Půldruhého roku nás zachraňovaly knížky, filmy a hudební nahrávky. Díky nim jsme měli přístup ke kulturním zážitkům, i když jsme nesměli z domova a všechna kina a koncertní sály byly zavřené. S o to větší vděčností si teď užíváme možnosti jít do skutečného divadla a užít si představení se vším, co k tomu patří. Ani na výstavy jsme nemohli chodit a teď to můžeme dohnat. Naše tipy jsou ze tří různých měst, tak snad si vyberete

Zdroj: Žižkovské divadlo Járy Cimrmana

Vyhnání Gerty Schnirch, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana

Lída Blažková

Taky vám během pandemie tak chyběla divadla? Pokud ano, je následující tip pro vás. Právě Vyhnání Gerty Schnirch jsem viděla po otevření divadel jako první, ale nezapomenu na něj snadno nejen díky tomu. Především ve mně dlouho rezonovalo díky jeho silnému ději, který vynikl výborným zpracováním.

Námětem pro tuto hru je stejnojmenný román od dnes už známé spisovatelky, publicistky a historičky umění Kateřiny Tučkové. Hlavní hrdinka, Gerta,  je dcera Češky a Němce, děj se odehrává v Brně ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století. Nepřekvapí nás proto, že zpracovává témata spojená s válkou a odsunem Němců. Hru doprovází i zpěv, který podstatu příběhu ještě více podtrhuje. Tragický osud Gerty Schnirch tak diváka pohltí a pár dní provází v jeho myšlenkách. Přesvědčit se o tom můžete zde.

Inscenaci je možné navštívit v Žižkovském divadle Járy Cimrmana 2.10. a 15.11.2021.

Gerta Schnirch je vinna! Vinna svým ženstvím, vinna češstvím po matce, vinna němectvím po otci, vinna, že patřila tam i tam, a proto nikam, vinna, že se narodila v Brně první poloviny dvacátého století, vinna svou čestností, vinna vírou v čestnost druhých, vinna, že chtěla žít, vinna, že přežila. Gerta Schnirch, univerzální viník, univerzální oběť soukromého i veřejného zla. Příběh malé ženy v zemi příliš malé na to, aby se pro ni našlo místo ve velkých dějinách minulého století. (Zdroj: Vyhnání Gerty Schnirch – Žižkovské divadlo Járy Cimrmana (zdjc.cz))

Zdroj: Kudy z nudy - Výstava 13 kilometrů objevů

Třináct kilometrů objevů

Alena Theodora Dvořáková

Naše děti během školního výletu navštívily město Slaný a místní muzeum. Byly nadšené a chtěly nám výstavu také ukázat. Když byl budován obchvat města, na třinácti kilometrech bylo odkryto mnoho památek z místní historie. Výstava představuje jak konkrétní nálezy, tak období, ze kterých pocházejí. Vše je zpracováno moderně a tedy interaktivně. Začíná se nálezem hrobu mladého muže z konce doby kamenné před více než čtyřmi tisíci lety. Osady, obývané od doby bronzové po dobu římskou, byly vybudovány v blízkosti dnes již vyschlého potoka. Posledními obyvateli zde byli keltové. U Velvar byla odkryta vesnice z raného středověku a vrstvy ze středověku vrcholného. Kromě vitrín s nálezy a kvalitními popisky si můžeme (respektive hlavně děti mohou) mnohé vyzkoušet: od sestavování výbavy hrobu na magnetické tabuli přes mletí obilí na kamenném mlýnku a tkaní hřebenových a karetkových pásů až po zkoušení si středověkého oblečení. To, pochopitelně, není původní, ale je velmi pečlivě ručně ušité z odpovídajících materiálů, což v muzeích nebývá zvykem. S průběhem vykopávek se můžeme seznámit v krátkém filmu.

Kromě této výstavy si lze v muzeu prohlédnout expozici o místní přírodě a zkusit si, zda známe jména vystavených zvířat, rozněžnit se v místnostech vybavených nádherným historickým nábytkem a obdivovat modely staveb z okolí. 

Na výstavu se může bez obav vydat jak ten, kdo má rád historii a vyzná se v ní, tak ten, kdo normálně trpí pocitem, že v českých muzeích se zastavil čas a pojetí výstav odpovídá polovině minulého století. Slánská výstava je malá, ale udělaná opravdu pečlivě. Navštívit ji můžete až do dubna příštího roku.

13 kilometrů objevů | Aktuality, Výstavy | VLASTIVĚDNÉ MUZEUM VE SLANÉM (slansko.cz)

Zdroj: Vlastivědné muzeum v Olomouci

Alfons Mucha ve Vlastivědném muzeu v Olomouci

Martina Mátlová

Tento podzim můžete ve Vlastivědném muzeu v Olomouci v hlavní budově na Náměstí republiky zhlédnout výstavu českého secesního malíře Alfonse Muchy. Výstava obsahuje přes padesát Muchových grafik a je jakýmsi komplexním průřezem jeho tvorbou. Návštěvníci mají možnost si zde prohlédnout třeba ikonické plakáty k divadelním hrám Médea nebo Lorenzzacio či plátna na téma přírody a ročních cyklů. Kromě známých děl jsou zde k vidění například obaly na čokoládu nebo keramika s motivy Alfonse Muchy.

Výstavu je možné zhlédnout od 3. září do 12. prosince 2021. V září je otevřeno každý den kromě pondělí od 9 do 18 hodin, v říjnu pak každý den kromě pondělí a úterý od 10 do 17 hodin. Více informací najdete zde.