Říjen se blíží ke konci, nemocnost stoupá... nejvyšší čas vyrazit za kulturou, dokud to jde. Knihy, filmy i muziku si můžeme užívat i doma, ale jsou věci, které si domů neodneseme. Pokud si nevyberete z našich tipů, určitě najdete ve svém okolí něco, co stojí za pozornost. Pokud se s námi v komentářích podělíte o své tipy, budeme moc rádi.

Zdroj: Maryša | Klicperovo divadlo

Cool Maryša v Klicperově divadle v Hradci Králové

Všichni asi známe Maryšu od bratří Mrštíků z dob, kdy jsme chodili na střední školu a skládali jsme seznam četby k maturitní zkoušce z literatury. Drama Maryša bylo oblíbené. Je krátké, jasné a zábavné. V Klicperově divadle v Hradci Králové vám v následujících týdnech Maryšu zahrají, ale je to Maryša, která má šťávu. Maryša z dvacátého prvního století ztvárněná režisérem Michalem Hábou má kávovar, koně a nese se v rytmu současného popu. Divadelní kritici vyzdvihují herecké obsazení a jejich výkony, takže je na co se těšit.

Divadlo vypsalo pět termínů, kdy se představení bude hrát, ale lístky rychle mizí, takže spěchejte. Představení trvá dvě a čtvrt hodiny s přestávkou, během které si můžete užít krásné a moderní interiéry velice oblíbeného hradeckého divadla. Jak už jsme psali ve Studentských tipech pro Hradec Králové, studenti zde mohou využít značnou slevu na vystoupení.

Slovo režiséra: „Maryša je o rigidním systému, který drtí lidskost. Pod vesnickou selankou se skrývá svět, ve kterém tržní princip pronikl daleko za hranice trhu. Maryša je obchodována, Maryša je prodávána. Žena jako komodita. A stejně jako obsah fascinuje i modernost formy - je to hra krátká, úsporná, úderná. Maryša je taková česká coolness.“

Anna Filipová


Zdroj: MZM - Óóó Indiáni

Vstup do Moravského zemského muzea bude zdarma

Největší moravské muzeum láká na speciální akci 28. října. Jeho expozice budou v ten den pro návštěvníky úplně zdarma. V den vzniku samostatné republiky tak můžete navštívit stálou expozici v Dietrichsteinském paláci - Středoevropská křižovatka - Morava ve 20. století. Množství dobových artefaktů i filmových záběrů vám představí ty nejdůležitější milníky nedávné historie (světové války, rok 1968, komunismus). Ve vedlejší budově na Biskupském dvoře pod Petrovem jsou k vidění dvě výstavy - Fauna Moravy a Mendelianum. První z nich představuje typické živočichy obývající východní část republiky. Druhá z výstav představí genetiku jako vědu, a to v budově, kde působil jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob, augustinián Johann Gregor Mendel. Muzeum nabízí i možnost vyzkoušet si práci v laboratoři. Pro děti je připravena výstava Óóó Indiáni v Pavilonu Anthropos v Brně-Pisárkách. Představuje historii původních obyvatel Severní Ameriky. Otevírací doba je od 13 do 17 hodin. V Pavilonu Anthropos otevírají už v 10, zavírají v 18 hodin.

Jan Krejčí


Zdroj: Rozkvetlé památky se blíží. Letos nabídnou i komentované prohlídky a netradiční módní přehlídku - OLOMOUC.CZ

Rozkvetlé památky v Olomouci

Flóra Olomouc si jako každý rok na podzim ve spolupráci s talentovanými floristy a olomouckými sakrálními památkami připravila projekt Rozkvetlé památky. V rámci toho se několik kostelů v Olomouci zahalí do nádherné květinové výzdoby.

O výzdobu jednotlivých míst se postarali různí floristé, proto je na každém místě k vidění naprosto ojedinělé aranžmá zasazené do konkrétních prostor. Jedinečná květinová aranžmá mohou letos návštěvníci vidět na čtyřech místech, kterými jsou:

-        Husův sbor (ulice u Husova sboru)

-        Kostel svatého Mořice (ulice 8. května)

-        Dominikánský kostel Neposkvrněného početí Panny Marie (ulice Slovenská)

-        Kostel Panny Marie Sněžné (ulice Denisova)

Květinami vyzdobené sakrální památky můžete v Olomouci navštívit od 14. do 29. října. Vstup do objektů je zdarma.

Martina Mátlová