Legenda sportu, Emil Zátopek, ožívá v celovečerním filmu známého režiséra Davida Ondříčka, který má za sebou například dobová dramata Ve stínu či Dukla 61. Snímek nám předkládá část životního příběhu jednoho z nejslavnějších československých sportovců, držitele čtyř olympijských medailí. Nezaměřuje se pouze na jeho atletické úspěchy, ale ukazuje také soukromý život, manželství s Danou Zátopkovou i nelehkou dobu, ve které společně žili. A můžeme říct, že film je vynikající, ačkoliv v některých momentech by mohl jít ještě více do hloubky. Je také tak trochu podobný svému titulnímu hrdinovi. Příjemný, slušný, bez emociálně silnějších a překvapivých okamžiků či zvratů, s dávkou milého humoru a se zjištěním, že běh může být to nejlepší, co vás v životě potká.

21.7.2008 17-24-39.JPG
Zdroj: Zátopek

Samotný děj snímku se odehrává ve dvou časových liniích, které se různě bez větší návaznosti střídají. Ta první se odehrává po konci Zátopkovy profesionální kariéry, kdy za ním v okupačním roce 1968 do Čech přilétá jeho přítel, australský atlet Ron Clarke, aby u něj nasbíral cenné rady do běžeckých závodů. Právě ve scénách Zátopka s Clarkem dochází k úsměvným momentům, kdy Australan např. nechápe české pojídání knedlíků nebo tradici neustálého pití piva, ale dochází i ke konfrontacím s tehdejším režimem.

roncla2.jpg
Zdroj: Zátopek 

Druhá a hlavní linka vyprávění se věnuje Zátopkovu mládí: od jeho prvního závodu, kdy běžel vlastně z donucení v Baťovském areálu ve Zlíně, kde jako mladík pracoval, přes vojenskou službu, seznámení se svojí osudovou životní láskou Danou Ingrovou, spolupráci s komunistickým režimem až po jeho největší sportovní úspěchy v Helsinkách v roce 1952, kdy dokázal vyhrát hned tři zlaté medaile v závodech na pět a deset kilometrů a v maratonu, což se do současnosti nikomu nepodařilo zopakovat.

alfred1.jpg
Zdroj: Zátopek

Snímek v tomto úseku nastiňuje hned několik zásadních etap jeho života i kariéry, jen škoda, že v některých fázích nejde více do hloubky. Největší pozornost tvůrci nepochybně věnují osobnosti Emila Zátopka. Vykreslení jeho charakteru není pouze černobílé. Zachycuje člověka, jenž nadevše miluje běhání. Ukazuje nezlomnou touhu vítězit, která jde přes všechno, třeba i přes manželku Danu, která by chtěla rodinu. Sledujeme také, že jeho veselá a upřímně laskavá povaha naráží při střetnutí se stranickými funkcionáři, kdy chtě nechtě musí plnit vládní příkazy.

dana-zátopková-martha-issová-a-emil-zátopek-václav-neužil-stromovka-praha.jpg
Zdroj: Zátopek

Jak už to tak bývá, velký vliv na úspěch či neúspěch filmu má obsazení snímku, což platí u Zátopka dvojnásob. V hlavní roli sportovní ikony září Václav Neužil. Jeho převtělení do Emila Zátopka je obdivuhodné. Pět let fyzické přípravy, kterou Neužil podstoupil pod atletickým trenérem Janem Pernicou, se v tomto případě neskutečně vyplatila. Jako bychom viděli znovu závodit Zátopka, včetně jeho specifického běhu a všech gest a grimas. Po menších a nevýrazných rolích nám Neužil naplno představuje svůj herecký potenciál. Ani Neužilova filmová partnerka v podání Marty Issové nezůstává pozadu a odevzdává na plátně maximum.

emilza1.jpg
Zdroj: Zátopek

Na čem snímek Zátopek zdaleka převyšuje své tuzemské konkurenty, je vysoce odvedená řemeslná práce. Ať už se jedná o režii Davida Ondříčka, který přesně diriguje jak hlavního hrdinu, tak několik stovek komparzistů, kteří byli vybíráni z řad českých i zahraničních amatérských a profesionálních běžců pod přísným dohledem již zmiňovaného trenéra Pernici, který si mimochodem zahrál Švéda Janssona, jenž je ve filmu posledním Emilovým soupeřem při maratonu. Skvělá je rovněž kamera Štěpána Kučery, která vyniká především při zachycení jednotlivých závodů, při kterých pozorujeme detaily tváře Emila Zátopka, jeho protivníky i dění na atletickém stadionu.

alain-mimoun-saji-abdelkabir-oh-londýn-1948.jpg
Zdroj: Zátopek

Filmový Zátopek splnil velké očekávání, které se do něj vkládalo. Jedná se bezchybný snímek, co se týče zpracování, včetně značně nákladné výpravy, kostýmů a rekvizit. Václav Neužil jako Emil Zátopek podává prvotřídní výkon, rovněž Marta Issová v roli Dany Zátopkové je výtečná. A třebaže Zátopek má některé nedostatky, své diváky si po zásluze najde.

vyskove_loga-zat21-2.jpg

Zátopek            Hodnocení: 80%

 

Česko, 2021, 131 min

Režie: David Ondříček
Scénář: David Ondříček, Alice Nellis, Jan P. Muchow
Kamera: Štěpán Kučera
Střih: Jaroslaw Kaminski

Hudba: Beata Hlavenková
Hrají: Václav Neužil (Emil Zátopek), Martha Issová (Dana Zátopková), James Frecheville (Ron Clarke), Robert Miklus (Josef Dostál), Jiří Šimek (Stanislav Jungwirth), Jiří Rendl (Jan Haluza), aj.