Olomouc má své kouzlo a spoustu nenápadných uliček, ve kterých při každé procházce najdete vždycky něco nového. Přinášíme vám nějaké tipy, kde můžete své poznávání Olomouce začít. Určitě se ale nebojte při toulkách Olomoucí odbočit někam, kudy normálně nechodíte, protože nejspíš narazíte na nějaké další krásné místo nebo kavárnu.

Horní náměstí v Olomouci s radnicí, orlojem, informačním centrem a sloupem Nejsvětější Trojice. Zdroj: www.flickr.com

Kam jít, když potřebuji pomoct?

Studenti Univerzity Palackého ocení pomoc, kterou jim při studiu poskytne jejich studijní oddělení. Jelikož má každá z osmi fakult své studijní oddělení, všechny informace a kontakty najdete na stránkách univerzity.

V případě potřeby psychologického poradenství je možné navštívit Psychologickou poradnu UP na katedře psychologie, která je k dispozici primárně pro studenty filozofické fakulty, popřípadě i lékařské, přírodovědecké nebo právnické fakulty. Pro studenty pedagogické fakulty je k dispozici psychologická poradna na katedře psychologie a patopsychologie. Studenti fakulty tělesné kultury pak mohou vyhledat pomoc v rámci Poradenského centra FTK, jehož součástí je kromě psychologického poradenství i poradenství studijní či sportovní. Vlastní psychologickou poradnu mají i studenti fakulty zdravotnických studií. Řadu poradenství včetně psychologického nabízí pro své studenty i Cyrilometodějská teologická fakulta.

V rámci Kariérního centra na Univerzitě Palackého v Olomouci funguje také studentská právní poradna, kde studenti právnické fakulty pod vedením svých pedagogů poskytují právnické poradenství především studentům, kteří si finančně nemohou dovolit služby advokáta.

Pokud do Olomouce vyrážíte jako turista, pomoct vám může Informační centrum Olomouc, které se nachází na Horním náměstí vedle orloje v podloubí radnice. Kromě informací o městě a různých tipů je možné koupit si zde suvenýry, vstupenky na různé akce nebo objednat komentovanou prohlídku města.

Kam jít, když chci prožít mši svatou?

Akademická farnost sídlí v Olomouci u kostela Panny Marie Sněžné. Pokud se jako student chcete zapojit do nějakého farního společenství, tady to přes Vysokoškolské katolické hnutí bude nejjednodušší. Administrátorem farnosti je zde jezuitský kněz Jan Regner, který dokáže oslovit mladé lidi, a zdejší společenství je cílené především na studenty Univerzity Palackého.

Olomouc má ale kostel téměř na každém rohu. Mým favoritem je kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a zdejší bratři dominikáni. Také se tu konají studentské mše svaté a komunita je velmi otevřená a přátelská vůči mladým lidem. Kněží, kterých je tu několik, pravidelně před začátkem bohoslužby (a v případě potřeby i během ní) zpovídají. Kromě příležitosti ke svátosti smíření je proto možné najít tu klidně i stálého zpovědníka. Zúčastnit se bohoslužby můžete i v nově zrekonstruovaném kostele sv. Mořice s úžasnými varhanami a skvělou akustikou, kde kromě bohoslužby můžete navštívit i vyhlídkovou věž a prohlédnout si Olomouc z výšky, nebo nenápadný kapucínský kostel Zvěstování Páně v Olomouci u Dolního náměstí. Při návštěvě Olomouce ovšem stojí za to užít si i monumentální novogotickou katedrálu sv. Václava, která vytváří panorama města. Pokud ale chcete něco komornějšího, můžete zkusit maličkou kapli sv. Jana Sarkandra.

Kam jít, když chci být sám?

Pokud jste v Olomouci a chcete strávit nějaký ten čas o samotě, doporučuji zajít do nějakého kostela. Velká část jich tu bývá během dne otevřená. V katedrále sv. Václava je pak možné k tiché modlitbě využít boční eucharistickou kapli svatého Stanislava.

Najít nějaké klidné místo ve velkém a rušném městě, které je během akademického roku navíc plné studentů, není nic snadného. Jestli tedy chcete vypadnout od studia a od ruchu velkoměsta, moc vám doporučuju sednout na hlavním vlakovém nádraží na autobus číslo 11 a odjet na Svatý Kopeček. Tohle poutní místo je samo o sobě moc krásné a od baziliky Navštívení Panny Marie je nádherný výhled na celé město. Stejně tak by vás mohla zajímat zastrčená vyhlídka, ke které se dostanete, když půjdete ze Sadového náměstí za bazilikou do ulice Krejčího. V malém parčíku s výhledem na město snad najdete trochu času o samotě.

Vyhlídka na Svatém Kopečku u Olomouce. Zdroj mapy: Mapy.cz

Kam jít, když si chci najít kamarády?

Zapojit se můžete do dění v rámci Vysokoškolského katolického hnutí Olomouc, které po středečních studentských mších pořádá různé akce v centru Aletti. Studentské mše pak provází Schola Sněženka, kde se můžete poptat, jestli v novém akademickém roce nehledají novou posilu na zpěv nebo nějaký hudební nástroj. V úterý je možné navštívit studentské mše v dominikánském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie, kde se po mších svatých koná program v podobě přednášek a společných večerů, což snad bude po pandemii obnoveno. Zde pak funguje Schola OP.1

Další kamarády mohou studenti univerzity hledat v různých spolcích, kterých univerzita zaštiťuje čtyři desítky. Můžete se tak zapojit do spolků nejen podle toho, co studujete, ale i podle toho, co vás zajímá. Máte tak jedinečnou možnost stát se redaktorem univerzitního časopisu Helena v krabici nebo rádia UP Air, stát se členy Cestovatelského klubu UP nebo klubu Slam poetry, který sdružuje performativní umělce. Seznam organizací a spolků najdete na stránkách univerzity. Nenechte se odradit tím, že stránky některých organizací momentálně nebyly posledních pár měsíců aktivní, přece jen byly prázdniny, předtím zkouškové a uzavřená univerzita z důvodu pandemie. Určitě sledujte novinky, které budou přicházet s novým semestrem, a nebojte se být aktivní a ozvat se spolku, který vás zaujal.

Kam jít, když chci jít sportovat?

V rámci univerzity se lze ke sportu dostat přes Akademik sport centrum, který nabízí široké sportovní využití, včetně posilovny se saunou a lukostřelnice, kterou může využívat i veřejnost.

Není nic neobvyklého na tom, když v Olomouci na řece Moravě spatříte člověka v kajaku nebo v kánoi. Jestli vás něco takového zajímá a chcete poznat Olomouc z vody, zkuste to přes Kanoistický klub Olomouc.

V Olomouci také vznikl v České republice první spolek zaměřený na slackline – moderní provazochodectví. Nejčastěji je můžete potkat v Bezručových nebo Smetanových sadech, kde balancují na lanech natažených mezi stromy. Jestli vás tenhle netradiční sport zajímá, mrkněte na stránky jejich klubu a domluvte se na možnosti vyzkoušení.

Olomoucké parky lze využít i k jiným sportovním aktivitám. Můžete si tu zahrát frisbee, zacvičit jógu nebo si zaběhat. Vedou tu cyklostezky a upravené cesty jsou relativně dlouhé, takže není problém vyrazit sem třeba na kolečkových bruslích. Pokud nemáte na čem jezdit, tak v Olomouci funguje sdílené půjčování kol a elektrokoloběžek, na které narazíte téměř na každém rohu. V rámci parků také v Olomouci existuje několik workoutových hřišť, která najdete v Čechových sadech nebo v Kischově ulici nedaleko Smetanových sadů.

Kam jít, když se chci levně najíst?

Olomouc je univerzitní město, takže tu nechybí menza, která je přístupná i pro širokou veřejnost, a je to zřejmě nejlacinější varianta plnohodnotného obědového jídla, které si tu můžete dát. Univerzita Palackého má celkem šest poboček menzy, takže i když se nebudete pohybovat přímo v centru, pravděpodobně budete mít stejně v dosahu nějakou menzu. Adresy jednotlivých poboček a pokyny k objednávání a placení jídla najdete na webových stránkách Správy kolejí a menz Univerzity Palackého.

Pokud dáváte spíš přednost klasickým restauracím, za velmi hezké ceny se můžete najíst v restauraci Kikiriki. Restaurace je zaměřená primárně na pokrmy z kuřecího masa, ale na výběr jsou zde i jiná jídla. Bistro Bistrá kráva ocení především studenti, protože se nachází v blízkosti univerzitní knihovny na Wurmově ulici. Jídlo je zde nabízeno i v bezlepkových, vegetariánských nebo veganských variantách. A jestli budou mít zrovna malinový cheesecake, tak vám ho vřele doporučuji.

Vedle budovy univerzitní knihovny Zbrojnice se nachází nenápadná kavárna Café+, která má opravdu příznivé ceny (kávu a bábovku za dohromady méně než 40 korun si můžete dát málokde) a k tomu i hezké prostředí přizpůsobené ke studiu. V kavárně si sice nedáte plnohodnotný oběd jako v restauraci, ale v nabídce mají v Café+ třeba kuskus se zeleninou a balkánským sýrem, palačinky, sendviče nebo tousty, takže pokud nemáte moc velký hlad, můžete se zde i najíst.

Mým oblíbeným olomouckým podnikem je pak Špagetárna na ulici 1. Máje. Uvnitř není příliš místa na sezení a celý podnik je koncipovaný spíše tak, že si jídlo vezmete v krabičce s sebou, čehož často využívají studenti mezi přednáškami. (Když je před Špagetárnou fronta venku na chodníku, víte, že na nedaleké filozofické fakultě právě skončily přednášky a je pauza.) Velké porce špaget nebo lasagní chutnají úžasně a pokud vám nevadí sníst si oběd v parku, Špagetárna pro vás může být skvělý zážitek.

Kavárna Coffee Library v areálu knihovny Zbrojnice. Foto: Coffee Library

Kam jít, když si chci dát kafe?

Studenti trávící čas v knihovně mohou navštívit kavárnu Coffee Library. Jak už název vypovídá, kavárna se nachází přímo v areálu knihovny Zbrojnice a nabízí výbornou kávu, spoustu zákusků, něco k obědu, nebo opravdu vydatné snídaně, které už nejednomu studentovi pomohly začít náročný studijní den strávený v knihovně. Jestli se chystáte vyrazit učit do knihovny, nezapomeňte si udělat pauzu, skočit na něco dobrého do Coffee Library a odměnit se nějakým zákuskem.

Kavárnou, která zvenku vypadá nenápadně, ale ve skutečnosti skrývá úplný ráj, je Café La Fée v Ostružnické ulici. Kavárna se nachází v samotném centru města v ulici, která vede přímo z náměstí. Když ale v Café La Fée projdete až dozadu, dostanete se na útulnou zahrádku pod korunami stromů. V centru města je to taková oáza klidu, kam se můžete zašít. Ve stejné ulici se pak nachází ještě KAFE KODÓ. Nedá se tu posedět, protože k dispozici jsou jen stolečky, u kterých se stojí, nebo káva s sebou, ale za to si vyberete z široké nabídky káv z celého světa, které si můžete nechat namlít i pro domácí použití.

Další kavárnou, kterou pravděpodobně minete, je literární kavárna Druhý domov. Kavárna se nachází na břehu Moravy, kde momentálně probíhají rozsáhlé stavební práce, takže málokoho napadne, že za lešením se skrývá příjemný podnik se spoustou knih a milou obsluhou. Určitě si sem zajděte odpočinout a dát výbornou kávu. Před návštěvou ale doporučuju zkontrolovat facebookové stránky kavárny, jestli není náhodou zavřeno kvůli blízké stavbě nebo jiné události.

Jelikož je Olomouc plná různých zastrčených uliček, které skrývají různé poklady, moc doporučuju zajít do Hrnčířské ulice, která je opět kousek od náměstí, a navštívit Kavárnu ÕDE, kterou provozují společně s penzionem sestry františkánky. Opět je to klidné a příjemné prostředí, kde můžete posedět u něčeho dobrého a za velmi příjemné ceny. Jen upozorňuji, že momentálně funguje jenom penzion a kavárna by měla být po rekonstrukci opět otevřena 13. září. Pro aktuální informace koukněte před návštěvou na facebookovou stránku kavárny nebo na web.

Kam jít na pivo?

Když se řekne pivo, automaticky se vybaví pivovar. Těch nabízí Olomouc hned několik. Takovou klasikou je Svatováclavský pivovar, který nabízí sedm druhů piva a samozřejmě spoustu jídla k němu. Pokud by vám náhodou konzumace piva byla málo, můžete tady vyzkoušet i pivní lázně.

Dalším pivovarem s domácím pivem, který v Olomouci můžete navštívit, je Pivovar Moritz, kde se v průběhu roku konají i různé kulturní akce nebo tu můžete zažít zvěřinové hody či svatomartinskou husu.

Kam jít, když chci být v přírodě?

Olomouc disponuje velkým množstvím zeleně. Stačí se vzdálit pár kroků od náměstí a hned se ocitnete v parku. Bezručovy sady se táhnou podél hradeb a nachází se v nich vchod do botanické zahrady s rozáriem. Ve Smetanových sadech se koná Flora Olomouc, jsou zde sbírkové skleníky nebo třeba jezírko s kačenkami, u kterého se dá odpočívat.

Pokud se chcete vzdálit z centra a máte s sebou děti, můžete vyzkoušet park Malého prince, ve kterém jsou dětská hřiště.

Kromě parků je ale i relativně blízko centra dostatek přírody. Vyrazit můžete k jezerům Poděbrady, což je z centra města asi hodinová procházka pěšky, ale nedaleko staví MHD, takže se jednu cestu můžete svézt autobusem. Jestli přece jen vyrazíte po svých, počítejte s tím, že cesta tam vede přes louku, která po deštích bývá rozbahněná. Procházku v přírodě je pak možné užít si také podél řeky Moravy. Stačí vyrazit od Klášterního Hradiska proti proudu, brzy ztratíte z dohledu paneláky a zůstanou jen malé rodinné domky.

Olomoucký park. Zdroj: www.flickr.com

Kam jít, když se chci vzdělávat?

Pro všechny studenty je hlavním centrem vzdělání v Olomouci bezpochyby univerzitní knihovna – Zbrojnice. Obrovská čtyřkřídlá budova postavená jako zbrojnice za Marie Terezie je plná knih, nabízí počítačové učebny i studovny. Studijní místa najdou studenti nejen na židlích u stolů, ale k dispozici jim i křesílka nebo sedací vaky. Nejstylovějším místem ve Zbrojnici jsou pro mě osobně dvě studovny pojmenované Zmijozel a Nebelvír, jejichž názvy jsou výsledkem studentského hlasování. Pokud jste někdy chtěli studovat v Bradavicích, na Univerzitě Palackého v Olomouci máte možnost, protože když vám někdo řekne, že se jde se spolužáky učit do Zmijozelu, myslí to naprosto vážně.

Kromě hlavní knihovny mohou studenti v Olomouci využít i knihovny jednotlivých fakult, které nabízejí knihy potřebné pro jejich obory, další místa ke studiu a většinou bývají mnohem méně vytížené než Zbrojnice.

Můj osobní tip na klidné místo ke studiu je zjistit si, jestli vaše katedra nemá svou vlastní knihovnu. Někdy bývá s přístupem do katederní knihovny problém, protože to bývá jenom jedna místnost s omezenými otvíracími hodinami, nebo dostupná jenom na vyžádání. Některé katedry ale mají knihovny přístupnější a dá se studovat i tam.

Nedaleko Zbrojnice se nachází Knihovna města Olomouce, kterou je také možné využít. Pro studijní účely však mnohem víc poslouží Vědecká knihovna v Olomouci, druhá nejstarší a třetí největší knihovna svého druhu v ČR. Knihovna má právo povinného výtisku, takže všechno, co v ČR oficiálně vyšlo, má svoji kopii tady.2 V knihovně je k dispozici studovna, a především historikové ocení bohaté historické fondy, které obsahují i několik set středověkých rukopisů a tisíce prvotisků a starých tisků.3

Výčet olomouckých knihoven ale stále nekončí. Knihy nejen z oboru teologie nabízí knihovna olomouckého arcibiskupství nebo Knihovna Centra Aletti.

Kdo by měl zájem spíše o vzdělávací akce typu přednášky, semináře a workshopy, měl by sledovat dění na Univerzitě Palackého, která nabízí spoustu akcí pro veřejnost. Zajímavé přednášky je pak možné navštívit i v rámci Vědecké knihovny v Olomouci a Muzea umění Olomouc. Dalším vzdělávacím místem může být i Vlastivědné muzeum v Olomouci. Arcidiecézní muzeum Olomouc je bohužel momentálně nepřístupné z důvodu rekonstrukce.

Kam za kulturou?

V Olomouci narazíte na nějaké kulturní vyžití téměř na každém rohu. Milovníci klasiky by si neměli nechat ujít nějaké představení v Moravském divadle Olomouc. Další divadelní představení nabízí Divadlo Tramtarie nebo Divadlo na cucky. Trochu odlehčené divadlo nebo představení pro děti najdete v Divadle na Šantovce ve stejnojmenném obchodním centru.

Nejen filmy, ale i další kulturní akce můžete vidět v olomouckém letním kině. Milovníci vína určitě ocení LatinoBar, kde se konají degustace a různé akce při sklence vína. Pro fanoušky hudby, především jazzu, je jako stvořený Jazz Tibet Club, kde vystupuje i mnoho zahraničních umělců. Kulturní akce nejčastěji v podobě koncertů je možné navštívit v Long Story Short Hostel & Café, kde poskytují i ubytování a jídlo.

Poznámky

1 V popisovaném režimu fungovaly studentské bohoslužby a scholy před koronavirovou pandemií. Pro aktuální informace v novém akademickém roce sledujte aktuality na webových stránkách a sociálních sítích.

2 https://www.vkol.cz/o-knihovne

3 https://www.vkol.cz/historicke-fondy