„Věčný student“ nemusí být jen povzdech nad někým, kdo není dost pilný, aby svá studia konečně dovedl k zdárnému konci. „Věčný student“ může být i pochvala pro někoho, kdo dobře ví, že stále mnohé neví, a chce s tím něco dělat. Studovat lze samozřejmě nezávisle na školách, neboť dobrých knih je dost. Studovat pod vedením kvalitních učitelů bývá ovšem jistější. Některé školy vycházejí lidem toužícím po vzdělání bez ohledu na titul, který by tím mohli získat, vstříc, a pořádají kurzy, do kterých se může přihlásit každý bez ohledu na to, jaké školy má zatím za sebou, jakému oboru se věnuje a v jaké životní fázi se nachází. Následující text je ve slovenštině, ale nenechte se zmást - prezentovaná nabídka pochází od pražské Katolické teologické fakulty.

Vybavujem si prvú hodinu filozofie na gymnáziu. Vzrušená vyučujúca kreslí na tabuľu niekoľko zväčšujúcich sa kruhov, na ktorých ilustruje, čo nás čaká. Čím je obvod kruhu väčší, tým viac je schopný zachytiť rozľahlosť nekonečného priestoru, ktorý ho obklopuje. Hneď na začiatok nás sokratovsky uvádza do reality, kde tituly nestačia a celoživotné vzdelávanie nie je len jeden z mnohých spôsobov ako aktívne tráviť dôchodok. „Čím viac toho budete vedieť, tým viac si budete uvedomovať o aký nepatrný zlomok ide a tým hlúpejší sa budete cítiť. Keď to tak prestane byť, buďte si istí, že niekde robíte chybu.“ 

Či už sa teda cítite stále hlúpejší, alebo o to skôr, keď sa vám zdá, že už toho viete dosť, potrebujete vyraziť do Dejvic. Po chodbách pražského Vatikánu už totiž nechodia len chlapci v klerikách. 

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy aj túto jeseň, tak ako každý rok, otvára množstvo zaujímavých kurzov pre verejnosť. Verejnosť, to sme my všetci. Študenti, navštevujúci iné fakulty, čerství absolventi, ktorí by radi ostali v kontakte so stimulujúcim prostredím, mladí rodičia striedajúci sa s deťmi na ihrisku a túžiaci po chvíli ticha i prarodičia, ktorí majú ticha dosť. 

Ponuka zahŕňa celoročné prehľadové programy teológie, dejín umenia, histórie a literatúry, semestrálne kurzy venované vybraným témam, ako aj intenzívne niekoľkodňové semináre. Máte možnosť vyskúšať si niečo z toho, čo by vás lákalo v budúcnosti študovať v rámci niektorého z denných oborov, alebo sa konečne dostať k tomu, na čo vám doposiaľ nikdy neostal čas.

Napríklad tento rok môžete zistiť, čo myslí pápež František tým, keď v encyklike Fratelli tutti píše, že všetci sme bratia a sestry, ponoriť sa do rozprávania C. S. Lewisa, nechať sa inšpirovať židovskou tradíciou, naučiť sa pochovávať, alebo radšej zefektívniť svoju prácu pod vedením skúseného manažéra.

Prihlášky do kurzov začínajúcich v zimnom semestri 2021 si oficiálne môžete podať už len do 12. 9., no ak by ste to nestihli, skúste požiadať a priskočiť za jazdy.

Autorem textu je Zuzana Matisovská, fotografie poskytla Katolická teologická fakulta UK.