Červená středa je mezinárodní iniciativa, jejímž smyslem je veřejně si připomenout všechny, kdo jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Letos akce připadá na středu 24. listopadu a jako tradičně buse spojena s průvody, osvětou a nasvícením významných budov na červeno.

Obsah obrázku obloha, exteriér, červená, světlo

Popis byl vytvořen automaticky
Červená středa 2019 v Ústí nad Labem. Foto: J. Chadimová, Člověk a víra.

Kampaň Červená středa vznikla ve Velké Británii a jejím heslem je „Společně za víru a svobodu“ („Make a stand for faith and freedom“). Jejím cílem je propagovat víru a toleranci ve společnosti a podpořit solidaritu s obětmi pronásledování. Znakem iniciativy je červená barva, která symbolizuje krev trpících pro víru. Smyslem akce je veřejné připomenutí všech, kteří jsou kvůli svému náboženskému přesvědčení pronásledováni.

Podle statistik, které uvádí Červená středa, žije 67 % populace v zemích, kde dochází k závažnému porušování náboženské svobody. 62 zemí nerespektuje svobodu vyznání a v šestadvaceti zemích lidé přímo trpí pronásledováním pro víru.

Pražský program Červené středy

Akci doprovodí také mezinárodní konference, která se bude konat ve Vlasteneckém sále pražského Karolina od 13 hodin. Vystoupí zde mimo jiné například Lord David Alton, člen Parlamentu Velké Británie a duchovní otec Červené středy, bratr Olivier Poquillon OP, vedoucí dominikánské rehabilitační mise v iráckém Mosulu, nebo Marian Jurečka, poslanec a předseda KDU-ČSL.

V 18 hodin se ve Velké aule Karolina uskuteční tradiční židovsko-křesťanská modlitba, po které v 18:30 vyjde průvod, který bude procházet okolo červeně nasvícených budov na pražském Starém Městě.

Letos se poprvé bude konat také benefiční koncert, který ve spolupráci s Charitou Česká republika pořádá Česká biskupská konference, Ekumenická rada církví a Federace židovských obcí. Koncert se bude konat na Červenou středu 24. listopadu od 20 hodin na HAMU (Malostranské náměstí 258/13, Praha 1) a bude jej živě přenášet TV Noe. Výtěžek benefičního koncertu poputuje do iráckého Mosulu, kde bude využit k obnově církevní budovy. Finančně je možné přispět již teď.

Obsah obrázku exteriér, město, noc

Popis byl vytvořen automaticky
Červená středa 2020. Foto: Lucie Horníková, Člověk a víra

Podpora Červené středy

Červenou středu může každý podpořit dle svých možností a s ohledem na nepříznivou epidemiologickou situaci buď jednotlivě nebo ve společenství. Jako způsob podpory je navrhováno nasvítit kostel či významnou budovu, sloup či sochu červeným světlem; uspořádat liturgii; soukromě se pomodlit; zapálit svíčku doma či při průvodu; zorganizovat setkání; seznámit se s danou problematikou či přispět na benefiční koncert Červené středy.

Pro sdílení a šíření informací o Červené středě na sociálních sítích můžete využít oficiální hashtagy #CervenaStreda a #RedWednesday.

Zdroje:

https://www.cervenastreda.cz/

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/211109vramci-cervene-stredy-se-opet-cervene-rozsviti-desitky-budov-po-cele-ceske-republice

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/211116i-mladi-se-zapojuji-do-iniciativy-cervena-streda