Přesně za měsíc nás čekají volby do Poslanecké sněmovny, do dolní komory českého parlamentu. Jisté povědomí o jednotlivých stranách můžeme samozřejmě získat ze způsobu i obsahu jejich kampaní, ale taková znalost by byla nakonec dost povrchní. Kde tedy čerpat informace? Jak poznat alespoň pár kandidátů a jak se orientovat v programech, které jednotlivé strany, hnutí a koalice prosazují? Pomoc může poskytnout několik následujících tipů.

VOTE!

Podcasty

Vlevo dole

Tento podcast je vydávaný během celého roku, vychází vždy ve středu ve 12:00. Vzhledem k blížícím se volbám se však během celého září jeho týdenní dávka zdvojnásobí! Často zamotaným politickým prostředím posluchače provází novináři Seznam zpráv, Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší. Před volbami se jeden díl za týden věnuje nejzajímavějším předvolebním událostem a druhý běžným událostem domácí politiky.

Předvolební speciál časopisu Respekt

Časopis Respekt začal před rokem vydávat každé pondělí podcast, který informuje o obsahu aktuálního čísla. Hana Řičicová v něm zpravidla hovoří s některými redaktory o právě zpracovávaných tématech. Kromě toho, že vám to později usnadní výběr článků, které si v čísle přečtete, se také můžete dozvědět několik zákulisních informací, které už v aktuálním čísle nenajdete.

Před volbami vychází týdně hned dva podcasty. Jedním z nich je výše představený, druhý potom vede známá reportérka Ivana Svobodová. Mezi její nejvýraznější články bych zařadila To dítě utopit, kde se věnuje lidem, kteří šíří nenávist na internetu, konkrétně autorům komentářů pod fotkou malého chlapečka Ibrahima Kary, pod níž se se sešly komentáře, které mu často přály i smrt. Další reportáž, jež vzbudila ohlas v médiích, se týkala Jaroslava Baldy, prvního muže, který byl v Česku souzen za terorismus. Tato žena zpovídá představitele jednotlivých stran a nedává mnoho prostoru, aby se vyhnuli odpovědím na často nepříjemné otázky.

Studio N

Studio N též vydává podcasty během celého roku. Jejich běžný provoz má na starosti Filip Titlbach, který dříve pracoval například v Českém rozhlasu. Od července však, kromě dílů věnujícím se běžným domácím i zahraničním událostem, vydávají předvolební speciály. Ty vede Jan Moláček, původně redaktor TV Nova v Českých Budějovicích, poté reportér ČT 1 v oblastech Blízkého východu, zpravodaj v Berlíně, Moskvě a Vídni.

Od roku 2018 pracuje v Deníku N a jak už jsem zmínila, jeho předvolební speciál má na starosti právě on. Zve si jednotlivé zástupce stran, hnutí a koalic a zhruba hodinu je zpovídá. Dozvědět se tak můžete, za co by Ivan Bartoš pochválil primátora Prahy, Zdeňka Hřiba, nebo před čím bude bránit Českou republiku Jan Hamáček.

 

Přehled předvolebních debat

CNN Prima News

Jednu z prvních debat uspořádala už 1. července stanice CNN Prima News. Debata s názvem 100 dní do voleb trvala kolem tří hodin a prvně se v ní sešly strany KSČM, ČSSD, Trikolora, Svobodní, Soukromníci a hnutí Přísaha. Poté je na místech nahradili zástupci hnutí ANO 2011, SPD a koalic STAN + Piráti a Spolu (ODS + KDU-ČSL + TOP 09). 

Další debata poté proběhla 1. září ve speciálním dílu pořadu 360: Hlas lidu, tam už se sešli zástupci všech stran, hnutí a koalic; záznam můžete sledovat zde.

DVTV

S volebními debatami přichází i DVTV vedené Martinem Veselovským, Danielou Drtinovou, Danielou Písařovicovou a Michaelem Rozsypalem. Objíždí jednotlivé regiony a debatují s kandidáty za jednotlivé strany, a to vždy na určité téma; zatím se věnovali například ekonomice, školství a bydlení.

Česká televize

Pro veřejnoprávní televizi začíná volební vysílání od 13. září. Každý týden přinese několik debat se sedmi kandidáty stran, které mají nejvyšší volební potenciál v daném kraji. Předvolební vysílání potom zakončí superdebata plánovaná na 6. října večer. Té se zúčastní hlavní představitelé stran, hnutí a koalic.

Na ČT je potom možné sledovat i Volební speciál, který přinese aktuální informace o sčítaných hlasech i záznam z prostředí jednotlivých kandidujících subjektů.

Český rozhlas

Předvolební debaty nebudou chybět ani v rádiu. Český rozhlas přinese debaty na regionálních stanicích ČRo, kde budou krajští lídři odpovídat na předem připravené otázky v rámci pořadu Vizitka.

Na Radiožurnálu a ČRo Plus bude vysílán pořad 10 výzev pro příští vládu. V něm budou představitelé stran odpovídat na deset klíčových otázek týkajících se směřování České republiky v příštích letech. V týdnu od 20. září potom tyto stanice budou vysílat pět debat, v nichž bude vždy diskutovat čtveřice nebo pětice kandidátů rozřazených na základě losu.

Ve dnech 8., 15. a 29. září bude stejný čas věnován volbám formou rozhovorů s politology a komentátory.

Český rozhlas zároveň vysílá poslední předvolební superdebatu; ta začíná ve 12 hodin a končí přesně minutu před zahájením voleb. 

Pokud by někomu neseděla pouze audio forma, je možné sledovat i videozáznamy na webu Českého rozhlasu nebo na sociálních sítích Radiožurnálu.

 

Doporučení: Výroky politiků z již proběhlých superdebat na CNN Prima News jsou ověřené na stránkách Demagog.cz. Většina jich bude ověřována pravděpodobně i nadále, proto doporučuji sledovat jejich stránky, které usnadní orientaci v tom, co z řečeného odpovídá realitě a co tak úplně ne.

 

Další texty o volbách, které přináší technické informace, vysvětlují změny v novém volebním zákoně i poskytují návod, jak volit, aby hlas nepropadl.

https://portal.gov.cz/caste-dotazy/volby-2021/zakladni-informace-k-volbam-2021

Volební kompas 2021 | Zprávy (irozhlas.cz)

Volby do poslanecké sněmovny 2021 | Kompletní informace | Reflex.cz

Volby 2021 | Jak volit, aby odevzdaný hlas platil (novinky.cz)

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1922759-manual-pro-volice-na-co-si-dat-pozor-a-jak-nenechat-hlas-propadnout

 

Pro velké fanoušky voleb přikládám odkazy na:

Debatu o nálezu Ústavního soudu, který zrušil několik ustanovení ve volebním zákoně

Debatu o novém volebním zákoně

Přednášku o volbách a volebních systémech - I. díl a II. díl