Plzeň. Město proslulé světoznámou značkou piva, katedrálou, synagogou nebo strojírenskou značkou Škoda. Každý si najde to, co chce, o co se zajímá a co je mu blízké. Už při výstupu z vlaku ucítíte vůni sladu; prostě poznáte, že už jste v Plzni.

Zdroj: www.flickr.com

Kam jít, když potřebujete pomoct?

Může se stát, že se kdokoliv z nás ocitne v tíživé životní situaci. Ve škole se nám nedaří, rodiče nás nechápou a cítíme se ztraceni. V Plzni existuje několik možností, jak se s těmito problémy vyrovnat. Pokud jste v duševní nepohodě, doporučuji zkontaktovat například Poradenské centrum třináctka, kde nabízí jak schůzku online. Kromě Plzně působí i v Praze. Křesťanská psychoterapeutická poradna v Plzni zprostředkovává poradenství v oblasti rozvoje osobnosti, těžkých životních situací, mezilidských vztahů, manželské poradenství a párovou terapii pod vedením psychoterapeutky Marie Kutilové. Trápí vás smutek, strach, beznaděj? Prožíváte těžkou životní situaci a nevíte jak dál? Stojíte před závažným rozhodnutím a chcete se rozhodnout zodpovědně? Vaše vztahy s druhými lidmi jsou komplikované, zamotané, bolestivé? Máte pocit, že váš život ztratil smysl? Nebo jen chcete rozvíjet svou osobnost, nezůstávat na místě, netočit se v kruhu? Chcete žít svůj vlastní život? Pokud jste odpověděli na některou z těchto otázek ano, určitě stojí za to využít této poradny.

Kam jít v Plzni na mši svatou?

V nově zrekonstruované katedrále sv. Bartoloměje, která je také dominantou města, je sloužena mše svatá každý den v 8 hodin a v neděli od 10 hodin. Hned u vchodu do katedrály lze vystoupat po necelých tří stovkách schodů na nejvyšší kostelní věž v České republice, vysokou 102,26 metrů, odkud mohou návštěvníci vidět za dobrého počasí vrcholky nejen Českého lesa a Šumavy, ale také pohoří Alp.

Studentské mše svaté se v Plzni konají každou středu od 19 hodin v kostele nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici. Neexistuje zde VKH, ale Vysokoškolské společenství Hora, které pořádá pro studenty po těchto mších svatých různorodý kulturní program. Zahajovací studentská mše, tedy Veni Sancte, v roce 2021 proběhne ve středu 6. 10. od 19 hodin.

V neděli doporučuji zajít na mši svatou do lochotínského Pavilonku, kde slouží mši svatou bratři františkáni v 9 a 11 hodin, nebo k salesiánům v 10 hodin do kostela sv. Martina a Prokopa v Lobzích.

Zdroj: www.flickr.com

Kam zajít, když chci být sám?

V Plzni se nachází několik míst, kde se může člověk ztišit. Zajímavá je Meditační zahrada, kterou založil plk. v. v. Luboš Hruška, který byl v době komunistické vlády v roce 1949 odsouzen k osmnácti letům vězení. Je to taková trvalá připomínka utrpení lidí, kteří se stali oběťmi totalitních režimů. Jde nejen o krásné, tiché místo v rušném městě, ale je to také prostor s velkým duchovním poselstvím. Návštěvníci zde mohou spočinout a vnímat atmosféru odpuštění, usmíření a lásky. Zahrada je krásná v každém ročním období.

Dalším krásným místem pro trávení času sám se sebou může být procházka kolem Boleveckých rybníků. Trasa není moc dlouhá, můžete ji tak snadno absolvovat na kole i pěšky během dopoledne nebo se po cestě oddat koupání a dalším vodním radovánkám u některého z rybníků. Vhodná je i na procházku, vzhledem k terénu se sem můžete vypravit klidně i s kočárkem.

Kam zajít, když si chci najít kamarády?

Existuje několik studentských klubů a akcí, kde je možné poznat nové kamarády. Kromě Vysokoškolského společenství Hora pořádá akce také místní Diecézní centrum mládeže. Pořádají například duchovní obnovy, ples pro mládež Let’s dance nebo letní tábory.

Nové kamarády můžeš získat také v AIESEC, což je světová studentská organizace, která přispívá společnosti rozvojem mladých lidí a příležitostmi v mezinárodním prostředí. Kromě získání nových přátel máš možnost získat nové zkušenosti.

Studenti středních škol a žáci základních škol mohou získat nové kamarády v Salesiánském středisku, kde probíhají přes týden různé zájmové kroužky. Ještě se můžete přihlásit, kroužky začínají v týdnu od 29. 9. 2021.

Kam zajít, když chci sportovat?

Plzeň je proslulá fotbalovým týmem FC Viktoria. Kromě pasivního sledování fotbalového zápasu si můžete vyrazit provětrat hlavu mezi učením návštěvou Fitness Galerie na Slovanech, zaplavat si hned naproti Galerii v bazénu nebo navštívit taneční školu Dance Spirit

Kam zajít, když se chci levně najíst?

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit pizzu ve Františkánské ulici Caffeteria Hrady nebo kebab, který najdete na každém rohu, například hned v centru na zastávce Sady Pětatřicátníků. Z levnějších restaurací mohu doporučit restauraci Dolce Vita, což je malebná italská restaurace s vynikající pizzou. Ve Fresh baru se nenajíte úplně levně, ale zato zdravě. Každý den zde mají zdravé menu, dobrou kávu a slané nebo sladké pochutiny. Ganesh je tradiční indická restaurace v centru Plzně na Americké. Vaří zde rodilí kuchaři a milovníci indické kuchyně si zde najdou své místo. Levně se můžete najíst v čínských restauracích, kterých je po Plzni celá řada; doporučuji Nguyen Fastfood Asia Restaurant na Americké. V Plzni se levně najíte i v dalších světoznámých fastfoodech jako je Mc Donald, KFC či Burger King.

Kam zajít, když chci jít na kafe?

Mezi oblíbenou plzeňskou franchisingovou kavárnu patří jednoznačně Cross Cafe. V Plzni najdete hned několik poboček. Výběrovou kávu vám podají například v kavárně Kafec, kde mimo to můžete ochutnat vynikající vafle. Chcete-li si vychutnat kávu, aniž by vás u toho někdo rušil, pak můžete zamířit do Schované kavárny. Kdo má rád francouzský styl, doporučím kavárnu Le Frenchie, kde vám nabídnou francouzské slané koláče quiche a také sladké dortíky. Za studentskou kavárnu bych označila Regner café a také Univerzitní kavárnu Družba v Sedláčkové ulici. V těchto podnicích jsou příznivé studentské ceny. Krásným výhledem na náměstí a katedrálu se můžete těšit s šálkem kávy z restaurace Terraza Coffee bar Plzeň, kam se dostanete přes recepci Hotelu Central. Coffee Park je kavárna s výjimečným interiérem, která se nachází u staré budovy Divadla Josefa Kajetána Tyla. Dobré snídaně s ranní kávou dělají také v K&fe u Pomníku. Dalším podnikem, který stojí za návštěvu, je Walter • Brunch Coffee Drinks

Kam zajít, když chci jít na pivo?

Tato otázka má pro město Plzeň jednoznačnou odpověď. Pivo v Plzni nejvíce chutná samozřejmě přímo v pivovaru v areálu Plzeňského Prazdroje, ale dobré pivo vám natočí také v restauraci Lékárna. Ojedinělým pivním podnikem jsou pivnice The Pub, kde máte možnost vžít se do role výčepního a přímo u stolu si sám načepovat. Za návštěvu stojí také Raven Pub v Plzni Bolevci, kde na čepu najdete vždy šest piv Raven.

Zdroj: www.flickr.com

Kam zajít, když chci jít za kulturou (kino, divadlo, muzeum, galerie)?

Plzeň se stala v roce 2015 Evropským městem kultury. Ráda navštěvuji představení Divadla Josefa Kajetána Tyla, kde kromě Malé scény a Velkého divadla stojí za návštěvu Nová scéna, která byla nově vybudována v rámci projektu Evropské město kultury 2015. Pro děti doporučuji představení v divadle Alfa. Milovníci kina mohou navštívit Cinema City v Plaza Plzeň. K umění, které stojí za zhlédnutí, patří například Museum církevního umění, Galerie Jiřího Trnky nebo Západočeská galerie. Plzeňský varhanní festival můžete navštívit v katedrále sv. Bartoloměje dne 27. 9. od 19 hodin. Za návštěvu stojí také Techmania Science Center, kde si můžete osvojit různé fyzikální, chemické či přírodovědné zákony formou interaktivních her. Součástí je i 3D Planetárium.

Zdroj: ZDE

To je z mých tipů vše. Pokud máte nějaký svůj tip, kam v Plzni zajít, podělte se, prosím, s čtenáři v komentářích. Sama ráda objevím nové plzeňské podniky a místa.