Hradec Králové není Praha, Brno ani Olomouc. Možná jste ani nepřemýšleli o tom, že byste si do tohoto města dali přihlášku, ale studentské město to je. Vždyť tam je přes 6 000 studentů. A proto těm, kteří studují v tomto východočeském městě, ale i těm, kteří se sem dostanou z jakýchkoli jiných důvodů, přináším tipy na to, co všechno vám Hradec Králové může nabídnout. Budu ráda, když své vlastní tipy budete sdílet v komentářích. 

Kam jít, když potřebuji pomoct?

Jestli se ve škole trápíte, nedaří se vám, nebo máte problémy, které je pro vás samotné těžké vyřešit, vyhledejte pomoc buď mezi královéhradeckými kněžími nebo mezi psychology. Psychologickou pomoc vám nabízí Univerzita Hradec Králové nebo Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Kam jít, když chci prožít mši svatou?

Každé studentské město, ve kterém sídlí VKH, vám nabídne studentské mše. V Hradci Králové se koná každou středu od 19:30 v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí. Mše celebruje studentský kaplan Tomáš Petráček a doprovází je schola, do které se určitě můžete přidat, když budete mít zájem. Časy a místa jiných bohoslužeb v Hradci Králové najdete zde.

Kam jít, když chci být sám?

Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale na kraji Hradce najdete velice klidné místo, kterým je Lesní hřbitov. Když jsem tam byla poprvé, velice mě překvapilo, jak hřbitov může nádherně souznít s lesem a okolní přírodou. Být tam je zážitek a vlastně tam člověku dojde, co je v životě důležité, protože na tomhle místě jste blízko Bohu a smrti, a to nemyslím vůbec v tom depresivní slova smyslu. Jestli se vám na tomto místě nebude líbit, tak stačí udělat krok z území hřbitova a vydat se na stezky do lesa, který se rozléhá na velké ploše na okraji města. Věřím, že na procházkách najdete spoustu zajímavých míst, která na vás čekají. 

Kam jít, když si chci najít přátelé?

Když to hledání přátel ve škole nejde, VKH to vždycky jistí. Křesťanský akademický klub Salaš, který spadá pod VKH, pro studenty připravuje po celý rok různorodý program. Skamarádit se můžete rovnou po studentských mších, po kterých vždy následuje nějaký společný program. Někdy jsou to přednášky nebo debaty, jindy zase obyčejné posezení. Salaš ale také mnohdy připravuje různě zaměřené večery – hudební, herní nebo taneční. Takže si myslím, že prostor pro seznámení se s novými přáteli je zde veliký.

Obsah obrázku text, osoba, skupina, lidé

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: KAK Salaš, https://www.salas.hk/galerie.php?i=6

Kam jít, když chci sportovat?

Věřím, že ti, kteří mají rádi konkrétní sport a chtějí ho dělat, si vždycky příležitost najdou. Domnívám se ale, že tu jsou i tací, kteří chtějí dělat nějaký sport, ale nevědí úplně jaký a kde. Začněme tedy od lesních cyklostezek, které jsou v Hradci velice specifické. Nemusíte na ně vyjet pouze na kole, můžete to zkusit i na bruslích nebo si jednoduše obujete tenisky a můžete si užívat příjemný terén na běh. V každém městě najdete plavecký bazén. V Hradci můžete navštívit ten na Eliščině nábřeží. Toto místo vám může nabídnout mnohem více, než jen plavání – můžete si tu zahrát squash, využít letní koupaliště nebo wellness (což sice není sport, ale taky se to může hodit). No a v zimě si do Hradce můžete přivézt brusle a zavítat na zimní stadion, kde se jinak konají všemi oblíbené hokejové zápasy. Ceny i čas, kdy se můžete na stadionu projet, najdete zde.

Kam jít, když se chci levně najíst?

Levné jídlo je důležité téma pro každého studenta. Asi nemá cenu zmiňovat menzy, o tom má každý student přehled, ale vhodné místo na levné obědové meníčko se vždycky hodí. Milovníci indické kuchyně mohou zamířit na Velké náměstí do restaurace The Roayl Maharaja, kde se meníčko dostane za přibližně sto korun. Pro milovníky české kuchyně, kdy chcete dostat v ceně polévku a velkou porci hlavního jídla, vám doporučím restauraci Kobyla, kde dostanete vše nejvýše do 130 korun. Na závěr bych ráda drnkla na strunu těm, co se mohou utlouct po asijském jídle. Hieu Thao je nově otevřená asijská restaurace, kde za velice nízké ceny v porovnání s jinými podniky dostanete výborné a veliké porce Asie. Raději předem říkám, nechoďte tam v poledne. Je tam narváno.

Kam jít, když si chci dát dobré kafe?

Dobré kafe je někdy oříšek, tak ho pojďme rozlousknout. Vy, co si potrpíte na kvalitní kávu, zajděte si na Masarykovo náměstí do Pepe coffee, kde kávu přímo praží. Kvalitní zrnkovou kávu také dostanete v kavárně Rychlý kafe. Už ale jak název napovídá, zaměřují se zde především na kafe s sebou, aby i na cestách bylo o vás postaráno. Café Na kole vám nabídne něco, co jiná kavárna nikoliv, a to kávové koktejly. Samozřejmě si zde můžete dát pouhé espresso, ale kde jinde je možné ochutnat koktejly z kávy. Jestli si potrpíte na dobroty ke kávě, zaběhněte do Férové palačinkárny, kde si můžete vybrat z výborných slaných i sladkých palačinek. 

Kam jít na pivo?

Když článek píše holka, tak u tohohle bodu je vždycky problém. Nebo spíš, když tenhle článek píše holka jako já, která prostě nesnáší pivo. Mám ale naštěstí kamarády, kteří vždycky rádi poradí, takže vám poradím tři hospody a je jen na vás se rozhodnout, kam vaše kroky povedou. Batalion u draků má na čepu širokou nabídku piv z lokálních i světových pivovarů, takže si otevřete stránky a podívejte se, jaká piva zrovna čepují. Přímo místní pivo si dopřejte v pivovaru Hradecký Klenot. Případně si pivo můžete dát hned na Velkém náměstí, a to v Pivovarských domech.  

Kam jít, když chci být v přírodě?

Příroda je ve východočeském městě na každém rohu. Potřebujete-li načerpat trochu klidu do duše nebo vám jen chybí čas mezi stromy, zavítejte přímo v centru do Jiráskových, Žižkovských, Vonešových nebo Šimkových sadů. Že těch sadů tam je, co? Všechny sady se mohou pyšnit upravenými květinovými záhony a skoro až anglickými trávníky. Jiráskovy sady vás mohou zaujmout svým tvarem, kterým je trojúhelník. Je tomu kvůli soutoku Labe a Orlice. Zde si můžete sednou na lavičku, krmit kačeny a pozorovat řeky. V Šimkových sadech taktéž narazíte na kačeny, ale jezírka, na kterých plavou, jsou už umělého charakteru. Přes jezírka můžete přecházet po moderních dřevěných mostech či molech. 

Znamená-li pro vás příroda zvířata, zajděte se podívat do největšího sladkovodního akvária v České republice. V akváriu je velký tunel, kterým návštěvníci procházejí a pozorují nad sebou plující sladkovodní živočichy. 

Obsah obrázku text

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: Královohradecký architektonický manuál, https://kam.hradcekralove.cz/objekt/149-simkovy-sady

Kam jít, když se chci vzdělávat?

Vhodným místem na to se něco přiučit je Vědecká knihovna. Jejím velkým plus je to, že je krásná, moderní a prostě lákavá. Nemusíte zde jen psát seminárky a číst knížky, knihovna totiž sama pořádá přednášky, workshopy nebo výstavy. Mnoho akcí pro vás připraví i univerzita, stačí jen sledovat jejich stránky:  https://www.uhk.cz/

Kam za kulturou?

Klicperovo divadlo je místo, které přeje studentům. Můžete si zakoupit studentské předplatné na vícero představení nebo dostanete zvýhodněnou vstupenku na představní, když vytáhnete svůj ISIC. To ale není vše, Klicperák také pořádá přímo studentská vystoupení, na která se taktéž dá pořídit velice výhodné vstupné. Další kulturní vyžití vám nabídne Filharmonie Hradec Králové nebo Divadlo Drak, které se zaměřuje na loutkovou performanci. 

Pro milovníky výstav je v Hradci Muzeum východní Čech, které má bohaté expozice a v zimě můžete hned před muzeem navštívit Vánoční trhy a dát si na zahřátí svařák. Stavit se také můžete v Galerii moderního umění, která se nachází v budově staré banky a z její střechy je nádherný výhled na Velké náměstí.

Sice Hradec není Praha, ale i tak má toto město vlastní náplavku. Na náplavce jsou Hradečáky oblíbené restaurace nebo music bary. Konají se zde koncerty a různá vystoupení, takže se neváhejte podívat na stránky Náplavky a vybrat si venkovní nebo vnitřní akci, která vám bude sedět.

Kam na piknik či grilování?

Skvělým místem, kde si můžete roztáhnout deku s kamarády či rodinou a pořádně se najíst, jsou Šimkovy sady. Zde se můžete usadit na několika pláckách, kde je možnost si pronajmout veřejný gril a v daný čas si ugrilovat vaši oblíbenou dobrotu. Nestojíte-li o grill party, stačí se posadit na jakékoliv místo v parku; chcete-li mít krásný pohled na přírodu, vyberte si takovou lokalitu v sadech, kde jsou malá jezírka, na kterých můžete pozorovat vodní ptactvo. Radost vám v tomto místě může udělat také malá kavárna s občerstvením.