Vyrazili jsme do Krkonoš s myšlenkou, že chceme vylézt na Sněžku. Cesta od nás trvá hodinu a třičtvrtě a v průběhu cesty začalo poprchávat. Předpověď počasí už den předem nevypadala nejlépe, doufala jsem ale, že to nebude tak zlé. Dojeli jsme do Pece pod Sněžkou, ale déšť zde zesílil. Po domluvě jsme se rozhodli, že sjedeme níže do Jánských lázní a vylezeme na Černou horu. 

Obsah obrázku text, strom, exteriér, obloha

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: Anna Filipová

Příjezd do Jánských lázní není nijak náročný. Přece jenom je to oblíbené lyžařské centrum, takže i bez GPS sem dojedete bez problémů. Oblíbenost místa se podepisuje i na dalších skutečnostech, třeba, že zde můžete zaparkovat pouze na vyznačených placených parkovištích. Cena parkovného je 100 Kč na celý den, takže když už ty peníze dáte, buďte v horách alespoň dlouho.

Na Černou horu můžete vystoupat po několika trasách podle toho, v jaké části Jánských lázní zaparkujete. Necháte-li auto za příjezdovou cedulí ze směru Svoboda na Úpou, nejdostupnější trasa je zelená. Červená je vhodná pro ty, kteří se vydají z centra města a modrou mohou zvolit ti, co jsou na opačném konci Jánských lázní. Na Černou horu vede i žlutá trasa, na tu se ale napojíte pouze z obce Černý důl. My jsme zvolili trasu modrou, protože ale stále mrholilo a my jsme chtěli být nahoře co nejrychleji, sešli jsme z modré trasy a stoupali po sjezdovce. Co vám budu říkat, určitě to nepatří mezi ty jednodušší trasy, které je možné si zvolit. Cestou si ale můžete dávat přestávky podle sloupů od lanovky. My jsme se zastavovali každý druhý sloup. Tato cesta samozřejmě není možná během zimy.

Obsah obrázku strom, exteriér, tráva, obloha

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: Anna Filipová

Bohužel vám nemohu povídat o tom, jaké nádherné výhledy se vám dostanou, protože my jsme neviděli vůbec nic. Na vrcholu začalo sněžit, takže jsme si 14. října užívali zimního počasí a mlhy, která nám sebrala možnost jakéhokoliv výhledu. Pro nás byla tím pádem zbytečná vyhlídka, ke které jsme se šli i tak podívat. Velice mne ale překvapilo, že otevřená je pouze o víkendu, a to jen v časovém rozmezí od deseti do tří, takže jestli chcete vylézt na rozhlednu, musíte si to přesně časově naplánovat. My jsme ale pokračovali dál směrem k vysílači a Černohorským rašeliništím. Nebudu vám lhát, do rašelinišť jsme nešli jenom z důvodu přírodních krás, ale také kvůli tomu, že jsme se potřebovali někde nasvačit a jediné místo pod střechou byla malá vyhlídka v rašeliništích. Cesta tam za to ale stála. Procházíte se po vyznačených cestičkách panenskou přírodou a jen na vás doléhá ten neskutečný klid, a to hlavně v tomto období, protože se nahoru samozřejmě nikomu v sychravém počasí nechce a nikdo tam tedy není. My jsme cestou potkali asi osm lidí, a to nikoliv na vrcholu. Možná vás také překvapí, kolik hotelů a kiosků na Černé hoře je, ale nefungují, pouze tam jsou a čekají na zimu. Nemohu vám tady ani říct, jestli se někde vyplatí dát si dobré kafe nebo čaj, protože teď bylo všude zavřeno. Doporučím vám tedy, abyste si mimo sezónu všechno vzali s sebou. Termosku, svačinu, něco sladkého na energii a powerbanku, kdyby se vám náhodou vybil mobil a vy jste nevěděli, kam dál.

Obsah obrázku strom, exteriér, les, zalesněné

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: Anna Filipová

Zpět jsme to vzali po červené stezce, která nás překvapila, protože vedla tou nejkrásnější podzimní přírodou. Cesta byla vydlážděná kameny a v průběhu jsme potkali třeba malé vodopády. Sejdete-li zpět do centra Jánských lázní, běžte se podívat hlouběji do horského městečka, které nabízí léčebné lázně nebo stezku korunami stromů. Po cestě domů se můžete zastavit i v jiných městečkách, přece jenom: kdy se sem znovu vrátíte, vyždímejte z toho co nejvíce. 

Šťastnou cestu.

Obsah obrázku strom, exteriér, rostlina, cesta

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: Anna Filipová
Obsah obrázku příroda, strom, rostlina, rokle

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: Anna Filipová