Praga, mater urbium. Praha, matka měst, je napsáno na pražském hlavní nádraží, odkud může každý vyrazit do všech koutů republiky. Město neomezených možností a zážitků. Jak se v nich ale zorientovat? Jak se vyhnout předraženým restauracím pro turisty? Kde v rušném městě najít oázy klidu? Jak se dostat do míst, kde budete obklopeni přírodou a ruch velkoměsta zmizí za vašimi zády? Kam zajít na kafe? Kde mají dobré pivo? A kde je možné se dobře a levně najíst? A jak najít ve městě s nejdražšími byty v republice ubytování, které nezruinuje vás ani vaše rodiče? Kam zajít na mši nebo kam na výlet? 

Odpovědi na předchozí otázky píše do Prahy stále zamilovaná autorka, proto se předem omlouvá za vysokou míru subjektivity, která zde bude opravdu nepřehlédnutelná.

Flickr.com

Kde mohu vyhledat pomoc? 

Všichni se čas od času dostaneme do situace, kdy potřebujeme pomoc. Někdy nemáme odvahu o pomoc poprosit, ale někdy ani nevíme, kam bychom se měli obrátit. Pokud máte problémy se studiem, je každému k dispozici jeho studijní referentka, která je mu přidělena už při zápisu do prvního ročníku, případně mají studenti možnost obrátit se na studijní oddělení, které by také mělo umět poradit.

Studium vysoké školy je náročné a poslední dobou se stále častěji objevují témata spojená s duševním zdraví studentů. Do jiné dimenze posunula tento problém pandemie koronaviru a podpora v psychicky náročných situacích je i díky tomu stále dostupnější. Pokud vás něco trápí, prvním krokem může být Linka první psychické pomoci, na jejímž čísle vám mohou poradit, co ve vaší situaci dělat a na koho se obrátit dál.

Univerzita Karlova nabízí bezplatně psychologickou pomoc; kromě konzultace je možné si poslechnout přednášky k tomuto tématu. Na jejich stránkách naleznete zároveň plno dalších užitečných odkazů na projekty jako Nevypusť duši, Opatruj.se nebo Nepanikař!

Kam jít na mši svatou?
Další možností, kam můžete přijít řešit své těžkosti, je kostel. Pokud budete chtít vyhledat přímo kněze, můžete se s ním domluvit předem nebo zajít do kostela v době vyhrazené ke zpovídání. V případě, že byste chtěli zajít přímo za knězem věnujícímu se mládeži, zkuste navštívit pražské VKH, kde vám budou určitě k dispozici. 

U Karlova mostu najdete akademický kostel Nejsvětějšího Salvátora, kam s vámi rádi zajdou i nevěřící kamarádi. Na nedělní večerní mši tam chodí tolik lidí, že tam snadno potkáte někoho známého, aniž byste se s ním domlouvali. Protipólem Salvátora je klášterní kaple u karmelitek (které u Salvátora také působí) na Klamovce - na mši se tam přezouvá do bačkor a na čaj po ní zůstává pár lidí. Dívkám vysokoškolačkám nabízejí i ubytování v klášteře.

Přehled všech bohoslužeb najdete na stránkách pražské arcidiecéze. Tam si můžete najít mši podle svých preferencí, ať už chcete tu nejbližší, v určitý čas nebo s konkrétním knězem.

Kam jít, když chci být sám?

V případě nejlidnatějšího města v republice se na tuto otázku hledá odpověď poměrně těžko. Občas mívám pocit, že jsou lidé všude a prostě jim nejde uniknout. Skutečnost je však o něco příznivější. V Praze je mnoho parků, ve kterých je možné najít místo, kde budete sami, ale musím přiznat, že v horkých letních dnech to nemusí být jednoduché. Dál od centra potom můžete zavítat do různých lesů, údolí a přírodních památek. Osobně mohu doporučit Kunratický les (kousek od OC Chodov), Šárecké údolí (Dejvice), Draháňské a Bohnické údolí (Troja, Bohnice). Mou srdeční záležitostí je potom vyhlídka na Pusté vinici (Troja), ze které je snad nejkrásnější výhled na celé město. Zaručeně sami tam ale budete jen brzy ráno nebo pozdě večer. Věřím, že podobných míst je tu dost a každý si to svoje nakonec najde.

Kam za sportem?

Můžete zkusit využít nabídky své vysoké školy. Třeba Univerzita Karlova má své sportovní centrum v Hostivaři a vodácký kanál v Tróji. Sport podporují ale i taková společenství, jako je salvátorská farnost. Aktuální informace najdete na stránkách farnosti. U salesiánů v Kobylisích se hrává večer fotbal. Pokud chcete sportovat bez vazby na určité společenství, záleží na druhu sportu, který chcete provozovat. Na běh, cyklistiku, cvičení nebo přímo workout můžu rozhodně doporučit větší parky. Za ráj běžců se potom označuje Stromovka, kde najdete i více hřišť, na nichž je možné si zacvičit a nejen to, je možné zde bezplatně využít i horolezeckou stěnu. Na kolo jsou v Praze i v jejím blízkém okolí vybudované výborné cyklostezky. Vaše požadavky stačí naklikat na tyto stránky a vyjde vám trasa přesně podle vašeho gusta. Jestliže máte rádi volejbal a beach volejbalu, vhodné místo prý najdete na Letné nebo ve Střešovicích nad kostelem Sv. Norberta.

Léto se už sice pomalu chýlí ke konci, ale několik letních tipů se určitě neztratí. Za zmínku stojí například letní tančírny pořádané například na Střeleckém ostrově nebo na Vyšehradě. Během celého roku potom pořádají tančírny různá taneční studia.

K létu patří také neodmyslitelně koupání. Mezi nejznámější vodní centra patří určitě Aquapalace Praha, Aquadream Barrandov nebo Aquacentrum Šutka. Pokud byste však chtěli využít venkovní koupání, mohu doporučit koupaliště Divoká Šárka, Plavecký stadion v Podolí a koupaliště Na Stírce. Preferujete-li přírodní koupání, tak i v tom případě si najdete své. Využít můžete například koupání v pražských Modřanech, biotop Lhotka, Žluté lázně nebo koupaliště Motol.

Protože se nám blíží měsíce, kdy na potápění v chladné vodě nebudeme mít ani pomyšlení, podíváme se také na možnosti, které nabízí zimní Praha. Pokud hodně nasněží, tak samozřejmě neváhejte vytáhnout běžky a projet se třeba přes Karlův most, pozor bych si ovšem dala na prostory kolem Petřína. V mnoha ohledech bezpečnější a jistější je určitě bruslení. V centru i na okrajích Prahy bývá vybudováno několik kluzišť, které zpravidla nejsou nijak drahé; podle vašich preferencí si můžete vybrat zde.

U ostatních sportů si netroufám dávat tipy, věřím, že si u nich každý dovede sám najít, co je pro něj nejpříhodnější. 

Stromovka

Kde se dá levně najíst?

Pro studenty je určitě nejvýhodnější zajít do menzy. Každá vysoká škola je zajišťuje po svém, konkrétní informace najdete na stránkách vaší školy/fakulty. Ve většině je už dnes dostatečný výběr jídel i pro vegetariány a velmi často i vegany. Pokud nechcete přímo do menzy, bývají na fakultách prodejny rychlého občerstvení s různými bagetami, jogurty a samozřejmě dobrým kafem, kde jsou ceny stále ještě velmi příjemné.

Chcete-li zkusit nějaké další podniky, poměrně levně se dá najíst v Hany bany, Skautském institutu a určitě na mnoha dalších místech, které jsem ještě neobjevila. Při obědech neváhejte využívat slevy na ISIC, které jsou v mnoha pizzeriích, některých kavárnách a například i ve fast foodech.

Kam na dobré kafe?

Pokud si chcete vychutnat správnou kavárenskou atmosféru, není možné vynechat kavárnu Slavie. Kavárnu, kterou navštěvovali bratři Čapkové, Jan Werich nebo Václav Havel. V poměru s její vyhlášeností není nijak drahá, ale samozřejmě to není kavárna, kam by člověk mohl chodit na kafe denně. Mezi moje další kavárenské favority patří určitě Kavárna Pražírna kousek od stanice metra I.P. Pavlova a Cafe Frida na Karlínském náměstí. Obě jsou menší a poměrně klidné, což je oproti hluku velkoměsta příjemná změna. Další moje doporučení míří na kavárnu spojenou s knihkupectvím, což je ideální kombinace, kterou poskytuje Cafe academia. Ta se nachází na Václavském náměstí a vezmeme-li v úvahu její polohu, opět není nijak drahá. Mým dalším tipem je kavárna Cacao kousek od Prašné brány, kde opět překvapí příjemnými cenami a zároveň velmi širokým výběrem. Poslední doporučení patří hospodě Srdcovka Gurmania, která velmi předčila moje očekávání. Tak dobré kafe jsem dlouho nikde neměla. 

Kam zajít na pivo?

Mezi hojně navštěvované studentské podniky bych zařadila opět Hany bany a Skautský institut. Jednou z vyhlášených hospod je potom díky levnému pivu takzvaná Nádražka. V Praze zároveň najdete mnoho menších pivovarů často spojených třeba s kláštery. O levném pivu se tam mluvit nedá, ale chuť a kvalita většinou odpovídá ceně. 

Flickr.com

Kam utéct do přírody?

Jak jsem zmiňovala výš, v Praze je poměrně dost parků, mezi nejznámější patří určitě Riegerovy sady, Chotkovy sady, Letná, Stromovka a Vyšehrad. Pokud jsou parky na někoho moc umělé, může zajít do Prokopského údolí, Průhonického parku, Obory Hvězdy nebo k Hostivařské přehradě a i tady je možné doporučit Šárecké, Bohnické a Draháňské údolí.

Kam za vzděláním či kulturou?

Asi neomezenou studnicí poznání je knihovna. Kvůli pandemii jsem se do žádné bohužel osobně nedostala, ale ráda zprostředkuji tip mých přátel, a to na Národní knihovnu, sídlící v historické budově Klementina. Během pandemie byl pro studenty zpřístupněn Digitální fond NK, kde bylo možné najít mnoho literárních pokladů jako e-knihy. Další vzdělávací akce jsou organizovány různými organizacemi, za pozornost stojí například Skautský institut, knihovna Václava Havla, Fortna nebo sestry karmelitky Edith Steinové, kde je možné se vzdělávat i po duchovní stránce.

U kultury opět doporučuji využít slevy na ISIC. Díky nim se dostanete levněji například do Národního nebo Dejvického divadla. Pokud se prokousáte širokou nabídkou, je možné najít divadla i koncerty za velmi příjemné ceny, které se na kvalitě nijak neodrazí. Za velmi student friendly potom považuji letní kina, která bývají velmi často zdarma nebo za docela nízkou cenou.

Jak sehnat v Praze ubytování?

Tohle je zásadní otázka, kterou si pokládá snad každý student přicházející do Prahy. Jak sehnat ubytování, ve kterém se dá bydlet a zároveň bude možné jej nějak zaplatit? Pro ty šťastnější jsou odpovědí známosti. Pokud máte v Praze příbuzné nebo přátele (třeba ze skautských kurzů), můžete se v první řadě ptát jich, jestli nevědí o někom, kdo pronajímá byt nebo pokoj. Pro obě strany je nakonec jistější, pokud trochu ví, kdo je ta druhá strana. Spoustu mých přátel sehnalo byty přes realitní kanceláře, kde se ale už jen počáteční suma po spočítání kauce, prvního nájmu a třeba nějakého vybavení může vyšplhat tak vysoko, že si to ne každý může dovolit. Takhle si většinou sháněly byty větší skupiny studentů, které si to díky rozložení jinak vysoké částky mohly dovolit.

Tou nejběžnější formou je ubytování na studentských kolejích, tam se ceny pohybují v poměrně širokém rozpětí podle místa, kvality, počtu studentů na pokoji i doby, kterou tam strávíte. Jejich nabídku najdete vždy na stránkách školy.

Další možností je ubytování, které poskytují různé křesťanské organizace. V Praze jde například o Opus Dei a salesiány.

Vybavení do pronájmů (od nábytku po nádobí) seženete často velmi levně nebo za odvoz na internetu v nejrůznějších bazarových skupinách. V Praze se pořád někdo někam stěhuje a zbavuje se věcí a kupovat nové vybavení proto není nutné.

Kde je v Praze nebezpečno?

Že je Praha nebezpečné město, to jsme slyšeli asi všichni nesčetněkrát. V poměru s jinými místy v republice je to pravda, v poměru s jinými podobně velkými západními městy jsme na tom vlastně docela dobře. To nemění nic na tom, že bychom se ve svém zájmu měli vyhýbat místům, která jsou vysokou kriminalitou vyhlášená. Sama si většinou beru pro jistotu pepřák a ideální je samozřejmě jít za tmy problematickými místy minimálně ve dvojici, ale ne vždy je to možné. Proto na závěr přicházím s přehledem míst, kde je kriminalita poměrně vysoká. Oprávněně vyhlášená je v tomhle ohledu vrchní část Václavského náměstí, Staroměstské náměstí, Karlovo náměstí, ulice Bartolomějská, Benediktská a Krakovská. V noci bych se také určitě vyhnula Vrchlického sadům neboli Sherwoodu (park u Hlavního nádraží). Další městské části, kterými bych procházela se zvýšenou pozorností, je Smíchov a konkrétně okolí křižovatky Anděl. Žižkov je také jednou z vyhlášených lokalit, přestože index kriminality je tam na Prahu v průměru. Podstatně vyšší má například Karlín, který mezi tolik vyhlášená místa nepatří. 

Pokud byste chtěli bližší informace o jednotlivých místech, můžete se podívat na mapu kriminality. (Index kriminality - počet trestných činů na 10 000 obyvatel za zvolené období, zadávala jsem údaje od ledna do listopadu 2020.)

Václavské náměstí

Na závěr bych vás chtěla poprosit, abyste do komentářů napsali také vaše oblíbené podniky, tichá místa, typy na vzdělávání nebo výlety. Praha je příliš velké a různorodé město na to, aby ji dokázal zachytit článek jedné autorky, proto budu ráda za další podněty.