Brno. Město plné možností a zážitků. Město plné lidí i zvířat. Město tiché i hlučné. Stačí si jen vybrat, co od něho chcete nebo co zrovna potřebujete. Potřebujete být sami? Chcete jít na pivo nebo na kávu? Toužíte si zasportovat? Možná na všechny tři otázky odpovídáte ano, ale nevíte kam jít. Od toho je tu tento text, který vám nabídne několik desítek míst, která pro vás mohou být záchranným lanem v situaci, kdy nebudete vědět, kam jít, když třeba budete mít chuť na kafe.

Zdroj: Masarykova univerzita https://www.em.muni.cz/en/student/11992-10-reasons-why-brno-is-the-best-city-for-students 

Kam jít, když potřebuji pomoct? 

Každá fakulta má svá studijní oddělení, kde vám pomohou s problémy během studia: když vám třeba nevychází kredity, jedete na Erasmus nebo chcete prodloužit studium. Někdy se snažíme googlit odpovědi, ale občas stačí napsat e-mail na studijní oddělení a oni vám hned a správně odpovědí. 

Pomoc vám v Brně může nabídnout také kněz. Buď si můžete nějakého vyhlédnout v kostele, do kterého rádi chodíte a oslovit ho. Jsou tu ale také studentští kněží a řeholníci z brněnské VKH, na které se také můžete kdykoliv obrátit. 

A možná, že se někdy naskytne chvíle, kdy budete potřebovat psychologickou pomoc. Nemusíte se bát, že nemáte dostatek peněz, a že si psychologa nemůžete dovolit. Jestli studujete na Masarykově univerzitě, je tu pro vás Psychologické poradna MU. V centru pracuje několik psychologů, kteří vám pomohou s duševními problémy, starostmi a trápeními. Psychologické poradenství samozřejmě nabízejí i ostatní brněnské univerzity - Mendelova univerzita a VUT

Kam jít, když chci prožít mši svatou?

V Brně je spousta kostelů a první věc, kterou můžete udělat, až se přestěhujete, je najít kostel ve vaší městské části. Tento kostel může být vaším rychlým dopingem, když ho budete potřebovat. Taky se ale může stát, že budete mít vyhrazený nějaký čas na mši, ale nevíte, kde v tento čas mše je. Stačí jít na stránku Katolické bohoslužby v České republice, zadáte zde město Brno a vyjede vám nespočet míst a časů. Stačí si najít ten, který vám vyhovuje.  

Velkým tahákem jsou studentské mše. Jestli na ně máte čas, tak tam určitě běžte. Konají se každé pondělí od 19 hodin v kostele u jezuitů, což je v centru města. Každá pondělní mše je sloužena na úmysl jedné z fakult a je doprovázena velkou scholou, která, spolu s hromadou přítomných studentů, dodává mši neskutečnou atmosféru. Choďte ale na mši dřív, jinak si nesednete. Další mše zaměřené na studenty naleznete zde.

Kam jít, když chci být sám?

Místo, kde budete rádi o samotě, si asi časem každý najde sám, protože to bude místo, kde vám bude dobře. Ráda bych vám ale dala tip na jedno místečko, které lidé většinou neznají a moc lidí tam nechodí i přes to, že to není zas tak daleko od rušného města. Místo se nachází na Žlutém kopci, kde je nádherný výhled na Brno, když najdete to správně místo. Více vám ho nebudu popisovat a pouze ho ukážu na mapě. 

Zdroj: Google Maps

Kam jít, když si chci najít kamarády?

Jestli nejste typ, který rád chodí sám do baru a na diskotéky, kde se potkává s novými lidmi, doporučím vám trochu klidnější setkávání. VKH Brno má na Kozí 8 svou základnu a tam se často konají zajímavé akce. Během již zmíněné pondělní studentské mše jsou velice interaktivní ohlášky, kde se upozorňuje na různé události, které se konají během školního roku. Je to například pivní kvíz, fotbal, volejbal, taneční nebo různé hry. Stačí se jen zapojit. O akcích, které VKH zaštiťuje, se také dozvíte na internetu - Akce VKH.

Vysokoškolské křesťanské hnutí také dělá hudební večery, kde se studenti společně setkávají a zpívají. V létě je to na Kraví hoře a v zimě někde v hospodě u skleničky s vínem. 

Kam jít, když chci sportovat?

Velice levným sportem je běh. Jednoduše běžíte, kam vás nohy nesou. Další levnou záležitostí je tělocvik na univerzitě. Někde je zadarmo, někde si musíte lehce připlatit, ale vždy vás to vyjde levněji než kdekoliv jinde. Zkuste si na semestr přihlásit jakýkoliv sport a poznat něco nového. Seznam sportů, které škola nabízí, je velice dlouhý a troufám si říct, že každý si tam něco najde.

Možná se divíte, že jsem na začátku nezmínila kolo. Kolo je určitě super a je to i levný dopravní prostředek, ale Brno má jednu velkou nevýhodu - není přizpůsobené cyklistům. Je zde málo cyklostezek a pruhy pro cyklisty můžete hledat lupou. Takže jestli jste odvážní, sedněte na kolo, ale můj tip je takový, abyste na něj spíš nesedali. Můžete ale sednout na kolo v posilovně; sice to není úplně ono, ale je to bezpečnější. Doporučím vám posilovnu Velký Průvan, která je blízko pedagogické fakulty. Na ní je skvělé, že cenově myslí na studenty a nabízí různé cvičící programy. Nemusíte tedy jen zvedat činky, ale můžete navštívit pilates, zumbu nebo jogu.

Zkuste taky plavání. Plavat můžete v jakémkoliv ročním období a vaše tělo se ve vodě uvolní pod návalem stresu. Krásná plavecká hala s výhledem na Špilberk je na Kraví hoře a s permanentkou si na lepší ceny přijdete v bazénu Lužánky.

Kam jít, když se chci levně najíst?

První odpověď je menza. Menzy jsou všude po Brně a jsou skvělé. Máte zde velmi pestrý výběr a jídlo je chutné za nízkou cenu. O víkendu ale menzy nevaří, takže co s tím? POE POE  je fast food, kde si koupíte hranolky, pizzu, palačinky a jiné dobroty, které sice nebudou úplně nejzdravější, ale zasytí vás a jsou velice dobré a levné.

Teď vám připomenu jednu skvělou věc - restaurace dělají meníčka! Někdy, když jsem nestíhala, skočila jsem si v poledne do restaurace a za sto korun jsem dostala polévku a hlavní jídlo, které bylo vážně dobré a zdravější než fast food. Speciálně vám doporučím restauraci U Karla. Lepší restauraci na meníčka jsem v Brně ještě nenašla.

Když přeskočím na sladké, stojí za zmínku stánek se zmrzlinou Agnes. Ten je sice až v Řečkovicích, což budou mít blízko studenti z VUT, ale ta cesta za to stojí. Ve stánku si vyberete asi z deseti zmrzlin a oni vám ji natočí. Dejte si ale pozor na velkou zmrzlinu, protože ta je doopravdy velká. Vlastně spíš obří. Běžte se sami přesvědčit. No a jestli nechce zmrzku, ale spíš dort nebo něco k snídani, velice levně pořídíte dobroty v literární kavárně Café+. Ta je hned v centru města, takže nemusíte nikam daleko cestovat. 

Kam jít, když si chci dát kafe?

Už jsem výše zmínila téma kaváren, tak teď jich představím o trochu více. Když zůstanete v centru města a zamíříte na Dominikánské náměstí, tak tam přes dva roky funguje Kafe v rozkladu. Má nádherný interiér, kafe a dokonce i jídlo, ať už to jsou ovesné kaše, trhance nebo dorty. Pět minut chůzí z Dominikánského náměstí se dostanete ke kostelu u jezuitů a kousek od něj je kavárna a květinářství dohromady - De Fleurs. Všechno tam voní a v průběhu sezení se máte na co dívat. Můžete si tam dát třeba palačinky. Jestli máte radši wafle, tak to musíte jít pod náměstí Svobody do kavárny Kafec. Poslední kavárnu z centra, kterou doporučím, je Podnik. Najdete ji za Zelným trhem a mají tam nejlepší grapefruitovou limonádu, kterou jsem kdy pila - a to je co říct, protože já všude zkouším limonády s příchutí grepu. 

Směrem k parku Lužánky po Lidické ulici narazíte na Coffee Trail nebo na Buchta B. O ulici vedle je Kafe Friedrich, kde si můžete posedět venku na okně kavárny nebo u stolů uvnitř. Ale pozor, tato kavárna je velmi malinká, je ale na velice klidném místě v Brně, takže sem návštěvníci rádi zavítají. Všechny tři kavárny vám nedají jen skvělé kafe, ale také zážitek. 

Na závěr nemohu zapomenout na dva podniky, kde dostanete vážně výborné kafe. Prvním je MOT MOT, což je spíše pražírna kávy, úplně si tam neposedíte, ale můžete si vzít s sebou doopravdy výborné kafe za krásnou cenu. Kávu s sebou také dostanete u pojízdných kaváren Kofi kofi, které najdete například u hlavního nádraží nebo v ulici Česká. V létě doporučuji si dát jejich ledové kafe, je to skvělá odměna po náročném školním dnu. 

Zdroj: Kafe Friedrich, Go to Brno

Kam jít na pivo?

Upřímně, na tohle jsem se musela zeptat svých kamarádů, protože já pivo nepiju a tím pádem jsem na něm nikdy nebyla. Ale podle mých blízkých chodí chvály především na tyto tři hospody - Pivní opice, Pod lékárnou a Pivní stáj. Samozřejmě jako třešničku na dortu si nechávám Výčep Na stojáka, protože to je brněnská klasika. Tam si vezmete pivo a jdete si s ním sednout nebo stoupnout před hospodu. A jak to místo poznáte? Je před ním strašně moc lidí, protože skoro všichni chodí právě sem. V Brně je pochopitelně daleko více skvělých hospod, ale ty už budete muset najít sami. 

Kam jít, když chci být v přírodě?

Na tohle je Brno skvělé. Příroda je jednoduše všude, i v centru města. Stačí jít na Špilberk, který se tyčí ve středu města. Cest, které vedou na onen kopec, je několik a vsadím se, že i mnoho dlouholetých studentů v Brně ještě nešlo po všech cestách, které tam jsou. V centru města je také největší park Lužánky. Určitě neočekávejte pražskou Stromovku, ale tohle místo má také své kouzlo.

Trochu dál od centra můžete jít do parku na Kraví horu nebo do Wilsonova lesa, kde dokonce najdete i vyhlídky. Mimochodem rozhleden a vyhlídek je v Brně mnoho. Brno je kopcovité, takže na většině kopců najdete rozhlednu. Jedna nová je v oboře Holedná. Z ní uvidíte na celé Brno a ještě k tomu v oboře můžete na procházce vidět divoká prasata, samozřejmě za plotem.

Ještě trochu vzdálenější destinací je přehrada v Bystrci, kde se v létě můžete vykoupat nebo procházet přírodou. Brno nabízí spoustu přírodních zákoutí. Jako poslední doporučím lom Hády, kde můžete pozorovat lamy nebo postavit srdce z kamenů. Já jsem tam po sobě jedno zanechala. 

Kam jít, když se chci vzdělávat?

Jednoduše do knihoven. Každá fakulta má svou, kde si můžete kamkoliv sednout, nabrat do rukou všechny knihy, které potřebujete, a v klidu a tichosti pracovat a učit se. Může se ale stát, že ve fakultních knihovnách nebudou mít vše, co hledáte. Jistí to Moravská zemská knihovna, která má veškerou českou produkci od roku 1934, takže byste tam měli najít úplně vše v češtině, ale samozřejmě je velice bohatá i cizojazyčná sekce. Knihovna je oblíbená svým příjemným prostředím, já sama jsem tam strávila spoustu času.

 

Jestli se ale rádi vzděláváte formou přednášek, stačí sledovat na internetu stránky fakult, které velice často pořádají různé přednášky přístupné veřejnosti. Plus v Brně najdete studentské kino Scala, které nenabízí jenom filmy, ale také přednášky, besedy nebo také praktické workshopy.

Kam za kulturou?

Asi v tomto bodě nemá cenu říkat, že v Brně je nějaké Janáčkovo, Mahenovo nebo Národní divadlo. To ví každý nebo to velice rychle zjistí i bez článků na internetu. Možná ale už nevíte, že v centru má divadlo i Bolek Polívka. Tam můžete zajít na hry, ve kterých hraje on a někdy i jeho rodinní příslušníci. Jestli rádi podporujete tvorbu studentů, věřím, že se vám bude líbit v Divadle na Orlí, kde scéna patří studentům Janáčkovy akademie múzických umění. 

BuranTeatr je malá nezávislá brněnská scéna, která může vaše srdce potěšit, a jestli ne, tak zaručenou volbou je Husa na provázku. Program tohoto divadla vám nenabídne pouze hry, ale také koncerty, slam poetry, debaty s různými hosty a celkově velkou škálu představení. Stačí si jen vybrat. Husa na provázku nemá jenom vnitřní prostory, ale také venkovní, které se využívají mimo jiné jako restaurace. 

Vy, co si raději zajdete do kina, můžete vyrazit do již zmíněného studentského kina Scala, kde můžete vidět film za studentskou cenu. Dále tu je kino v obchodním centru Špalíček, kde je klasická Cinema City s mnoha sály. Na závěr zmíním ještě kino Lucerna, což je menší a starší kino mimo centrum, kde ale většinou na filmu budete sami a můžete si užívat film z jakéhokoliv sedadla chcete. 

Zdroj: Divadlo Husa na provázku, Jan Cága 

Kam na piknik či grilování?

V tomto bodě se už budu opakovat. V parku Lužánky, který jsem zmiňovala v bodě s přírodou, můžete piknikovat i grilovat. Gril je tam společný a každý si ho může na nějaký čas pronajmout; o tom se můžete více dozvědět zde. Piknik si teoreticky můžete rozdělat kdekoliv, kde vám to bude příjemné. Velice častým místem na pikniky je Kraví hora. Častokrát se tam v podvečer sejde mnoho skupin, které si roztáhnou deku, povídají si a jí. I na Kraví hoře najdete veřejný gril, stejně jako na Špilberku, kde jsou rovnou dva.  

Zajímavých míst v Brně je spousta a každý pozná ty své podle toho, kam chodí do školy nebo kde bydlí. Je ale dobré, aby si každý našel místa, kde mu je dobře, a kde bude odpočívat. Studentský život občas není jednoduchý, je ale pestrý, tak si ho užívejte.