Šumperk je považován za jednu ze vstupních bran do Jeseníků. Ačkoliv je samo město velmi hezké a nabízí spoustu možností, kam vyrazit na výlet, i v jeho okolí je spousta menších míst, která stojí za podzimní návštěvu. Mezi Šumperkem a Zábřehem najdete třeba rozhlednu Brusná u Bludova a zříceninu hradu Brníčko.

Zřícenina husitského hradu Brníčko. Foto: Martina Mátlová

Zřícenina hradu Brníčko

Hrad Brníčko byl postavený po roce 1330 a sloužil jako husitská pevnost, až byl nakonec dobyt a zpustošen. Ačkoliv byl opravován a využíván, od roku 1513 je vedený jako zbořený.1

Zřícenina Brníčko se nachází na nezalesněném kopci, takže je odtud nádherný výhled na okolní hory a stejnojmennou vesnici ležící dole. Trosky jsou přístupné pro návštěvníky a vedou k nim schody, protože hrad stojí na strmém kopci.

Výhled ze zříceniny Brníčko na stejnojmennou vesnici. Foto: Martina Mátlová

Pokud hledáte nějaké klidnější místo, zřícenina Brníčko je skvělá volba. Byli jsme tu v neděli odpoledne a široko daleko nikdo nebyl, takže jsme si mohli trosky v klidu prohlédnout. Auto nechte ve vesnici, protože až k hradu s ním nedojedete, a připravte se na prudké stoupání, které zřejmě neabsolvujete s kočárkem. Výhled ale za ten výšlap do kopce stojí. Pokud nemáte auto, ze Šumperka i ze Zábřehu jezdí do Brníčka autobusy. Zřícenina je přístupná zdarma a počítejte s tím, že tu není žádný obchod se suvenýry a k posezení slouží jen několik laviček pod širým nebem.

Rozhledna Brusná u Bludova. Zdroj: www.sumperk.cz

Rozhledna Brusná u Bludova

Rozhledna Brusná u Bludova byla vybudovaná teprve nedávno v roce 2015. Sama rozhledna není příliš vysoká, měří jen 12,5 metrů. Okolní nezalesněný kopec ale umožňuje skvělý rozhled po okolí. Pokud se jako já bojíte výšek, nemusíte ani vylézt na rozhlednu, protože si skvělý výhled užijete i z kopce, na kterém stojí.

Výhled od rozhledny Brusná u Bludova. Foto: Martina Mátlová

K rozhledně se dá vyrazit třeba od sochy Panny Marie Lurdské na křižovatce ulic 8. května a Nádražní, odkud vede ulice Pod Brusnou. Pokud si chcete procházku zkrátit, můžete jet po cestě ještě dál směrem k rozhledně až k zákazu vjezdu. Zbytek cesty už pak do kopce musíte vyjít po svých. Od vlakového nádraží v Bludově je možné na rozhlednu vyrazit z opačné strany po značené naučné stezce Bludovská stráň, která je dlouhá 4,5 kilometru.

Vstupné na rozhlednu je zdarma. Snít svačinu si můžete v krytém posezení u rozhledny a dětem s sebou klidně vezměte draka. Podmínky pro jeho pouštění jsou tady na kopci skvělé. Počítejte s tím, že je rozhledna oblíbené místo na procházku a budou se tu pohybovat další lidé.

 

Zdroje

1 https://www.hrady.cz/hrad-brnicko-sumperk