I v druhé půlce letních měsíců je ten správný čas zajít do kina a zhlédnout nějaký dobrý film. Proto vám tentokráte přinášíme několik konkrétnějších tipů na snímky, které můžete vidět v některém z biografů. V článku naleznete třeba tip na pop-rockový muzikál, romantické drama, napínavý thriller, oddechovou rodinnou komedii nebo na očekávaný životopisný snímek, který si rozhodně nenechte ujít. Hezké léto!

emil-zátopek-václav-neužil-oh-helsinky-1952_5.jpg

 

Annette (2021)

Země výroby: Francie, Mexiko, USA, Švýcarsko, Belgie, Japonsko, Německo
Délka: 139 min.
Žánr: muzikál, drama
V kinech od: 08. 07. 2021
Proč vidět: Zahajovací snímek filmového festivalu v Cannes, který vzbudil rozporuplné reakce, ačkoli se mu po premiéře asi šest minut vestoje tleskalo. Nový film osobitého francouzského tvůrce  Leose Caraxe, vznikl ve spolupráci s pop-rockovým duem Sparks. Muzikál se soustřeďuje na vztah mezi stand-up komikem Henrym (Adam Driver) a operní pěvkyní Ann (Marion Cotillard) a jejich problémy, které začnou vycházet na povrch po narození dcery Annette. Snímek sází na výtečné výkony ústředního páru, výraznou vizuální stránku, stylový hudební doprovod nebo na svéráznou originalitu režiséra.       

Annette (2021).jpg
Zdroj: CSFD

 

Chyby (2021)

Země výroby: Česko 
Délka: 99 min.
Žánr: drama, romantický 
V kinech od: 15. 07. 2021
Proč vidět: Proslulý český scénárista Jan Prušinovský, tvůrce divácky oblíbených komediálních seriálů jako Čtvrtá hvězda, Okresní přebor či MOST! nebo Českým lvem oceněného snímku Kobry a užovky, přichází s novým filmem Chyby. Zaměřuje se v něm na vztah dvou lidí kolem třiceti, energické prodavačky Emy a zasněného pokrývače Tomáše, kteří nyní čelí dávné minulosti Emy, jenž vyplyne na povrch a otřese jejich životy. Film se opírá o zajímavý námět, civilní pojetí, neotřelé, ovšem vynikající herecké obsazení v hlavních rolích nebo třeba místy nepříjemnou atmosféru plnou předsudků.       

chyby_5.jpg
Zdroj: Chyby Film

 

Old (2021)

Země výroby: USA
Délka: 121 min. 
Žánr: thriller
V kinech od: 22. 07. 2021
Proč vidět: Nový film uznávaného režiséra M. Night Shyamalana. Autor slavných snímků jako Šestý smysl, Vyvolený nebo Znamení, který se vyžívá v temných, napínavých a divácky náročných filmech, při kterých si nemůžete být ničím jisti. Tentokráte představuje rodinku s dvěma malými dětmi, která přijíždí na tropickou pláž na dovolenou. Jenže neuběhne ani chvilka a stane se neuvěřitelná věc - jejich potomci zestárnou tak, že jsou z nich puberťáci. Už podle traileru je zřejmé, že nás znovu čeká velmi hutný a mysteriózně nabitý film. Nic pro bojácné povahy.

Čas (2021).jpg
Zdroj: CSFD

 

Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021) 

Země výroby: Česko 
Délka: 118 min.
Žánr: komedie
V kinech od: 29. 07. 2021
Proč vidět: Úspěšný český spisovatel a divadelní režisér Patrik Hartl převádí na plátna kin svou literární prvotinu, která se díky velkému zájmu čtenářů dočkala mnoha dotisků. Příběh filmu vypráví o čtyřech kamarádech středního věku, kteří si uvědomí, že nežijí podle svých mladistvých představ. A tak se rozhodnou něco s tím dělat. Originálně a bláznivě. V rolích čtyřicátníků se představí výteční herci v čele s Hynkem Čermákem, Martinem Hofmannem, Davidem Švehlíkem a Martinem Pechlátem. A jak říká sám autor snímku, film je ještě lepší než knížka, proto se máme jistě na co těšit. 

Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021).jpg
Zdroj: CSFD

 

Deníček moderního fotra (2021)

Země výroby: Česko
Délka: 97 min. 
Žánr: komedie
V kinech od: 12. 08. 2021
Proč vidět: Česká komedie podle stejnojmenného knižního bestselleru Dominka Landsmana Deníček moderního fotra. Film je celovečerním režijním debutem Jana Haluzy, jenž se zároveň podepsal i pod scénář snímku. V hlavních rolích příběhu o otci, který zůstává na mateřské a musí se postarat o malé dítě, se objeví Jiří Mádl a Tereza Ramba. Populární herci se společně již objevili ve více filmech, jako např. Rafťáci, Peklo s princeznou nebo Všiváci, a proto není pochyb, že by jim to před kamerou neklapalo. Diváci rozhodně mohou očekávat komické a zábavné scény, které budou vznikat i díky konfrontaci obou rodičů v péči o novorozence. Zejména tatínek Dominik v podobě Jiřího Mádla nám nepochybně bude dělat radost. 

Screenshot 2021-07-17 at 16-07-20 Deníček moderního fotra (2021).png
Zdroj: CSFD

 

Reminiscence (2021)

Země výroby: USA
Délka: 148 min.
Žánr: sci-fi, thriller, romantický 
V kinech od: 19. 08. 2021
Proč vidět: Hvězdný herec Hugh Jackman se ve svém nejnovějším snímku vrací do vzpomínek, aby zde hledal dávno ztracenou lásku. Nový film je dílem režisérky a scénáristky Lisy Joy, která se spolupodílela na tvorbě oblíbeného a oceňovaného seriálu HBO Westworld. Na snímku spolupracoval také její manžel Jonathan Nolan, což je zase bratr slavného tvůrce Christophera Nolana, který natočil třeba originální Počátek. Podle traileru můžeme očekávat romantickou verzi zmíněného Počátku, ovšem podle slov samotné autorky se divák může těšit na směsici akce, napětí a noir prvků.    

Reminiscence (2021).jpg
Zdroj: CSFD

 

Zátopek (2021)

Země výroby: Česko
Délka: 130 min.
Žánr: životopisný, drama
V kinech od: 26. 08. 2021
Proč vidět: Jeden z nejočekávanějších snímků za poslední roky. Životní příběh československé, ale i světové sportovní legendy Emila Zátopka. V hlavních rolích se představí Václav Neužil jako čtyřnásobný olympijský vítěz a Marta Issová jako jeho žena a rovněž úspěšná atletka Dana Zátopková. Film v režii zkušeného Davida Ondříčka slibuje silné drama, vypovídající nejen o kariéře slavné osobnosti, ale také o nelehké době 50. let minulého století. Jak ukazuje trailer, půjde také o mimořádný příběh dvou lidí, Emila a Dany, kteří spolu i přes všechny útrapy strávili celý život. 

emil-zátopek-václav-neužil_1.jpg
Zdroj: Film Zátopek

 

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3338626-cannes-zase-zije-filmem-festival-vita-testovane-hvezdy-netflix-ale-na-platna-opet

https://www.cervenykoberec.cz/149597/recenze-annette-je-caraxuv-ambiciozni-pokus-o-magicko-realisticky-muzikal-na-ktery-divak-urcite-jen-tak-nezapomene/

https://www.kinobox.cz/clanek/20627-recenze-chyby-jan-prusinovsky-natocil-film-o-lasce-stoji-za-pozornost

https://chybyfilm.cz/

https://www.kinobox.cz/clanek/19061-shymalan-novy-film-trailer-znameni-rozpolceny

https://www.kinobox.cz/clanek/20456-trailer-novy-cesky-film-prvok-sampon-tecka-a-karel

https://www.filmzatopek.cz/

https://www.kinobox.cz/clanek/18581-jiri-madl-na-materske

https://www.totalfilm.cz/2021/06/hugh-jackman-lovi-ve-vzpominkach-podivejte-se-trailer-reminiscence/