Mým nejoblíbenějším knižním žánrem je bezpochyby sci-fi a fantasy. Dlouhá léta jsem však trávila čtením překladové literatury, protože česká díla těchto žánrů mě nikdy nezaujala, ať jsem jim dávala šancí sebevíc. Kotleta, Kulhánek a jim podobní prostě nejsou něco, co zaujme mladší generaci čtenářek a čtenářů. Naštěstí se doba mění a já bych vám ráda představila některé z mladých a nadějných českých autorů fantastiky, se kterými se v posledních letech doslova roztrhl pytel.

Zdroj: hostbrno.cz

Pavel Bareš

Barešovým debutovým románem je kniha Projekt Kronos (2017, Host), která vás možná překvapí svou tloušťkou. Na téměř šesti stech stranách ukázal, že zvládne napsat strhující postapokalyptický román na pomezí sci-fi a fantasy, který strčí do kapsy české i zahraniční autory s několika vydanými knihami na kontě. Druhý díl této trilogie nese název Kronovy děti a vyšel v roce 2019. Vydání závěrečného dílu trilogie, Kronův odkaz, je naplánováno na 8. prosince, opět u nakladatelství Host.

Celá trilogie vypráví o dění ve městě Attiona City, které jako jedno z mála přežilo válku a teď čelí následkům nukleární zimy a záhadné epidemii. Nejhůř postiženi jsou obyvatelé spodní části města – Downtownu. Mladí kluci Jason Blake a Luco Scarpa, kteří nemají ani tušení o existenci toho druhého, se zapletou do špinavé hry nejmocnější organizace světa. K tomu je Jason navíc tak trochu superhrdina a ochránce slabých dole v Downtownu, což se těm nahoře ani trochu nelíbí.

Jedná se o velice propracovaný příběh plný napětí, strhující akce a nečekaných odhalení a zvratů, který vám svým rozsahem připraví spoustu skvělých večerů u knihy. Bareš má navíc zajímavý styl humoru, takže se čtenář zasměje hláškám, které z postav padají v tu správnou chvíli.

Projekt Kronos (anotace):

Být hrdinou není ve skutečnosti ani zdaleka takové, jak se o tom píše v komiksech… 

Píše se rok 2052 a to málo, co po válce ze světa zbylo, halí šero nukleární zimy. Attiona City, jednu z posledních výsep lidské civilizace, zevnitř požírá záhadná epidemie a společenské rozkoly. Zatímco prominentní občané v horní části města se vzpamatovávají z válečných hrůz, méně šťastní obyvatelé spodního Downtownu je stále prožívají. Drogový byznys jen kvete, ulicím vládnou konkurenční gangy a zoufalí Downtowneři se ocitají v čím dál větší izolaci. To vše jsou ale jen první výstřely do tmy předznamenávající občanskou válku. 

Mladý Downtowner Jason Blake vždycky toužil být hrdinou. A teď se mu — k jeho smůle — tohle přání beze zbytku vyplní. Naproti tomu Luco Scarpa nikdy nechtěl nic jiného než prožít svůj život v klidu a míru. Přesto má pod taktovkou nejmocnější organizace světa lovit právě takové lidi, jako je Jason. A ačkoli o tom ani jeden z nich nemá nejmenší tušení, brzy se z nich mají stát pouhé figurky šachové partie, ve které se hraje o osud celého města.1

Pavel Bareš je také autorem samostatně stojícího fantasy thrilleru Meta (2020, Host). Román, který vypráví o lidech se superhrdinskými schopnostmi, předkládá závažná společenská témata jako je stalking a sexuální obtěžování. Ke klasickým superhrdinským filmům má však Meta daleko. Ukazuje, že být superhrdinou totiž není tak super, jak by se mohlo zdát. Mnohem lepší je totiž předstírat, že žádné schopnosti nemáte. Úřadům by se totiž ani trochu nelíbilo, kdyby zjistili, že si můžete dle libosti měnit vlastní podobu.

Knihy Pavla Bareše jsou psané čtivě, mají zajímavé náměty a vystavěné napětí nutí čtenáře pokračovat ve čtení a pak netrpělivě čekat na další díl. Téma superhrdinů a lidí s nadpřirozenými schopnostmi se momentálně objevuje ve všech Barešových knihách a jeho způsob zpracování rozhodně stojí za přečtení nejen pro ty, kdo zbožňují superhrdiny.

Zdroj: albatrosmedia.cz/

Alžběta Bílková

Spisovatelka Alžběta Bílková na sebe po několika vydaných povídkách upozornila v roce 2017, když se stala první vítězkou literární soutěže Hvězda inkoustu pořádanou nakladatelstvím Fragment. Výsledkem je její debutový fantasy román Z kouře a kamene (2018, Fragment).

Z kouře a kamene je příběh v žánru urban fantasy a vypráví o městě Morigan, kde vedle sebe žijí smrtelníci i bytosti Šerosvěta. Hlavní hrdinka Carys je nečekaně vržena do situace, ve které musí splnit zkoušky, aby se stala jednou ze čtyř vládkyní města a nositelkou titulu paní z kouře a kamene.

Ačkoliv se jedná o knihu, jejíž struktura se drží schématu Hrdinovy cesty, kvůli čemuž může být příběh poněkud předvídatelný, jedná se o zajímavý počin. Autorka ukazuje, že psaní ovládá po řemeslné stránce a k tomu má spoustu skvělých nápadů. Že není jenom autorka, která skončí vydáním jedné knihy vzešlé ze soutěže, dokázala Alžběta Bílková ve svém druhém románu. Tím jsou Kosti Mraza (2020, Fragment). Kniha je inspirovaná slovanskou mytologií, která je stejně tak zajímavá a bohatá jako ostatní mytologie (řecká, severská), které se často stávají literárními a filmovými náměty.

Troufám si říct, že Kosti Mraza jsou ještě povedenější knihou a je zde vidět, jak se autorka po spisovatelské stránce posunuje kupředu. To ovšem vůbec nijak neshazuje knihu Z kouře a kamene.

Kosti Mraza (anotace):

Siva je jediný žijící potomek Dětí Mraza. Její lid byl vyhlazen a ona teď musí žít mezi jeho vrahy. Ve vězení, kam ji uvrhla zlá kněžka Jedwiga, potká Bogobora. Tvora, kterého kletba připravila o vlastní vůli a nutí ho zabíjet. Společně se vydají hledat kosti Mraza, mocný artefakt, který dokáže zabránit Jedwize otevřít bránu samotné Nicoty a zničit severní knížectví, jedno po druhém. Podaří se jim najít pozůstatky boha a zkáze zabránit?2

Zdroj: albatrosmedia.cz

Kateřina Šardická

Další autorkou, která vzešla z literární soutěže Hvězda inkoustu, je Kateřina Šardická. Jejím debutovým románem a vítězným textem druhého ročníku Hvězdy inkoustu, je mysteriózní detektivka Zmizení Sáry Lindertové (2019, Fragment).

Jak už název knihy napovídá, jedná o román, jehož tématem je studentka Sára, která zmizela v pražském metru. Její sestra se ale jen tak nehodlá smířit se Sářiným zmizením a vydává se pátrat na vlastní pěst, protože má podezření, že Sára potkal stejný osud jako jejich matku. Během celého pátrání vyplývá na povrch, že se opravdu nejedná jen o nějaké obyčejné zmizení, ale o událost, kterou obklopuje spousta záhad. Podobně jako Sára zmizelo víc lidí a za jejich zmizením stojí síly, které žily pod městem a probudila je stavba metra.

Román Zmizení Sáry Lindertové má temnou atmosféru, pohrává si s židovskou mystikou a vezme čtenáře hlouběji než jen do pražského metra. Strašidelná, místy až hororová, atmosféra je zde velice uvěřitelně popsána.

Kniha Zmizení Sáry Lindertové získala dvě ocenění v anketě Kniha roku 2019, a to v kategoriích Young Adult a Objev roku.

Zmizení Sáry Lindertové (anotace):

Jednoho podzimního večera vešla bezproblémová studentka Sára Lindertová do metra a víckrát ji nikdo neviděl. Hlavní vyšetřovatel Richard Ehler spojuje Sářino zmizení se starým případem, který mu ani po letech nedá spát. Po dívce pátrá i její sestra Klaudie a Sářin přítel Oliver. Oni i policie vědí, že neodešla dobrovolně. A není jediná. V metru totiž začíná mizet stále více lidí. Klaudie je přesvědčená, že hluboko pod městem žije neviditelné zlo...3

Zmizení je zřejmě oblíbený motiv Kateřiny Šardické, protože se objevuje i v její druhé knize Noci běsů (2020, Fragment). Ta vypráví o tom, jak se život v jedné zapadlé vesnici v pohraničí obrátí vzhůru nohama, když se zde najednou objeví tři ze čtyř dětí, které beze stopy zmizely před dvanácti lety. Nic si nepamatují, neví, kde celou tu dobu byly, ale vydávají se pátrat po čtvrtém z nich, který je stále nezvěstný. Jedná se o mysteriózní fantasy thriller inspirovaný slovanskou mytologií, ve kterém Kateřina Šardická ukazuje, že tvorba temné a strašidelné atmosféry je její silnou stránkou. Pokud máte rádi napětí a chcete se bát, její knihy by vás mohly zaujmout.

Zdroj: albatrosmedia.cz

Martin Bečan

Pokud jste si mysleli, že fantasy jsou jen kouzla, draci a nadpřirozené postavy, tak jste zřejmě ještě nečetli nic od Martina Bečana. Ten vám totiž ukáže, že hranice jeho fantasie sahají ještě dál, a vezme vás do literárního žánru magického realismu.

Jeho první knihou je román Kaziměsti (Fragment, 2017). Ten se odehrává ve městě, které je inspirované Olomoucí, takže pokud znáte toto studentské město a jeho uličky, kniha pro vás dostane ještě další rozměr. Čtveřice přátel, která v tomto městě studuje, jednoho dne nastoupí do zvláštní tramvaje číslo 0 a odjede do Nikam. Hlavní hrdinové objevují část města, o níž dosud neměli ani tušení, a rozhodnou se sem přestěhovat. Kdo by totiž nechtěl bydlet někde, kde se krysy mění ve stíny a sněží tu papír?

Druhou knihou Martina Bečana je román Hvězdopravec (Fragment, 2021). Hlavní hrdina Mikuláš Koperník má tak trochu problém smířit se s tím, že dospívá a je nucen žít ve světě, který ho nebaví. Je frustrovaný ze své praxe v redakci i ze studia žurnalistiky. Aby srážku s realitou oddálil, utíká do snového světa, který vytvořil, když byl malý. Jenže tenhle svět je ohrožován zlou královnou a Mikuláš si musí vybrat, jestli zůstane žít ve snovém světě nebo se smíří s bezútěšnou realitou.

Martin Bečan má jedinečný styl psaní a fascinují představivost. Čtenář tak na stránkách Hvězdopravce může potkat galéru z lapisu lazuli, nebelrybu nebé spícího krále v bílém mušelínu a navštívit Rozpraskanou zemi. Vznikají tak až surrealistické popisy a obrazy. Kdyby Salvador Dalí psal knihy, nejspíš by vypadaly jako ty od Martina Bečana.

Obě knihy Martina Bečana mají navíc naprosto úchvatné obálky, které skvěle doplňují atmosféru knih. Stojí za nimi česká ilustrátorka Lenka Šimečková. 

Hvězdopravec (anotace):

Okamžik, kdy má Mikuláš Koperník dokončit studium a začít žít dospělý život, se blíží. Vůbec ho to netěší, takže když se naskytne možnost tento okamžik oddálit a vstoupit místo do reality do světa fantaskních příběhů, neváhá ani minutu. Snová říše, ve které se oceán vlévá do nebe a po zemi kráčí medvědice velikosti pohoří, se může jevit jako úžasné místo. Je ale život v takovém světě opravdu lepší než všední realita?4

Spolu se spisovatelem Zaškem Martin Bečan ještě píše a nahrává podcast Díra. V tom dva soukromí detektivové Olbram Olbracht a Palamédés Lafka vyšetřují prazvláštní zločiny a další iracionální události ve městě jménem Díra. Pokud příběhy radši posloucháte, zkuste Díru. Letos na podzim odstartovala druhá série a najdete ji na běžných platformách s podcasty, jako je např. Spotify, České podcasty, Audiolibrix, herohero.co atd.

Zdroje:

1 https://www.hostbrno.cz/projekt-kronos/

2 https://www.albatrosmedia.cz/tituly/62467047/kosti-mraza/

3 https://www.albatrosmedia.cz/tituly/49973259/zmizeni-sary-lindertove/

4 https://www.albatrosmedia.cz/tituly/62125783/hvezdopravec/