Doba letních festivalů pomalu končí a my lovíme z paměti, co se nám to tehdy tak líbilo a slibovali jsme si, že až bude čas, určitě si to vygooglíme a poslechneme si to znovu nebo zjistíme, jestli dotyční nenahráli nějaká hezká cédéčka, která si... od někoho můžeme půjčit? ;-) Případně jsme se na žádný festival nedostali, buď že nám to nevyšlo, nebo že při jsme při představě davu oželeli muziku a vyrazili s jedním kamarádem do lesa. Buď jak buď, teď je ta chvíle, kdy tmavé večery začínají být delší, než je třeba na večeři a vyčištění zubů, a můžeme oprášit repráčky, uvařit si čaj a něco si pustit. Pokud nemáte vlastní seznam, můžete se inspirovat v tom našem.

Zdroj: Riot Games

Pentakill III: Lost Chapter

Martina Mátlová

S rozvojem moderních technologií se proměňuje i hudební scéna. Virtuální heavy metalová kapela Pentakill, která začala působit již v roce 2014 v rámci herního světa League of Legends, vydala 8. září třetí desku Lost Chapter a doprovodila ji „živým vystoupení“. Členy skupiny tvoří skutečné postavy ze hry League of Legends a hudbu a zpěv zajišťují různí umělci.

Hudebně se jedná o jeden z nejlepších heavy metalových počinů, který jsem za posledních několik let slyšela. To vše je doprovázeno temnou fantasy atmosférou, kterou hráči znají ze hry League of Legends.

Na to, jak vypadá živé vystoupení virtuální hudební skupiny, se můžete podívat na záznamu. Samotný koncert začíná po 54. minutě.

Zdroj: POLETÍME? – Kulturio.cz

Poletíme?

Jan Krejčí

Dá se s hudbou dělat sranda? Ano! A někdy i trochu přes čáru. Skupina dobře vypadajících mužů vznikla v roce 2007 v evangelickém sboru v Brně. Hraje original banjo punk future jazz kántry v turbošansonovém duchu. Ve svých pěti albech si malinko utahuje z jinak skvělé country a z dalších hudebních stylů. Síla je v jednoduchosti a textech. Tématy jsou typické české nešvary (pití alkoholu, buranství, egoismus, nutnost být stále úspěšný a takovéto čecháčkovství). Proto např. v jednom klipu kapela paroduje ukradení propisky prezidentem Václavem Klausem na návštěvě v zahraničí. Tím nejhlavnějším jsou ale holky a pivo. Poletíme? zpívá o nedostupných slečnách, zamindrákovaných chlapcích a všech trablích single života. Slovy jedné písně: „Pepovi to konečně vyšlo, jeho místo je dnes v hospodě prázdný. Pepa ve stopadesáti letech, má konečně opravdové rande.” Pokud odfiltrujeme prvoplánově vulgární písně, dostaneme se i k vysoce citlivým textům. Ať už zpívaných jedním brněnským bezdomovcem (Muž neviditelný) nebo s tématem našich pradědů, kteří se vrátili z první světové (Flašinety), nebo s tématem smrti kapelníkovy slečny (Veverka). Někdy vám tak ukápne slza smutku, většinou to ale budou hektolitry piva, chci říct hektolitry slz smíchu.

Zdroj: billboard.com

John Mayer

Karolína Svobodová

Chtěla bych Vám dnes doporučit Johna Mayera, amerického kytaristu, zpěváka a skladatele. U nás doma v posledních několika měsících zabírá značnou část našeho hudebního „vysílacího času“, ale stále mě jeho hudba neomrzela, což se u některých hudebníků často stává. Ne však u Johna Mayera. Nenechte se zmást jeho vizáží, která by mohla předznamenávat „hezouna, který sklízí úspěchy především díky svému šarmu“. John Mayer je opravdu nesmírně nadaný hudebník (což potvrzuje i několik cen Grammy) – skvělý zpěvák a ještě lepší kytarista. I já, ač na kytaru neumím, za jeho výkonem tuším něco zcela výjimečného. Jeho šarm je tedy už jen příjemným bonusem. (toto berte s lehkou nadsázkou)

Letos vydal John Mayer nové album s názvem Sob Rock – doporučuji, především skladby New Light a Carry Me Away. Když půjdete ale dále do jeho tvorby, dostanete se k mým dalším milovaným skladbám, např. Daughters nebo Gravity. Nebo taky Heartbreak Warfare. A mohla bych pokračovat. No, přesvědčte se sami. Počítejte ale s tím, že se nejedná o nějaký klasický rádiový popík, je mi jasné, že John Mayer nemusí být pro každého. Myslím ale, že jeho hudba má v sobě potenciál každému alespoň něco nabídnout.

Jedno z jeho živých vystoupení si můžete poslechnout tady. A neodpustím si ještě jeden hudební zážitek, když John Mayer vystupuje spolu s (neméně talentovanou) Aliciou Keys.

Zdroj: magazin.aktualne.cz, Foto: Radek Drbohlav

Dýchej a Therapy

Anna Filipová

Musím se přiznat... raději než hudbu si poslechnu ve volném čase nějaký rozhovor nebo podcast. Když si jdu zrovna zaběhat, vytáhnu svůj neměnný playlist písniček, ve které jsou stále ty stejné písničky už dva roky a málokdy tam přidám nějakou novou oblíbenou. Naštěstí se ale trochu orientuji v tom, jaká alba vycházejí díky Spotify, který mi vždy ukazuje nová alba i písničky, takže mám rychlý přehled. Z české scény bych vám ráda doporučila nové a bohužel úplně poslední album Dýchej od Davida Stypky a kapely Banjeez. Kapela album dodělala a vydala po smrti zpěváka, který odešel v lednu tohoto roku. Ze zahraniční scény vám představím nové album Therapy od zpěvačky Anne-Marie. V něm naleznete popové moderní songy. Anne-Marie spolupracovala na mnoha písničkách i s jinými interprety například Niallem Horanem, dívčí kapelou Little Mix nebo kapelou Rudimental.