Třebíč. Město na dolním cípu Vysočiny. Je v kraji, kde země nabírá dech a pole skládají slib chudoby (František Halas). Je to město básníků Vítězslava Nezvala, Jana Zahradníčka, Ladislava Nováka, nedaleko pobýval i Jakub Deml. Město třebíčského Oskara Schindlera Antonína Kaliny. Je to město přívětivé, ne moc známé a plné zažítků i procházek, které čekají jenom na vás. Dostanete se do něj jednokolejnou rychlíkovou tratí od Brna nebo Jihlavy. A na památky UNESCo vám bude stačit i jeden den.

Bazilika sv. Prokopa a P. Marie. Zdroj: trebicsko-moravskavysocina.

Kam jít, když potřebujete pomoct?

Pro dospívající a mládež nabízí skvělé služby tamní Charita. Pokud hledáte pomoc, radu v těžké životní situaci, funguje zde nízkoprahový klub Barák. Najdete ho na sídlišti v Nových Dvorech (Mládežnická 229). Kromě individuálního přístupu ke každému zde lze trávit i volný čas. Otvírací doba je od 13 do 18 hodin, o prázdninách se čas malinko mění. Nejlepší je přímo do Baráku zavolat a informovat se (tel. č. 731 604 569) nebo napsat e-mail ([email protected]).

Kam jít v Třebíči na mši svatou?

V Třebíči je několik nádherných kostelů; z nich bazilika je zapsána i do prestižního seznamu UNESCO (natáčela se tu slavná Markéta Lazarová). Osobně mám tento chrám nejraději, panuje zde opravdu posvátná atmosféra, kterou dotváří monumentální románská architektura, vstupní portál objevený teprve nedávno, skleněné rozety, přes které se zvláště ráno derou sluneční paprsky a kámen, který není omítnutý. Zde si budete připadat jako v některé z francouzských katedrál, akorát budete na Vysočině. Časy mší jsou vyvěšeny na stránkách pod odkazem Nové informace, v neděli tu jsou v 7 a 10 hodin. Mládež se sdružuje kolem bývalého klášterního kostela Jejkov, u kterého sídlí i místní Katolické gymnázium (nedělní mše: 7:30, 9 hod.). A ve středu města naleznete i kostel sv. Martina (nedělní mše: 8, 10:30, 18 hod.), kde lze navštívit věž a shlédnout dolů na celé město. I zde je vždy ve čtvrtek v 18 hodin sloužena mše pro mládež.

Interiér románské baziliky sv. Prokopa a P. Marie. Foto: autor.

Kam zajít, když chci být sám?

Třebíč je nádherné město. Dá se projít pěšky. I přes svoji historickou a architektonickou unikátnost není tolik známé. Stane se vám, že budete procházet židovským městem a nikdo kolem vás nebude. Můžete hledat úzké uličky, průchody, schody vedoucí k židovskému hřbitovu. Pokud městečkem projdete a půjdete pořád nahoru, dostanete se do čtvrti Týn (bývalé vesnice), kde za tamní základní školou je i obrovský židovský hřbitov s náhrobky až z doby baroka. Čtvrť i hřbitov jsou rovněž v UNESCO. Dá se vyjít i na vyhlídku Hrádek (zbytky strážní věže, bývalá součást opevnění města) s lavičkami a nádhernými pohledy na komíny s čapími hnízdy. 

Tajuplné, úzké uličky protkávají celou židovskou čtvrť. 

Kam zajít, když si chci najít kamarády?

Doporučil bych návštěvu mládežnických mší; často bývají i večery chval nebo různé akce farností. Je možné vše sledovat v aktuálních informacích farností pod banerem Nové informace.

Kam zajít, když chci sportovat?

Třebíč je městem, kde se doporučuje chodit pěšky, doprava zde jezdí spíše méně. Doporučuji tak pěší turistiku, např. návštěvu přes čtyřicet dva metrů vysokého železničního mostu přes Libušino údolí (je zde lávka pro pěší). Dole v údolí jsou pěkné stezky i pro cyklisty. Dá se dojet/dojít na Pekelný kopec s novou rozhlednou. V letních měsících je otevřeno venkovní koupaliště Polanka (pod bazilikou). Plavci ocení padesátimetrový bazén. Jsou zde i skokánky (tři a pět metrů vysoké) a tobogán. Upozorňuji na studenější vodu, která se bere z řeky Jihlavy. Za městskou částí Týn vede cyklostezka přes Týnský rybník, Zámiš až k bažantnici. Tamní okruh měří přes tři kilometry a dá se na něm běhat i jezdit na kolečkových bruslích. Okolí směrem k Velkému Meziříčí je ideální pro cykloturistiku. Na většině silniček je slabý provoz a vesnice a místní krajina jsou dechberoucí.

Kam zajít, když se chci levně najíst?

Na dobrý hamburger lze zajít ke Kmotrovi v Týně (Lavického 406). Naproti vlakovému nádraží je zase hotel Podlipný a restaurace U Kopečků. Za levné menu a stálou nabídku moc neutratíte. Nejvíc ale doporučuji cukrárnu U Cahů kus pod nádražím (Bedřicha Václavka 67/4). Velmi levné a chutné zákusky zasytí každého, kdo je na sladké. Otevřeno mají i v neděli a to od 8 hodin (po mši značka ideál). Pizzerie Amici je u autobusového nádraží (Komenského nám. 141/5). Je dražší a záleží také, co si dáte. Občas mívají nějaké akce dvě za cenu jedné a tak.

Kam zajít, když chci jít na kafe?

Kavárny v Třebíči jsou malé, stylové a dobré. Nejvíc doporučuji Farní kavárnu u baziliky. Mají řemeslnou zmrzlinu, chutné zákusky a dobré kafe. Dále v židovském městě na hlavní ulici je kavárna Vrátka (obsluhují zde handicapovaní) a dostanete zde i tradiční židovské zákusky. V cukrárně Nature Spot (Komenského nám. 107/1) můžete koupit zase bio produkty (jogurty atd.). A pak už velmi doporučuji zmíněnou cukrárnu U Cahů.

Kam zajít, když chci jít na pivo?

Pivo je levné v hotelu Podlipný. Pokud jdete ale za zážitky, tak vám doporučím nově otevřený Lihovar nad bazilikou, kde vaří vlastní pivo Urban. Bývá zde často plno, čekání ale hlavně mužům zpříjemní výstava historických aut (jaguárů).

Vnitřek Zadní synagogy postavené roku 1669.

Kam zajít, když chci jít za kulturou (kino, divadlo, muzeum, galerie)?

Třebíč je známá svými festivaly. Hlavně v letním období jsou v židovském městě tradiční festivaly (např. Šamajim). Osobně doporučuji projít si všechny hlavní památky (baziliku, synagogu, věž u sv. Martina, hřbitov, židovskou čtvrť). Pokud nechcete platit za prohlídku baziliky, zajděte si tam na mši. Za bazilikou se nachází i muzeum se stálou expozicí minerálů (s unikátními moravskými vltavíny), dozvíte se i o historii bývalého kláštera a místních obyvatelích. Bývají zde také různé další výstavy. 

Pohled na skrytou Zadní synagogu v útrobách židovské čtvrti.