptat přímo jich.

Je někdo, kdo se účastnil prvního ročníku a je i v letošní soutěži?

Kačka: Rozhodně ano. Ale letos se objevila spousta nových tváří a já doufám, že budou růst a že je díky Signály Awards objevíte.

Ani jeden z vás nejste profesionální moderátoři. Přímo v akci to může být pro lidi sympatické, že to děláte s chutí a nikoli jako jednu z mnoha zakázek, ale určitě to s sebou přináší i stres a nečekané situace. Vybavíte si nějakou? 

Kačka: Loni to byl náš první živák. V jednu chvíli jsme se báli, že neproběhne, protože při vjezdu do areálu nám nikdo nebral telefony a my asi pět minut čekali před bránou do dvora, auto za námi trčelo do silnice a chvilku to vypadalo, že si to v televizi na poslední chvíli rozmysleli a nepustí nás dovnitř. 

Přímý přenos jsme pak zakončili krátkým rozhovorem s knězem a modlitbou. Dotyčný byl trošku nervózní, my taky, a po jedné z jeho odpovědí Albi zahlásil „Děkujeme, to je rozhovor roku!“ Nicméně jsme to všichni ustáli a zdárně to celé zakončili. 

Tak vám držím palce, ať se to letos obejde bez stresových situací a při udílení vládne jen dobrá nálada. Těším se na čtvrtek na zprávy přímo z místa činu!