Šedivo a mokro přes den, tma a zima večer. V listopadu jsou večery před obrazovkou legální, i kdybychom jinak mezi milovníky televize nepatřili. A když je venku tak nevlídno, bude ideální se obrátit do světa fantazie. Romantika, fantasy (úplně nová fantasy), fiktivní příběh z války… to jsou naše dnešní tipy pro vás. Tak hezkou zábavu a málo drobečků v posteli!

Zdroj: Little women: Love, life and those growing-up years - Hindustan Times

Malé ženy (Little Women)

Režie: Greta Gerwig, USA, 2019

Malé ženy nejsou žádná novinka, film byl sice vydaný před dvěma lety, ale kniha, která je námětem, vyšla už v roce 1868. Dílo sleduje životy slečen Marchových, pocházejících z chudé rodiny, čtyř dcer, které se o sebe se svojí matkou musí postarat sami. Jejich otec je na frontě a ony s nadějí čekají na jeho návrat. Čekání si zkracují hraním divadelních her podle předlohy nejstarší z nich, Jo, silné mladé ženy, která svojí krásou, charakterem, citlivostí i nadáním získává úctu téměř všude, kde se objeví. K tíži i k užitku jí však může být její hrdost a tvrdohlavost, tou si dokáže své blízké někdy znepřátelit, ale na druhou stranu jí tyto vlastnosti ženou dál a pomáhají překonávat rány osudu a také dobu, která ženám příliš nepřeje. Společně se sestrami překonávají bídu, nemoci, smrt i první lásky.

Skrze osudy jednotlivých sester je možné sledovat širší společenské problémy s hlavním zaměřením právě na postavení žen. Iracionalitu jejich omezeného postavení dokáže hlavní postava, silnější než leckterý muž, ztvárnit dokonale.

Malé ženy (2020) HD oficiální trailer | CZ titulky - YouTube

Lída Blažková

Zdroj: https://www.riotgames.com/cs/news/vita-vas-riotx-arcane

Arcane: League of Legends

Režie: Ash Brannon, Arnaud Delord, USA, 2021

O víkendu se herní fanoušci dočkali seriálu Arcane, který se odehrává ve světě populární hry League of Legends od studia Riot Games. Ačkoliv se může zdát, že je seriál určený pouze pro hráče League of Legends, užijí si ho všichni milovníci napětí, akce a fantasy. Znalost League of Legend univerza tu vůbec není podmínkou. Tvůrci se už od začátku snažili vytvořit seriál, který bude přístupný širšímu publiku a nechtějí značku League of Legends držet jen v oblasti počítačových her.

Seriál má opravdu povedenou a moderní animaci, která perfektně podtrhuje pochmurnou atmosféru prostředí, ve kterém se děj odehrává. Animace má na svědomí francouzská společnost Fortiche Production. O titulní píseň k seriálu, Enemy, se postarala americká hudební skupina Imagine Dragons.

První epizoda seriálu Arcane měla premiéru 6. listopadu 2021. Na streamovací platformě Netflix jsou momentálně k dispozici první tři díly. Vydání dalších tří epizod se diváci dočkají 13. listopadu a o týden později budou moci zhlédnout poslední tři díly.

Martina Mátlová

Zdroj: Orel přistává (1976) | Galerie - Z filmu | ČSFD.cz (csfd.cz)

Orel přistává (The Eagle Has Landed)

Režie John Sturges, Velká Británie, 1976, 134 min

Netradiční válečné drama, které těží ze zajímavého a napínavého příběhu odehrávajícího se během druhé světové války. V roce 1943 Německo pomalu zjišťuje, že vyhrát válku bude už velmi těžké. A proto Adolfa Hitlera napadají různé myšlenky. Třeba unést britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. To, co se na začátku jeví jako pouhý teoretický plán, se postupně změní na reálnou misi, kterou chtějí nacisté podniknout. Je nutno zmínit, že nápad ohledně násilného odvlečení Churchilla není úplná fikce, jelikož Němci měli určitý úmysl, který se týkal onoho činu, nebyl ale nikdy proveden. Filmové zpracování ohledně osnování únosu čelního představitele britské vlády nabízí pomalu se linoucí, ovšem vzrušující podívanou. Velkou zásluhu na tom mají herci: Robert Duvall jako rozhodný Radl, velící důstojník celé akce, který vybírá členy týmu a má plnou podporu a moc přímo od Vůdce, Donald Sutherland v roli Liama Devlina, mazaného špiona, jenž se infiltruje na britském území a připraví všechno pro seskok parašutistů, tak zejména Michael Caine, který si zahrál inteligentního a tvrdého plukovníka Kurta Steinera, který zase šéfuje komandu, které má splnit daný úkol. A ačkoli sledujete nacisty, s napětím čekáte, jak jejich mise dopadne. A jak dopadne, na to se musíte podívat sami. Neobvyklý válečný snímek, který v závěru překvapí akcí i pointou.

Zdeněk Červenka