Pro radost je třeba něco udělat. Když se podíváte na internet, dočtete se, že tyhle dny budou pro lidi náročné a deprese je takřka nevyhnutelná. Můžete si to vzít jako omluvu své špatné nálady, nebo se můžete zkusit zaměřit na slovo takřka a okolnostem se postavit. A s písní na rtech se depresi brání docela dobře - zvlášť, pokud nebudete zpívat sami. Pozvěte tedy kamarády na štrůdl a horký čaj a bojujte. A pokud nechcete sedět doma, vyražte třeba na koncert. Tam se můžete s někým i seznámit!

Zdroj: Mirai vydávají album Maneki Neko, překračují jím hranice popu (msn.com)

Mirai: Maneki Neko

11. 11. ve 23:11 vyšlo na všech platformách nové album kapely Mirai. Album dostalo název Maneki Neko podle asijské kočičí sošky, která houpe packou dopředu dozadu. Je to znamení štěstí a já sama bych řekla, že jim ta kočka štěstí přinesla. Málokdy se mi stane, že by mne interpretovo celé album bavilo. Většinou si označím menší část a tu potom poslouchám. Z alba Maneki Neko jsem si stáhla všechno a album poslouchám už popáté. Možná si říkáte, že to je takový český klasický popík a že to není nic pro vás, ale vyvedu vás z omylu. Kapela Mirai se rozhodla v některých písních zajít lehce do rocku a v písních nechali proudit sílu elektrických kytar a bicích. Nejvíce rocku si užijete v písničce Básně a Tentokrát. Píseň Lítej věnovali zesnulému muzikantovi Davidu Stypkovi a je populární mezi lidmi na sociálních sítích. Jednoduše je chytla za srdce. Mimo zmíněné písně mě ještě velice zaujaly skladby Vedle tebe usínám nebo Vlci.

Anna Filipová

 

 

Klec

Zdroj: www.klec.cz

V neděli 14. listopadu skládala věčné sliby sestra Irena z Karmelu Edith Stein. Oslava se konala v klášteře, odkud před dvěma lety odešly bosé karmelitky a kde dnes bosí karmelitáni organizují mnoho zajímavých akcí v projektu Fortna. (Ať žije spolupráce široké rodiny. 😉) Ty jsou většinou založené na tichu, zato nedělní oslava rozhodně tichá nebyla. Kromě spousty radostných pozdravů lidí, kteří se dlouho neviděli, to bylo především díky klezmerové kapele Klec. Co si myslely zdi kláštera, zvyklé (minimálně v našich představách) maximálně na šustění obracených stránek breviáře, těžko říct. Přítomný kněz označil tančící řeholnice za reklamu na řeholní život. Židovské písně zvednou člověka ze židle snadno. Kdyby se člověk soustředil na texty, zvlášť ty, které si Klec upravila po svém, zjistil by, že zase tak prvoplánově veselé nejsou, ale radovat se přes životní těžkosti je úkolem nejen pro židy, ale i pro křesťany. Pokud si chcete Klec poslechnout, můžete si je najít na youtube nebo za nimi vyrazit 29. listopadu do Balbínovy poetické hospůdky v Praze. Na stránkách kapely najdete i další termíny koncertů, slova písní a jiné zajímavosti.

Alena Theodora Dvořáková

 

Album Wild Dreams skupiny Westlife vychází 26. listopadu. Zdroj: www.westlife.com/

Westlife: Wild Dreams

Irská popová skupina Westlife vydává 26. listopadu novou desku s názvem Wild Dreams. První singl z chystané desky, My Hero, který vznikl ve spolupráci s Edem Sheeranem, mohli posluchači slyšet již na začátku listopadu. Minulý týden pak byla vypuštěna píseň Starlight.

Skupina se po šestileté pauze vrátila v roce 2018 na hudební scénu a album Wild Dreams bude druhým albem vydaným po tomto comebacku. Album vznikalo osmnáct měsíců a je inspirováno výzvami, které přinesla pandemie COVID-19, během níž Westlife album připravovali.

Podle dosud vydaných songů zatím můžeme soudit, že se v případě alba Wild Dreams můžeme těšit na zajímavý popový počin, ve kterém nebudou chybět pomalé písničky (My Hero) ani energické a rytmické songy (Starlight).

Martina Mátlová