Dnešní léto je doprovázeno častými bouřemi a deštěm. Co ale doma, když je venku takové počasí? Vždycky to jistí film. Ale jaký? Moc dobře známe ten stav, kdy procházíme obrovské množství filmů, vyhledáváme hodnocení na ČSFD, ale stále si nemůžeme vybrat. Pokusíme se vám nyní s tímto problémem pomoct a doporučit vám pár filmů. Vy tím pádem nemusíte - pokud nechcete - projíždět nekonečné seznamy a můžete si na naše doporučení pustit jeden nebo více z níže zmíněných filmů. Přejeme vám příjemné filmové zážitky.

Co s láskou, zdroj: www.nola.com

Zrození fénixe (Rising Phoenix)

Režie Ian Bonhôte a Peter Ettedgui, Velká Británie 2020

Asi každý z nás zaznamenal, že se v Tokiu konají olympijské hry. Víte ale, že po nich vždy následují paralympijské hry? Já jsem to tušila, ale nikdy jsem se o to více nezajímala. Dokument Zrození fénixe mne ale vzal hluboko do příběhů paralympijských sportovců a do historie paralympiády samotné. Ve sto minutách se vám představí několik sportovců, kteří vám poví svůj příběh. Příběh plný dřiny, trpělivosti a naděje. Příběh, který se vás velice hluboko dotkne. Příběh, na který nezapomenete. I přes to, že tato část je velice emočně náročná, tvůrci ji vyvážili historií paralympických her a představují zde lidi, kteří o konání paralympiády každoročně bojují a bojují za všechny paralympiky, protože v dokumentu zjistíte, že ne každý na tyto lidi myslí.  

Anna Karešová

Zdroj: paralympic.org

Co s láskou (The best of me)

Režie Michael Hoffman, USA 2014

Jestli nemáte rádi romantické filmy, kde se všechno točí kolem dvou lidí, které život spojuje a odlučuje, tak tento odstavec přeskočte, protože tohle je obrovská romanťárna, ale zaručeně to není klišé a láska tam má daleko větší rozměr. Příběh se točí kolem Amandy a Dawsona a to ve dvou dějových linkách. První je z roku 1984, kdy se poznávají na střední škole a zažívají mladou krásnou lásku, která je ale protkaná problémy spojenými s Dawsonovou rodinou. Druhá dějová linka nese příběh po pětadvaceti letech, kdy se znovu potkávají, protože byli rozděleni nešťastnou náhodou, kdy Dawson musel jít do věznice. Když se znovu potkávají, Dawson je stále svobodný, ale Amanda má již rodinu. Co je rozdělilo a jaký je životní příběh těchto postav vám nechám jako překvapení, ale ke sledování tohoto filmu si vezměte kapesníky, a jestli máte pocit, že tento film je jen pro holky, tak se pletete, protože i pro kluky může být zajímavý. Rozebírá se tam totiž vztah otce a syna. 

Anna Karešová

 

Dárce (The Giver)

Režie Phillip Noyce, USA 2014

Představte si idylický svět, kde neexistuje utrpení, násilí, války, bolest, a dokonce ani strach. Přesně v takovém světě vyrůstá Jonas – všechno okolo něj je jednotvárné, všichni mají stejné domovy, rodiny i oblečení. Jediný, kdo má veškeré pravdivé vzpomínky lidstva je Dárce, který žije na okraji společnosti. Když je Jonasovi jako jeho povolání určeno stát se dalším Dárcem, poznává emoce, lásku a přátelství a zjišťuje, v jaké iluzi všichni žijí. Jonas je náhle konfrontován s tím, že idylický život je vykoupený řízenou existencí a smrtí nepohodlných, a ocitá se před rozhodnutím, zda bude pokračovat v této iluzi, nebo lidem vrátí vzpomínky a možnost svobodné volby. Film je dostupný na streamovací platformě Netflix a vznikl podle úspěšné stejnojmenné knižní předlohy Lois Lowryové.

Martina Mátlová

 

Pějme píseň dohola

Režie Jan Hřebejk, ČR 1991

K prázdninám neodmyslitelně patří letní tábory a vše, co je s nimi spojené - táboráky, koupání, rozcvičky a budíčky, výlety, první lásky a sliby, že příští léto se zase setkáme. Jestli jste někdy okusili táborování i z druhé strany, tedy coby vedoucí, Hřebejkův film vám bude mít co říct. Celý zobrazený pionýrský tábor je jako jedna velká karikatura - neschopní vedoucí, nesmyslná pravidla, znuděné děti, nicméně celá ta ironicky odlehčená podívaná plná nejrozmanitějších postaviček (mezi nimi je i mladinký Jiří Strach nebo Aňa Geislerová) vám nechá na jazyku příjemnou chuť léta se vším, co k němu patří. Není to žádný vážný film, který přináší hluboká ponaučení, skvělé herecké výkony nebo dechberoucí soundtrack, ale k létu a táborům pro spoustu vedoucích, současných i minulých, bude vždycky patřit právě proto, že se v něm mnozí poznáme. 

Kateřina Sedláčková

 

Ronja, dcera loupežníka (Ronja Rövardotter)

Režie Tage Danielsson, Švédsko 1984

Jestli vám tento titul nic neříká, možná vám bude povědomé jméno Astrid Lindgrenová. Pokud ani to ne, tak vám vřele doporučuji se s tímto jménem seznámit, protože se za ním skrývá naprosto kouzelný literární svět. Astrid Lindgrenová byla totiž švédská spisovatelka, která se proslavila svými nezapomenutelnými dětskými literárními hrdiny. Jedním z nich je právě Ronja, loupežnická holka s tmavýma očima, která svůj život proběhá po lese, nenechá si nic líbit, ale zároveň nikdy nikoho nenechá ve štychu. A to ani Birka, kterého nejdřív ze srdce nesnáší, ale který se nakonec stane  jejím nejvěrnějším společníkem. Nenechte se odradit tím, že se jedná o pohádku. U nás doma jsme vždycky Ronju sledovali celá rodina, společně jsme se u ní nasmáli a taky svorně pofňukávali. Hlášky z tohoto filmu běžně včleňuji do konverzace se svými sestrami. Pro nás je to naprosto kultovní film. Pusťte si ho, třeba se stane kultovním i pro vás. Určitě vás ale chytne za srdce. 

Karolína Svobodová

zdroj: csfd.cz

Člověk z mramoru (Człowiek z marmuru)

Režie Andrzej Wajda, Polsko 1977

Režiséra Andrzeje Wajdu možná znáte díky filmům Katyň nebo Walesa: člověk naděje. Tento velice plodný polský režisér ve svých filmech často zpracovával historická témata. I Člověk z mramoru představuje hned dvě etapy polských dějin, hrůznou absurditu padesátých let a vyrovnávání se s ní v letech sedmdesátých. To vše v příběhu mladé nadšené a svéhlavé studentky filmové školy, pátrající po osudu mladého úderníka, který doplatil na to, že tomu, co jiní hlásali, skutečně věřil. Prvně jsem film viděla jako středoškolačka a dodnes mě dokáže strhnout k pocitu, že se stačí nebát a nenechat se znechutit a … možná se něco stane, možná ne, ale bude to jízda. Na film navazuje snímek Člověk ze železa z roku 1981, pojednávající o událostech v gdaňských loděnicích v roce 1980 – část záběrů byla pořízena přímo na místě a v době nepokojů. Pokud vás tedy Krystyna Janda strhne, máte program hned na dva večery.

Alena Theodora Dvořáková

Zdroj: csfd.cz

Tenká červená linie (The Thin Red Line)

Režie Terrence Malick, USA 1998

Mistr filozofických filmů s hloubkou. Nyní ve válečném filmu zobrazující bitvu o Guadalcanal v Tichomoří v roce 1942. Ale film není o boji se zbraněmi, ale o boji vnitřním. Jak se cítí voják, který poprvé zabije nepřítele? Kdo se přihlásí dobrovolně na patrolu, kde čeká smrt? Může věřící člověk bojovat a vidět obrovskou krutost války a neztratit víru v Boha? Dokonalé mistrovské dílo. Zpomalené záběry doslova dýchají dechem vojáků stojících před životními rozhodnutími. Nakonec mnohé drží při životě vzpomínky na své ženy tam doma. Mezi samými muži se vine tenká červená linie - láska (ať už k Bohu nebo manželce nebo ke svým kamarádům). Lze pochopit nepřítele a projevit k němu soucit? Máte odvahu jít proti svým velitelům, abyste zachránili své muže? Za nesplnění nesmyslných vojenských rozkazů vás vojenská mašinerie zničí. Mít odvahu žít v pravdě, jak aktuální... Každý voják žije svůj jedinečný příběh. To vše uprostřed rajské přírody prvotního ráje, odkud byl člověk vyhnán. Záběry na úchvatnou přírodu, tváře hereckých es a boj o život. A navíc za doprovodu skvělé hudby Hanse Zimmera. Filmový opus, který je vysoce křesťanský. 

Jan Krejčí

zdroj: prima.iprima.cz