Možná poprvé, kde jste se setkali s názvem Litomyšl, bylo na základní škole, kdy vám paní učitelka vštěpovala, že po M se zde píše Y. Druhé setkání se pravděpodobně dostavilo taky ve škole, a to během dějepisu. Jiná paní učitelka vás zkoušela z památek UNESCO. A že jste zrovna na Litomyšl ve výčtu zapomněli? Teď už takovou chybu znovu neuděláte a věřím, že vás moje doporučení tak naláká, že co nejdříve navštívíte toto malebné východočeské město.

Obsah obrázku tržiště, hora

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: České dědictví UNESCO 

Když se tak zamyslím, co pro mě znamená Litomyšl, tak bych asi řekla „zuby“. Proč? Je to město, kde mám skvělé zubaře (klasického i toho na rovnátka). A ne, nesnažím se vám přesvědčit o tom, abyste změnili svého zubaře, chci tím jenom říct, že kvality města sahají velice hluboko. Můžu také mluvit o výborných středních školách, ať už je to vyšší odborná a střední pedagogická, střední škola zahradnická a technická nebo gymnázium Aloise Jiráska. Ani teď vás nechci přemlouvat ke změně školy, ale chci vám doporučit, abyste se během výletu po Litomyšli zastavili i zde, protože budovy, kde sídlí pedagogická škola nebo gymnázium, jsou historie sama. Může o tom mluvit i datace založení škol. Vznik gymnázia se píše roku 1640 a pedagogické školy na začátek dvacátého století – budovy školy jsou kulturní památkou. A to v Litomyšli není nic neobvyklého, však taky Litomyšl je jedna velká kulturní památka.

Ale já už se tady rozvášňuji a zatím jsem vám nesdělila, jak se do tohoto městečka dostat. Do Litomyšle můžete dojet autobusem i vlakem. Nebudu vám ale lhát, spojení je vážně otřesné a doporučuji vám volit auto. I přes to, jak je město turisticky oblíbené, doprava sem je velice složitá. Auto někde dobře zaparkujte a dávejte si pozor na placená parkoviště. Jedno velké placená parkoviště je náměstí a zde se pokutě nevyhnete. Stačí zapomenout koupit lístek a aktivní policejní hlídka vám už dá za stěrače lísteček. Takže jestli domů nechcete přijet ještě o něco chudší, dejte si na to pozor. Již ale náměstí je velkou chloubou města, je dlouhé necelý půl kilometr a patří mezi třetí nejdelší náměstí v České republice. Nejvíce vás zde unesou domy s podloubím, které náměstí lemují. 

Obsah obrázku obloha, exteriér, ulice, zaparkované

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: Flickr.com

Vsadím se, že jste již slyšeli název „Smetanova Litomyšl“. Ano, je to operní festival, který se už od roku 1946 koná na přelomu června a července v Litomyšli. A Smetanova je kvůli tomu, že se v tomto městě narodil světoznámý skladatel Bedřich Smetana, proto není překvapením, že na již zmíněném náměstí narazíte na jeho pomník nebo také můžete navštívit během výletu jeho rodný dům, který najdete hned u litomyšlského zámku, kde doporučuji si vybrat nějakou prohlídku, protože je o co stát. Na zámku si můžete všimnout i takzvaných sgrafit, což je styl vnější výzdoby zámku. Vypadají to jako psaníčka, ve kterém je vždy něco vyryto. Každé sgrafito je jiné, na zdech zámku nenajdete dvě stejná. Po prohlídce si můžete udělat procházku do přilehlých francouzských zahrad a zámeckého parku.

Věřím, že na takovém výletě vyhládne, a proto vám doporučím nějaké z litomyšlských restaurací. Očekávejte ale trochu vyšší ceny, protože město je turisticky velmi oblíbené. První restaurací je Nový svět. Asijská restaurace, kde vám udělají ty největší pochutiny z asijského světa. Dále vám představuji restauraci U Kolji , kde si můžete zajít na dobré meníčko a na závěr Undreground – místo, kde si pochutnáte na pizze nebo hamburgeru. 

Co dále můžete v Litomyšli zahlédnout? Nedaleko zámku stojí piaristický chrám Nalezení sv. Kříže, který vás zajisté zaujme svým vnitřkem, který je sněhobílý. Za kostelem narazíte na klášterní zahrady a za nimi na kostel Povýšení sv. Kříže. Nezapomeňte nakouknout do Váchalovy uličky, kterou poznáte podle zajímavých černobílých obrázků na rudém pozadí. Zde se nachází muzeum tvorby Josefa Váchala.

Obsah obrázku text

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: Hospodářské noviny, Profimedia

Litomyšl je ale skvělá tím, že ji jednoduše můžete poznat sami. Choďte uličkami a bádejte, protože tady vás na každém rohu čeká něco, co vaše oči zaujme a vy z tohoto města už nebudete chtít odjet. 

Šťastnou cestu.