Říjen asi není měsíc hudby. Ukázalo se, že v redakci nyní posloucháme mnohem víc mluvené slovo než písničky. A tak vám tentokrát nabízíme kromě dvou hudebních tipů i dva na audio zdroje poučení. Třeba se nacházíte v podobném rozpoložení jako my a přijde vám to vhod.

Zdroj

 

Italští umělci a podcast U Kulatého stolu

Nedávno jsem narazila na italské umělecké těleso Italian Artists, které přezpívává již známé písně. Skladby, které si svět již dříve oblíbil, se teď alespoň pro mě stávají ještě oblíbenější, protože jim Italian Artist dodávají neskutečné grády. Asi každý se setkal se skladbou Africa od kapely Toto z roku 1982; tak teď si tuto píseň poslechněte v podání Italian Artists z roku 2019

A aby to dnes nebylo jen o hudbě, tak bych vám ráda doporučila podcast U Kulatého stolu, který vyhrál druhé místo v letošním Podcastu roku za autorský podcast. Rozhovory vede Martin Klesnil a Patrik Fiala se známými i méně známými lidmi, kteří jsou zajímavý svým povolání, původem nebo zájmem. Rozhovory jdou do hloubky, proto také jeden díl má kolem hodiny a půl, takže na dlouhé cestování je to výborná zábava. Doporučím vám i konkrétní díl, a to ten nejnovější s plzeňským biskupem Tomášem Holubem.

Anna Filipová

Zdroj

Revolverheld: Neu erzählen

Německá rocková skupina Revolverheld vydala 8. října 2021 své šesté album s názvem Neu erzählen. První singl, který nese stejný název jako celé album Neu erzählen, si můžete i s videoklipem pustit zde. Celé album je pak k poslechu například v hudební streamovací aplikaci Spotify. Revolverheld jsou v rámci žánru řazeni mezi alternativní rock a pop rock. Německy zpívající kapela může být pro fanoušky rocku skvělé oživení jinak převažující hudební produkce s anglickými texty.

Českému posluchači bude kapela Revolverheld známá především díky tomu, že ve svých začátcích předskakovala německé hudební skupině Die Happy, jejíž členkou a zakladatelkou je česká zpěvačka Marta Jandová. S Martou Jandovou pak Revolverheld v roce 2010 ještě natočili singl Halt dich an mir fest.

Martina Mátlová

Zdroj

Co na facebooku doporučuje Benedikt Mohelník OP

Na hudbu poslední dobou nemám vůbec čas a asi ani náladu. Když můžu, poslouchám něco, co sytí víc rozum než emoce. Za tím účelem sleduji na facebooku několik lidí, kteří upozorňují na zajímavé přednášky a diskuse, a proděkan KTF UK Benedikt Mohelník OP patří mezi ně. O Dominikánské 8, projektu pražských dominikánů, jsme už psali v samostatném článku. (Na youtube najdete všechny jejich přednášky a besedy z doby covidové, například o encyklice papeže Františka Fratelli tutti, o postavení ženy v církvi nebo o zadluženosti v dnešní společnosti.) Dnes, v předvečer vydání tohoto textu, zde proběhla debata o knězi a básníkovi Františku Danielu Merthovi

Minulý týden jsem díky facebookovému profilu Benedikta Mohelníka nezapomněla na Konferenci o synodalitě, pořádanou na KTF - a díky online přenosu jsem ji mohla sledovat z domova. Program byl následující:

Josef Prokeš – Úvodní inspirace cestou Exodu pro společnou cestu naší církve

Tomáš Holub – Aktuální synodální cesta církve, jak konkrétně

Aleš Opatrný – Poučení z Plenárního sněmu

Jan Kotas – Příprava bohoslovců na synodální život ve farnosti

Michal Opatrný – Německá synodální cesta

Norbert Schmidt – Liturgický prostor a synodalita

Michal Kaplánek – Jak vytvářet v církvi prostor aktivního naslouchání

Pavel Frývaldský – Synodalita a teologické základy dialogu

Benedikt Mohelník  – Církev jako komunio – Teologální, diakonální a sociální rozměr

Celou konferenci si můžete pustit na youtube. Jejímu tématu se, doufám, budeme v Magazínu v průběhu roku věnovat.

 Alena Theodora Dvořáková