V Praze se děje spousta věcí. Když chcete večer někam vyrazit, budete mít problém si vybrat. A to i v případě, že se budete chtít účastnit něčeho zbožného, při čem se můžete s někým seznámit a popovídat si. Kostely jsou na každém rohu a ve všech se konají přednášky, koncerty, biblické hodiny, promítání a kdo ví co ještě. Dnešní pozvánka se týká místa trochu vzdáleného od centra, s příjemně rodinnou a k nově příchozím vstřícnou atmosférou.

Do kaple na Klamovce se chodí v bačkorách. 

Tím místem je klášter sester karmelitek v Jinonické ulici – nejbližší zastávka tramvaje je v Plzeňské ulici, a tak každý, kdo se tam vypraví, musí vyrazit do kopce okolo Trnkovy vily. O to víc si pak váží všeho, co v klášteře zažije. 😉 V pondělí a ve středu můžete dorazit na mši - v pondělí od sedmi večer, po ní je možné a žádoucí zdržet se na čaj a něco na zub (přispět donesenými potravinami je možné, ale nikoli nutné) a občas se pak konají různé kulturní akce – přednášky, vernisáže nebo tématické večery. Podzimní program bude zahájen v pondělí 4. října. Po mši se nechystá žádný zvláštní program, ale o to víc bude prostoru k seznámení se a povídání. Mši bude sloužit P. Libor Ovečka. Ve středu bývá mše od šesti večer, ta je většinou hodně krátká, takže kdo přijde pozdě, riskuje, že ji nestihne. 😉 Ve středu se jednou měsíčně společně čte nějaké duchovní dílo; toho času je to Oblak nevědění. První setkání nad knihou letos bude 6. října.

Speciální mše pro matky s malými dětmi - nikdo se necítil být rušen dětským hlučením.

Sestry karmelitky pořádají také roční kurzy pro mladé ženy, které přemýšlejí, po jaké cestě se v životě mají vydat. Většinou sestává z několika víkendových pobytů. Letos na podzim nabízejí sestry pro ženy mezi dvaceti a pětatřiceti lety možnost s nimi prožít v klášteře v Luké prodloužený víkend a život v komunitě si vyzkoušet na vlastní kůži. Pobyt se koná 28. – 31. října a hlásit se je možné u sestry Denisy Červenkové na e-mailu karmelitky(zavináč)gmail.com, případně telefonu 723 588 512.

Program v sále.

Z žen, které kurzy rozlišování prošly a do kláštera nakonec nevstoupily, ale spiritualita Karmelu se jim zaryla pod kůži, vzniklo společenství, které se také schází na Karmelu Edith Stein, aktuálně pod názvem Ženy na Karmelu. Nyní je společenství otevřené a jsou vítány všechny ženy, které chtějí přijít. Na setkáních společně čtou texty karmelitánských autorů (naposledy to byla Alžběta od Trojice), pokud jim to únava z rodinného života dovolí, tak kontemplují, sdílejí se a společně obědvají. Nejbližší setkání se koná v sobotu 16. října a hlásit se lze u sestry Marty na výše uvedeném e-mailu.

Většinou dvakrát do roka se konají filmové exercicie, skládající se z dopolední meditační části, odpolední přednášky Vladimíra Suchánka, projekce filmu a závěrečného sdílení. 

Pokud máte umělecké sklony, na Klamovce máte příležitost zkusit vystoupit před laskavým publikem.

Na internetu najdete sestry na adrese cestanahoru.org, případně na facebooku jako Karmel Edith Steinové, v reálu na adrese Jinonická 22, Praha 5 – Košíře.

Přátelství, vzniklá na Karmelu na Klamovce, bývají hluboká – jde o tom vyprávět, ale nejlepší je to sám prožít. Třeba se tam během podzimu potkáme?

Pozor, knihovna je pouze prezenční.

Fotografie pocházejí z galerie sestry Denisy.