Spolek Milion Chvilek asi není třeba nijak podrobně představovat. Sami o sobě píšou, že jejich účelem „je podpora a kultivace demokratické kultury občanské angažovanosti a veřejné diskuse v České republice.“ I když Milion Chvilek do parlamentu nekandiduje, má svoji „předvolební“ kampaň. Na otázky o jejich činnosti a o tom, proč považují za důležité jít k volbám, nám odpovídala jejich tisková mluvčí Hana Strašáková.

Zdroj: facebook.com/milionchvilek

Spolek Milion chvilek rozjel před těmito parlamentními volbami svoji kampaň. Jelikož ale nejste kandidující politické uskupení, co bylo cílem této vaší kampaně?

Dalo by se říct, že celé působení Milionu chvilek je jedna velká kampaň, protože se snažíme naše myšlenky rozšířit do společnosti už od samého počátku. Je ale jasné, že teď před volbami jde o zlomový čas. Víte, máme za sebou čtyři roky fungování ve veřejném prostoru, statisícové demonstrace a opakované apely na politiky od nemalé části veřejné společnosti. Dokázali jsme zabránit rozkladu nezávislé justice a dalším dílčím věcem. Našeho hlavního cíle - mít Českou republiku bez premiéra ve střetu zájmů, který rozkládá a unáší náš stát, jsme ale nedosáhli. Jenže právě teď jsou před námi volby, kde máme šanci posunout naši zemi ke změně. 

A tak jsme se trochu pragmaticky rozhodli věnovat veškerou energii do předvolební agitační a kontaktní kampaně. Představujeme v ní naše myšlenky, proč si myslíme, že k lepšímu může naše země směřovat pouze bez ANO, komunistů a SPD i jiných extrémistů. A že potřebujeme zvolit silné strany, které mají šanci  ve volbách uspět, porazit hnutí Andreje Babiše a současnou situaci změnit. A to jsou podle nás dvě demokratické koalice: SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP09) a Piráti a Starostové. Tyhle strany se i zavázaly v naší Výzvě demokratům k tomu, že po volbách se s ANO, komunisty ani SPD nespojí a že se zasadí o změny konkrétních zákonů. To je to, s čím jsme do naší kampaně šli. A hlavním nosičem těchto myšlenek je (kromě našich obvyklých online kanálů a reklamních prostor) kontaktní kampaň v ulicích. Více než tisíc našich dobrovolníků oslovuje každý den stovky lidí. A za to jim patří velký dík.

Jaké byly ohlasy lidí, se kterými jste se při kontaktní kampani setkávali?

Kontaktní kampaň je vlastně dialog, normální rozhovor s lidmi, kde se ptáme, jestli jdou k volbám, zda jsou se současnou politickou situací spokojení a jaká témata je trápí. Nikoho nepřesvědčujeme, nejspíš i proto je negativních reakcí úplné minimum. Ale je to samozřejmě různé… Když už se někdo zastaví a dá se s námi do řeči, většinou je jen mile překvapen, že se s ním bavíme o politice a zajímá nás jeho názor. Jistě, vždycky se objeví někdo, kdo nesouhlasí s ničím, co řekneme, nebo občas slovně zaútočí, ale jak jsem řekla, je to naprosté minimum a naprosto převládá vyvážený dialog. To je na tom to kouzelné - my nepřesvědčujeme lidi, aby volili nás, ale bavíme se s nimi o tom, kdo může reálně prosadit témata, která jsou pro ně klíčová. Já z kontaktní kampaně nakonec vždy odcházím s úsměvem, i když vyčerpaná. Každý rozhovor je totiž inspirativní a naprosto jedinečný.

Volební kampaně se, zdá se, točí především kolem Babiše a koronaviru. Jaká témata jsou ale důležitá pro dobře fungující demokracii?

Tato volební kampaň se točí především kolem zastavení únosu našeho státu, což tedy znamená samozřejmě i kolem Andreje Babiše, který únos státu způsobuje. Je to ovládnutí soudnictví, veřejnoprávních médií, rozkrádání dalších důležitých institucí, a to se projevilo hlavně teď při nezvládnuté pandemii - že nejde o funkčnost, ale o poslušnost těch jednotlivých institucí. To vše se děje pod hlavičkou hnutí ANO ve spojenectví s tím, kdo se jim zrovna hodí. Ať je to prezident, komunistická strana nebo SPD. To je hlavní téma voleb. A dobře fungující instituce znamenají i dobře fungující demokracii. Andrej Babiš řeší jen sebe a své zájmy; zájmy občanů jsou podřadné. 

Jeden hlas nic nezmění, politika mě nezajímá… Důvodů, proč tolik občanů nechodí k volbám, je mnoho. Jak s takovými lidmi mluvit o tom, že i jejich hlas je důležitý?

Když k volbám nejdu já, nechávám za sebe rozhodovat druhé. Politika se nás v každodenním životě dotýká víc, než si myslíme. Kolik stojí chleba, málo míst ve školách, nedosažitelné ceny hypoték, proč cesta vlakem z Brna do Prahy trvá i v 21. století tak dlouho… Já osobně si nesmírně vážím toho, že můžu o budoucnosti své země rozhodovat. A chci, aby to tak zůstalo, protože ne za všech režimů jsme měli takovou výsadu. A že jeden hlas nic nezmění? To slyšíme denně od desítek lidí. :)

Spousta voličů není ani těsně před volbami rozhodnuta, komu dát svůj hlas. Co jsou nejdůležitější věci, na které se při rozhodování zaměřit?

Každý má jistě jiná témata, která jsou pro něj při rozhodování zásadní. Důležité je ale to, abychom si ověřili, jak daná strana nebo daný politik s tématy ze svého volebního programu nakládá. Jak o těchto konkrétních problematikách hlasovala v Poslanecké sněmovně a jak o nich mluví ve veřejném prostoru. Jestli se dá straně věřit, zda je transparentní a demokratická ve svých strukturách i myšlenkách. To můžeme poznat třeba na tom, že politici z dané strany necenzurují a neútočí na určitá média, hovoří otevřeně a z případných průšvihů vyvozují důsledky. 

Objevují se i lidé, které odrazuje, že jejich favorizovaná strana vstoupila do koalice s někým, komu svůj hlas dát nechtějí. Jak si takový člověk má vybrat? A jak ho namotivovat k tomu, aby se nenechal odradit a šel volit?

Je to celkem jednoduché, máme totiž kouzelný nástroj, jak hlasovat jen pro jednu stranu z koalice, a to je kroužkování, neboli preferenční hlasy. Na jedné kandidátce (tedy na jednom volebním lístku) můžete zakroužkovat až čtyři konkrétní kandidáty. A tím pádem můžete kroužkovat třeba kandidáty jedné strany, kterou z koalice preferujete, a tím je dostat do Sněmovny. 

Jak jsem se ale snažila naznačit výš, myslíme si, že letos je volba prostě jednoduchá. Pokud chceme zastavit únos a rozkrádání našeho státu, a pokud v budoucnu nechceme jen splácet dluh této populistické vlády, musíme si zvolit strany, které povládnou zodpovědně. A to jsou podle nás právě tyto dvě čerstvě vzniklé koalice, které jsou nutné pro určitý přerod naší politiky.

Volební kampaně ve velké míře probíhají v online prostoru, kde se ale šíří spousta nepravdivých zpráv, hoaxů… Má vůbec smysl pouštět se do diskusí s těmi, kteří tyto dezinformace sdílí?

Letos je to opravdu, takové dezinformační útoky jsme snad ještě nezaznamenali. Co se týče diskuse v onlinovém prostoru, tak těžko říct. Záleží, jestli je to člověk, kterého znáte, někdo náhodný, nebo třeba jen nějaký účelově vytvořený troll. Razím pravidlo, že zkusit se má všechno. Vyvrátit dezinfo nikdy neuškodí, v diskuzích na sociálních sítích to navíc třeba uvidí více lidí, což může pomoct. Ale podle dalších reakcí pak poznáme, s kým máme tu čest a jestli má cenu v diskusi pokračovat. V tzv. offline prostoru, tedy mezi řečí, to má cenu vždycky. Právě naše kontaktní kampaň byla téměř v podstatě každodenně o vyvracení dezinformací o konkrétních demokratických stranách, nejvíce o Pirátech, kteří to schytávají ze všech stran.

Nejlepší „obrana“ je ale využít algoritmů sociálních sítí a šířit tak právě ty dobré věci. S Milionem chvilek na Facebooku třeba teď ve velkém komentujeme příspěvky demokratických koalic a politiků, zvyšujeme jim tak dosah a zobrazí se mnohem více lidem. Také lidi v našem projektu „Nekomentuj (ko)koťátka, komentuj koalice“ vyzýváme, ať přestanou komentovat příspěvky populistů, protože jim tak zvyšují dosah.

Před volbami jsme zavaleni předvolebními sliby. Jak se může běžný občan domáhat toho, aby na tyto sliby politici po volbách nezapomněli?

Jsem ráda, že to zmiňujete, protože možností je spoustu. Musíme už konečně vypudit to Klausovské „odvolit a mlčet“. Už jsem o tom mluvila v otázce, jak se rozhodnout, koho zvolit. Můžeme sledovat, jak politici v daných tématech hlasují. Pokud si myslíme, že se strany nedrží toho, co před volbami slíbili, můžeme jim psát maily nebo dopisy, na které mají povinnost odpovědět. Když je problém větší, jsou samozřejmě možností veřejné happeningy a demonstrace. A od toho je tu i Milion chvilek, který každodenně hlídá politickou scénu. A bude ji hlídat i po volbách, nehledě na to, kdo bude u vlády. Protože zdravé demokracie v naší zemi si musíme vážit, ale hlavně o ni pečovat. A když si na ni každý najdeme aspoň malou chvilku, tak se díky těm chvilkám promění celá společnost. No a nakonec se to projeví i na výsledku voleb. A to je ta dlouhodobá mravenčí práce. A díky moc vám všem, že jste aktivní a nejste vůči světu kolem sebe apatičtí. Protože společnost tvoříme my všichni.