Léta zájmu o vojenskou historii mi dala nahlédnout do osudů mnoha úžasných mužů a žen. Když jsem byl požádán napsat text k letošnímu Dni válečných veteránů (11. 11.), běžela mi hlavou řada jmen. Nakonec jsem se rozhodl pro korvetního kapitána Howarda Gilmora. Oslovil mě jako člověk, kterému skutečně záleželo na svěřených lidech, s nimiž byl doslova na jedné lodi, a který své úkoly plnil nesmírně dobře. Hrdinství, které projevil, jistě dlouho a postupně rostlo, a i tím mě oslovuje. 

Zdroj: VMH: HOWARD W. GILMORE, CDR, USN (usnamemorialhall.org)

„Ponořit!“ zavelel korvetní kapitán Gilmore a ponorka USS Growler zmizela pod hladinou. Běžný rozkaz, jakých sám vydal stovky, a přece byl tentokrát zcela mimořádný. Kapitán Gilmore zůstal na hladině. Nešlo o žádný omyl, ale o jeho bleskové rozhodnutí, kterým zachránil život zbytku posádky.

Bylo časné ráno 7. února 1943, druhá světová válka v Pacifiku probíhala již 14 měsíců a karta se pomalu obracela ve prospěch Spojenců. Growler a jejích 6 důstojníků a 54 mužů byli již měsíc na svojí čtvrté bojové plavbě a úspěšně unikali protiponorkovým hlídkám i hlubinným náložím, kterými je zasypali po potopení jedné japonské lodi a poškození druhé. Ponorka operovala severně od Papuy-Nové Guiney, a zvláště se zaměřovala na japonské konvoje plující na Novou Británii, kde měli Japonci obrovskou základnu v Rabaulu, poblíž právě probíhající rozhodující bitvy o Guadalcanal. Tuto základnu bylo potřeba odříznout od zásobování. 

Zdroj: en.wikipedia.org 

Oné osudné noci vynořená ponorka dobíjela baterie, když nedaleko spatřila zásobovací loď Hayasaki a připravovala se na ni zaútočit svým palubním kanónem. Ve stejné době ovšem posádka Hayasaki spatřila ponorku a rozhodla se jí taranovat. Gilmore sice ještě stihnul vydat rozkaz ke změně kurzu, ale srážce se již nepodařilo zabránit. Mohutný náraz ohnul 6 metrů přídě ponorky skoro do pravého úhlu. Japonci začali pálit z kulometů po ponorce a mužích na její palubě. Dva zabili a tři včetně Gilmora zranili. Těžce zraněný Gilmore dal přednost druhým dvěma zraněným a pak, když viděl, že už nestihne včas vylézt na velitelskou věž a skrze průlez do bezpečí, vydal svůj poslední rozkaz. První důstojník chvíli zaváhal, než jej vykonal, ale nakonec se ponorka skutečně ponořila. Když poškozená Hayasaki odplula, pátrali ještě na hladině po jeho těle, ale nenašli. Growler pak odplula do 3000 km vzdáleného Brisbane k opravě.

Zdroj: Howard W. Gilmore - Wikipedia

Howard Walter Gilmore se narodil 29. září 1902 v městečku Selma v Alabamě. Měl mladšího bratra Francise (1905-1928). Byl dvakrát ženatý; o jeho první ženě se dá dohledat jen tolik, že zemřela na nemoc. V roce 1932 se podruhé oženil s Hildou Jane, která ho přežila o 48 let. Měli spolu dvě děti, staršího syna Howarda Waltera juniora a mladší dceru Vernon. 

Do námořnictva Spojených států vstoupil Gilmore ve svých 18 letech. V roce 1926 ukončil studium na Námořní akademii jako 34. ze 456 studentů ve svém ročníku. O čtyři roky později se dobrovolně přihlásil ke službě na ponorkách. Byl oblíbeným a schopným velitelem. První ponorkou, které velel, byla v roce 1941 USS Shark, na které již předtím sloužil jako první důstojník. Den po útoku na Pearl Harbor byl převelen na dosud rozestavěnou Growler. S ní pak absolvoval čtyři bojové plavby. Hned za tu první si vysloužil Navy Cross, druhé nejvyšší vyznamenání amerického námořnictva, když obratně zaútočil na japonské lodě přímo v přístavu, jeden torpédoborec potopil a dva další těžce poškodil. Při druhé bojové plavbě potopili několik japonských nákladních lodí, za což získal další vyznamenání. Při třetí bojové plavbě sice spatřili řadu japonských lodí, ale nepodařilo se jim dostat do palebné pozice. Při čtvrté bojové plavbě dokázali před osudnou srážkou potopit jednu a poškodit druhou japonskou zásobovací loď.

Howard Gilmore si za svoji statečnost v kritické chvíli vysloužil Medal of Honor, nejvyšší americké vyznamenání za statečnost projevenou v boji. Byla po něm pojmenována plovoucí základna ponorek USS Howard W. Gilmore (AS-16), ve službě od roku 1944 do roku 1980.

Zdroje:

Holmes H.: Poslední plavba, Baronet, Praha, 1998

https://usnamemorialhall.org/index.php/HOWARD_W._GILMORE,_CDR,_USN

https://vitter.org/familytree/getperson.php?personID=I1364&tree=vittertree1

http://www.combinedfleet.com/Hayasaki_t.htm

Autorem textu je Boleslav Vraný, bolekvrany.cz. Více jeho textů najdete na blogu vira-jednoho-technika.cz.