Nevím, čím to je, ale vždycky jsem měla ve zvláštní oblibě kapličky na kopcích. Nebo klidně i na kopečcích. Ale prostě místa s výhledem do okolí, stromy kolem dokola a nějakou sakrální stavbou uprostřed. Člověk se tam cítí tak nějak blíž Nebi. A právě takových míst je kolem Brna spoustu! Vlivem už-ani-nevím-kolika lockdownů spousta z nás určitě (znovu)objevila krásu procházek. Pokud jste tedy z Brna nebo jeho okolí (nebo pro mě za mě třeba i z Liberce, jestli si chcete udělat výlet), ukážu Vám tři místa, která podle mě rozhodně stojí za navštívení.

 

Líšeňský Kostelíček

Kaple Panny Marie Pomocnice, spíše známá prostě jako Kostelíček, je poutním místem, které najdete v brněnské části Líšeň. Původní dřevěná kaple zde stála od roku 1630, kdy ji nechala postavit místní baronka Eliška Bergrová na poděkování za uzdravení svého slepého syna, který zde spatřil Pannu Marii s Ježíškem v náručí. Kaple byla ale zbořena a současná stavba je stará asi sto let. Původní obraz Panny Marie s Ježíškem se zachoval a je vystaven v místním kostele sv. Jiljí.

Proč je tohle místo moje srdcovka?

Především proto, že v současnosti bydlím kousek od něj, takže to je moje destinace, když potřebuju přemýšlet, zastávka, když se jdu proběhnout, a útočiště, když chci něco svěřit do rukou Někoho povolanějšího. Taky proto, že tohle místo je opravdu překrásné v každém ročním období (věřte mi, v telefonu už mám na fotky z Kostelíčku samostatnou složku). Ale především má pro mě Kostelíček terapeutické účinky, hlavně díky výhledu do okolí – Brno na jedné straně, zvlněné lesy na straně druhé. A když sem vyrazíte v době západu slunce, zaručuji Vám, že odejdete proměnění.

Jak se sem dostanete?

Pokud byste si chtěli ke Kostelíčku udělat výlet, z Brna-Líšně sem jede autobus číslo 58 – můžete jít ze zastávky Obecná nebo z konečné zastávky Líšeň-hřbitov (odtud vždycky vyrážím já). Můžete také výlet spojit s procházkou do Mariánského údolí, jelikož Kostelíček se tyčí přímo nad ním.

 

Urbánek

Barokní kaple svatého Urbana stojí (jak jinak) na kopci nad Slavkovem u Brna. Kaple je zasvěcena sv. Urbanu, jelikož se na místních svazích dříve pěstovala vinná réva a zmíněný světec je patronem právě vinařů. Kaple byla postavena v roce 1712 podle návrhu italského architekta Domenica Martinelliho. Během napoleonských válek (jistě vám říká něco pojem bitva u Slavkova) byla stavba poničena; obnovena byla znovu ve druhé polovině 19. století. Ke kapli vede křížová cesta, která začíná na okraji Slavkova. Je možné si ji projít pěšky a u kaple ji zakončit.

zdroj: morava-napoleonska.cz

Proč je tohle místo moje srdcovka?

Hlavně mám s Urbánkem spojenou spoustu vzpomínek. Naše farnost tu mnoho let pořádala drakiády a během zkouškových jsem si sem občas s maminkou zajela na kole vyčistit hlavu. Slavkov máte jako na dlani, otevírá se před vámi jižní Morava a můžete dohlédnout až na Pálavu. A zase ty západy slunce!

Jak se tam dostanete?

Ke kapli se dá dojet přímo autem, ale doporučuju si projít již zmíněnou křížovou cestu (auto můžete nechat na kraji Slavkova) - v tom případě se ale připravte na výstup pár výškových metrů. Nebo můžete auto nechat u silnice vedoucí ze Slavkova do nedalekého Rousínova a dojít ke kapli po polní cestě.

 

Santon

U vesnice Tvarožná leží poslední z mých srdcovek, a sice kaple Panny Marie Sněžné na kopečku jménem Santon. Původně zde stála dřevěná kaple z roku 1700, současná klasicistní stavba pochází z roku 1832. Původní dřevěná kaplička byla zničena (opět) během napoleonských válek. Santon hrál totiž během bitvy u Slavkova (která se odehrála 2. prosince 1805) důležitou roli, jelikož představoval strategický bod pro francouzskou armádu (nacházela se zde mimo jiné i polní kuchyně!).

zdroj: bydleni.cz

Proč je to moje srdcovka?

Na Santon se teď už až tak často nedostanu, ale pořád patří k mým oblíbeným místům. Už samotná cesta k němu je moc příjemná a nahoře se potom poutníkům nabízí krásný výhled. Když se na Santon vydáte v prosinci, můžete zastihnout i tradiční rekonstrukci bitvy u Slavkova. Doporučuji!

Jak se tam dostanete?

Nejlépe z Tvarožné, kde můžete nechat auto, nebo sem lze dojet autobusem č. 702 z Brna. Případně se můžete projít třeba z nedalekého Podolí. Nahoru je to ale přece jenom trošku výstup (i když krátký), je tedy potřeba s tím počítat.