Diecézní centrum života mládeže MAMRE (DCŽM Mamre) je fara v Osové Bítýšce, která již více než dvacet let slouží všem mladým lidem. Na faře neustále žije a pracuje tým dvou kněží a čtyři mladí laičtí spolupracovníci. V akademickém roku 2020/2021 to jsou konkrétně: P. Juris Jeniš, P. Tomáš Žižkovský, Dan Fiala, Domča Forbelská, Lukáš Mráz a Maruška Kyliánová, která se podělila o své zkušenosti na DCŽM Mamre.

Zdroj: Faceook Marie Kyliáová

Cílem DCŽM Mamre je nabízet prostor pro setkání společenství mladých lidí, kteří zde mají možnost zakoušet bezpodmínečnou lásku nebo působení Ducha Svatého. Každý víkend se zde konají různé akce. Mezi tradiční víkendovky patří například Kreativní víkend, Outdoor víkend, Flákdance víkend nebo podzimní prázdniny či silvestr. V prostorách centra se mimo faru nachází krásná zahrada s ovcemi, hřiště, chatky nebo také kaple sv. Jana XXIII. O DCŽM v Osové Bítýšce si můžete poslechnout v archivu Křesťanského magazínu zde a taky tady.

Maruška, členka týmu na DCŽM Mamre pochází z jižní Moravy a již druhým rokem je v týmu na DCŽM Mamre. Má ráda hudbu a práci s videem, a tím na centru slouží.

Maruško, proč jsi šla sloužit na DCŽM Mamre jako týmák? Co Tě k tomu vedlo?

Během posledních dvou ročníků na gymnáziu jsem uvažovala nad tím, co bych chtěla po maturitě dělat. Během mého rozhodování mě oslovil Juris (ředitel DCŽM Mamre), jestli bych po gymplu nechtěla jít do týmu. Nějakou dobu jsem o tom přemýšlela, a nakonec se rozhodla pro službu mladým na centru.

Co si odnášíš za ty dva roky služby v centru mládeže?

Během prvního roku jsem měla možnost plánovat a organizovat akce pro mladé. Člověk se u toho naučí lépe spolupracovat s druhými, naslouchat, přizpůsobovat se a občas také improvizovat. 😊 Druhý rok k nám už mládež kvůli aktuální situaci moc jezdit nemohla, takže jsme se v týmu vrhli na opravování všeho možného, a tak se mi povedlo v ruce držet vrtačku a brusku. :D Novou „zábavou“ bylo i streamování modliteb a mší na našem YouTube kanále.

S opravami i rekonstrukcí centra můžete pomoc i vy, například finanční podporou na stránce Donátor.cz. Více informací zjistítet v tomto videu.

Jaké akce s týmem připravujete?

Momentálně se sice moc plánovat nedá, ale doufáme, že se poslední týden letních prázdnin bude moci uskutečnit Mamre týden. Je to akce pro všechny ve věku od dvanácti do devatenácti let, kde kromě her a společenství mohou zažít i tematické přednášky a modlitby. Kapacitu už máme plnou, proto bych ráda nabídla Letní diecézní setkání mládeže, které pořádáme společně s DCM Brno.

Co bys vzkázala potencionálním zájemcům o toto Letní setkání pro mladé?

Ať se nebojí přihlásit, moc se na ně těšíme! Všechny potřebné informace o Letním diecézku najdeš na události na Facebooku a webových stránkách setkání. 😉

Pokud by někdo uvažoval, že by chtěl být týmákem. Jak a kdy je třeba podat přihlášku?

Na týmáka se úplně přihláška podat nedá. :D Většinou si šéf centra tipuje lidi, kteří by se mu hodili do týmu, a ty pak následně osloví. Pokud bys ale měl/a zájem v týmu být, můžeš se sám/sama od sebe zeptat. 😉

Maruško, přeji všem na Mamre, ať se vám daří. Děkuji za rozhovor.