Dnešní doba má tu výhodu, že můžete cestovat, aniž by si toho vaše okolí nutně všimlo. Telefon berete, na maily odpovídáte, nikdo nemusí zjistit, že místo v kanceláři jste zrovna v horách nebo u moře. Tak jsem až podle fotek na facebooku zjistila, že kolegyně Káťa není v Brně, ale na kolech v Chorvatsku. Podívejte se sami - nezajedete sem příští září také? Mě to docela láká. ATD

Split. Město, jehož historické centrum je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, je plné historických památek, hudby, turistů a místních pochutin. Mnoho turistů přijíždí buď za poznáním pamětihodností nebo na letní dovolenou nejen do města, ale také na blízké ostrovy. Ve Splitu se totiž nachází i významný mezinárodní přístav.

V historickém centru stojí Diokleciánův palác, postavený kolem roku 300 n. l. Skládá se z několika budov, jako je například katedrála sv. Domnia, která z dálky vypadá mohutně, ale reálně je velmi malá. Před katedrálou se nachází nádvoří tvořené vysokými sloupy. Odtud pak vedou malebné úzké uličky, které spojují různá malá nádvoří. V noci centrum ožívá, dává se do pohybu, v ulicích se otevírají místní podniky a hudebníci rozeznívají své nástroje. Velmi příjemnou atmosféru má i pěší zóna podél moře, kterou lemují z obou stran vysoké palmy.

 

Nabídka ubytování ve Splitu je velmi různorodá. Ubytování si můžete rezervovat prostřednictvím cestovní kanceláře nebo společnosti Booking.com. Každý se najde vhodné ubytování podle svých priorit. V Chorvatsku roste mnoho ovoce, které u nás známe jen z obchodů; jsou zde sady fíkovníků, olivovníků či granátových jablek. Na podzim dozrávají citrusové plody.

Nedaleko Splitu je několik malých ostrovů, které jsou turisticky atraktivní. Přímo ze Splitu se můžete dopravit i s autem či kolem na ostrov Brač, Hvar nebo Vis. Ostrovy mohou být místem vašeho pobytu nebo jen jednodenním výletem. Ve Splitu i na ostrovech jsou značené cyklostezky, které často vedou podél moře.

Myslím si, že každý si najde ve Splitu to své. Jsem ráda, že jsem měla možnost poznat tuto krajinu a věřím, že se tam ještě někdy i vrátím.