Máte-li rádi toulání místy ne tak docela zprofanovanými, je pro vás Česká Kanada to pravé ořechové. Neříkám, že tu na turisty nenarazíte, ale v té zvláštní krajině, plné rybníků a poloopuštěných vesnic se lidé tak nějak rozplynou a chvílemi zůstanete jen vy a pustá silnice. 

A co byste na té pusté silnici rozhodně neměli minout?

V první řadě rozhodně Český Rudolec, v téhle nevelké obci totiž najdete zámek Hluboká. Tedy, ono se mu tak jen říká, Malá Hluboká, protože se slavnějšímu sourozenci velmi podobá. Nečekejte ale naleštěnost; místní zámek, původně vodní tvrz, si během minulých let prošel ledasčím a dost se to na něm podepsalo. O to větší zážitek budete mít z návštěvy, protože vás čekají doslova desítky pokojů, schodišť, chodeb, a především charismatický pan kastelán, který je na záchraně zámku osobně interesován a dává tak celému zážitku jiný rozměr. Až budete vycházet ze zdevastované stavby, rádi přihodíte další drobné do kasičky u vchodu. Českorudolecký zámek má neskutečný genius loci a bylo by škoda, kdyby tohle místo nemohlo být postupně pozdviženo do původní slávy. 

Tady si člověk připomene, že podobně u nás dopadla spousta zámků. Buď jsou z nich ruiny, které nikdo nechce, nebo jsou na něco přestavěné.

U feudálních sídel zůstaneme, a vlastně i u zřícenin. Ikonou České Kanady je totiž Landštejn, monumentální hrad nad stejnojmennou nádrží. Pokud do okolí zavítáte, rozhodně si prohlídku nenechte ujít. Na vlastní pěst můžete prozkoumat jednu z nejrozsáhlejších českých zřícenin, projít si kdejaké schodiště a vystoupat na nejvyšší věž. K té mám technickou poznámku – pokud budete po dřevěném schodišti stoupat v sukni, pozor na průvan! Palec nahoru taky za krásně zpracované výkladové tabule, které vás postupně provedou celou historií hradu. V současnosti by měla být také otevřena nově zrekonstruovaná románská kaple, to už ale budete muset prozkoumat sami.

Obrovitost Landštejna je nejlíp vidět z některé z věží.

A poslední „kanadský“ tip je civilizovanějšího rázu. Slavonice jsou městečko sice malé, ale o to přívětivější. Náměstí je podobné například tomu telčskému, podloubí a renesanční zdobené domy, kostelní věž, na kterou se dá vyšplhat a máte tak celé město jako na dlani. Pro ty z vás, kteří netrpí klaustrofobií, se otevírá slavonické podzemí; pokud tomu až tak neholdujete, můžete si proběhnout pozůstatky městského opevnění, popřípadě navštívit muzeum. Na náměstí jsou navíc restaurace, kavárny i cukrárny, takže osvěžení vám chybět nebude.

V České Kanadě je všechno menší. Menší Hluboká, menší Telč... ale taky méně turistů, což je nepopiratelné pozitivum,

Česká Kanada je kraj, který má co nabídnout. Ať už jste nadšený turista, milovník skal nebo ŘOPíků, muzeí, zámků nebo hradů, či máte zkrátka jen rádi trochu tísnivou pohraniční atmosféru, neváhejte a udělejte si sem výlet. Z navštěvovanějších jižních Čech nebo okolí Telče a Javořice je sem co by kamenem dohodil a slibuju vám, nebudete litovat!