Sympatická dvojice z Brna - Michael (29) a Ester (22) jsou manželé. Spolu mají také malou dceru Rút. Na první pohled jsou mladým, moderním párem, který by mohl jezdit na dovolené, cestovat, objevovat gurmánské zážitky, řešit s kamarády nové oblečení, kariérní postup v zaměstnání, koupi auta a tak. Jenže vše je jinak. Manželé Schmidtovi se rozhodli jít cestou šetrného přístupu k přírodě. Spolu založili společnost Rozvoněno a vyrábějí přírodní ekologické svíčky. Cesta je to těžká, proto Michael zároveň pracuje jako lektor protidrogové primární prevence ve společnosti Podané ruce. Má také neziskovou organizaci Divadlo Bez Pravidel. A Ester je na plný úvazek v Rozvoněnu a na mateřské.

Zdroj: archiv manželů Schmidtových.

Jak se zrodil nápad na takový podnik jako je Rozvoněno?

Ester: Celé to začalo tím, že jsme si zasadili levandulové políčko. Najednou jsme po první sklizni zjistili, že levanduli nezvládáme spotřebovat. Začala jsem z toho šít různé vonné dekorace. Až během covidu jsem se dostala k přírodním voskům. Hodně mě zaujaly svými vlastnostmi. A tak jsem se rozhodla vyrobit přírodní svíčku. Ozdobila jsem ji i květy levandule z našeho políčka, jen tak pro radost. Potom jsem různě vylepšovala poměr vosku a svit svíčky a říkala si, že to můžu zkusit nabídnout lidem. Založila jsem účet na Fleru (internetový portál nabízející výrobky uživatelů) a Michal mně s tím začal pomáhat. Rozhodli jsme se, že je to super, že není tolik přírodních svíček na trhu a že do toho půjdeme. A Michal se také nadchnul. 

Michael: Na začátku jsme se snažili oslovovat brněnské obchody. Celou dobu jsme se snažili, aby to bylo co nejvíce ekologické a bezodpadové. Začali jsme oslovovat brněnské bezobalové obchody a k tomu některá brněnská květinářství. Napřed jsme měli živnost, kterou jsem si založil loni na jaře. Později jsme se dostali k myšlence, že z toho uděláme s. r. o. a trošku to zvětšíme. 

Zaujalo mě, že jedete na ekologické vlně. Proč zrovna ekologicky?

Ester: My jsme k tomu už od malička vedení. Jako malí jsme oba chodili do skautu, takže jsme trávili hodně času v přírodě. 

Michael: Poslední dobou si více a více uvědomujeme, že naše příroda trpí zacházením člověka a že je potřeba malými krůčky dělat věci, které mohou přírodě ulehčit. Řekli jsme si, že přírodní svíčky jsou ideální. Klasický parafin se vyrábí z ropy. Takže svíčky jsou vlastně toxické, zatěžují přírodu. Zatímco ty přírodní jsou zcela biologicky odbouratelné, zdravější pro přírodu i pro člověka. 

Vím, že se kolem toho pořád motám, ale je pro vás ekologie důležitá?

Michael: Je to pro nás hodně důležité. Snažíme se doma třídit, co se dá. Nevyhazovat věci, pouštět je do nového života. Zároveň si řadu věcí kupujeme z bazaru, z internetu, většinu oblečení máme z druhé ruky. Snažíme se co nejméně zatěžovat přírodu. Zároveň se snažíme v rámci možností i některé potraviny nakupovat v bezobalových prodejnách, abychom snížili produkci plastu. Snažíme se hledat cesty, které jsou po finanční stránce schůdné.

Zajímá mě, jak probíhá od základu výroba svíčky?

Ester: Na začátku jsme se rozhodli dělat svíčky bezodpadově. Dávali jsme je do skleniček od jogurtu, například opočenského. Teď už nemůžeme používat jenom tyto skleničky, potřebujeme jich totiž více. Používáme bavlněný knot, který přilepíme naspod ekologickým lepidlem. Podržíme si ho takovým speciálním držákem na knot nebo klasickým kolíčkem. Necháme schnout. Během toho si můžeme roztavit vosk. Používáme směs kokosového a sójového vosku. A přidáváme přírodní éterické oleje, podle toho, jakou chceme vůni. Pak se to smíchá a naleje do skleničky. Potom se to nechá schnout, to trvá půl dne. Jak je to zaschlé, tak se zastřihne knot. A ve finále to etiketujeme. Teď máme nové etikety. Šlo nám o to, aby byly přírodní.

Michael: Lepidlo (na etiketě) je vodou ředitelné a dá se odmočit. Díky tomu mohou lidé používat skleničky dále. Výroba není úplně nejtěžší, ale jde tu hodně o vymyšlení správného poměru vosků a éterických olejů.

Jak je u nás těžké založit firmu?

Michael: Založit firmu je docela snadné. Už jsou i nějaké firmy pomáhající se založením, které na to mají granty. My jsme šli přes server Založ firmu. Jsou placeni z evropského grantu, takže člověk tam platí jen poplatky, které by dával, kdyby si firmu zařizoval sám. Dokáží to zrychlit až na tři týdny. Byla to velká pomoc. Viděli jsme, že kolem je hodně byrokracie, ale onen server nám dokázal hodně pomoci. 

Máte nějaký sen do budoucnosti?

Michael: Ohledně Rozvoněna se určitě chceme snažit, abychom byli ještě více ekologičtí. Naše hlavní body jsou: ekologické obaly, skleničky, které mají víčka, aby se daly znovu použít (snažíme se ty skleničky i znovu vybírat a plnit). Máme i e-shop. Když posíláme objednávky, balíme je do použitých materiálů (staré krabice, perlenka, noviny). To je náš sen. Vymyslet systém, jak to dělat nějak efektivně a zároveň ekologicky. 

Ester: A ještě naším snem je, aby nás to mohlo živit. V současné době má Michal další dvě zaměstnání a je poměrně náročné to všechno stíhat. Rozvoněno je to, co nás baví. Ale bojíme se, protože už máme rodinu, jít do toho stylem, že všechno ostatní pustíme. Ale snažíme se, aby to mohlo být v budoucnu naše jediné povolání spolu s divadlem, co má Michael. 

Michael: Ohledně ekologie nás láká i lokálnost, aby se věci nepřevážely přes půlku světa. To se také snažíme. Naše svíčky to teda moc nedovedou; některé oleje, květiny, vosky jsou opravdu z celého světa. Ale máme teď velkou radost... před nedávnem jsme přišli s prvními svíčkami z včelího vosku. Máme tu svíčku v keramice, kdy jde o malou ruční výrobu keramiky z české hlíny, z české glazury. To je náš první ryze český výrobek. Chceme, aby svíčky byly složené z lokálních surovin a aby to dělali místní lidé nejlépe ruční prací. 

Líbilo se mi vaše zapojení do ekologické výzvy od ekologické organizace Greenpeace (šetrný a udržitelný způsob života). Dá se žít i dnes udržitelně?

Ester: Určitě dá. Je důležité, když tahle člověk chce žít, nedávat si vysoké cíle. Rozhodnout se, že bude kupovat obilniny v bezobalovém obchodě, že bude zatím třídit odpad. Každý malý krok je super. Po svatbě jsme se o to začali více zajímat. Najednou jsme měli svou domácnost a řešili jsme, co kupujeme, že v obchodě je toho fakt hodně v plastu. Tak jsme začali některé potraviny kupovat bezobalově. Byly to malé krůčky. A teď už děláme spoustu věcí, které by nás dříve nenapadly.

Michael: Na podzim budeme stavět dům – dřevostavbu. A chceme, aby nějakým způsobem byla udržitelná. Bohužel v této době udržitelnost hodně stojí a postavit dům je velice drahé, všechno šlo nahoru. Nebudeme tam tak mít všechno, co bychom chtěli. Ale jednou z věcí bude splachování dešťovou vodou. Splachování je jeden z největších výdajů vody v domácnosti. 

Otázka na tělo, vyděláte si na sebe v Rozvoněnu?

Michael: Rozvoněno nás neživí. Začátky podnikání jsou spojeny s hodně výdaji - nakoupit materiál, nadělat zboží dopředu. Svíčky hodně stojí na listopadu a prosinci. Během celých prázdnin jsme se připravovali, abychom se na podzim mohli věnovat pouze distribuci. Z toho důvodu máme nějakou investici vloženou do vyrobených svíček. Do toho jsme o prázdninách dělali nový design. Je to o tom, že jsme se s Ester loni rozhodli dělat to naplno. Máme vymyšlený pětiletý plán, aby se nám investice vrátily a abychom během toho dokázali nějak fungovat. Zatím je to tak, že my si z Rozvoněna nic nebereme a máme finance z jiných prací. Všechno se snažíme do Rozvoněna vracet, abychom mohli být co nejekologičtější, co nejfunkčnější. 

Na vašich stránkách jsem si přečetl, že svíčky z přírodních vosků mají lepší vlastnosti a jsou ekologičtejší. Proč se více nepoužívají?

Ester: Je to poměrně novinka. Myslím si, že spousta lidí neví, že to existuje. A neuvědomují si škodlivost parafínu. Parafínové svíčky jsou dost rozšířené, v obchodech jsou v podstatě všude. 

Michael: Přírodní vosky jsou bohužel mnohem dražší. Tím, že s nimi pracují menší firmy, tak je těžké se dostat s náklady dolů na úroveň velkých korporátů, které dělají klasické svíčky. Na trzích neustále lidem vysvětlujeme, co to ty přírodní vosky jsou. 

Blížíme se do finále. Jaké máte ohlasy na vaši práci? Píšou vám lidé, zajímá je to?

Ester: Nejvíc dostáváme zpětnou vazbu na trzích, kde se přímo setkáváme se zákazníky. Mám obrovskou radost, když někdo přijde k našemu stánku a říká, že nás zná, že má rád naše svíčky, že mu voní. Teď máme velkou radost z našeho designu. Máme skvělé ohlasy, že se to opravdu lidem líbí, cítíme, že to má určitou profesionalitu.

Inspirovala vás encyklika Laudato si (zelená encyklika papeže Františka), ekologický styl církve a tak?

Michael: Asi to nebyl úplně nějaký bod zlomu. Spíš kvitujeme, že církev o tomto tématu mluví, zvlášť papež František. My si to téma uvědomujeme, mnoho lidí si to ale úplně neuvědomí. Je super, když hlava církve, celosvětově uznávaná, začne víc mluvit o potřebě ekologie. Je to jenom dobře. Může to pomoci dalším lidem trošku více se nad tím zamyslet.