Každý asi ví, že prvního června se slaví mezinárodní den dětí. Akcí plných skákacích hradů, soutěží a dalších kratochvílí bychom jistě našli spousty, a tak je tu vypisovat nebudeme. Dáme vám ale pár tipů, kam můžete vzít děti na výlet nebo třeba za kulturou. A rozhodně to nemusí být jen na den dětí! Pokud víte o nějakých zajímavých místech, která (nejen) děti zaujmou, podělte se s námi a s ostatními v komentářích!

Zdroj: unsplash.com

V Olomouci nabízí bohatý program pro zvídavé děti Pevnost poznání. Je zde možné navštívit čtyři stálé expozice, které se týkají vědy a přírody a provází jimi erudovaní animátoři. Expozice Věda v pevnosti představuje, co se na místě, kde se dnes nachází Pevnost poznání, dělo v minulosti v dobách například Marie Terezie a Josefa II. Fascinující vodní svět představuje expozice Živá voda a nechybí u toho ani pohled skrze lupy a moderní mikroskopy. V rámci expozice Rozum v hrsti je možné vyzkoušet zdejší nejoblíbenější atrakci – gyroskop, který se používá i na Mezinárodní vesmírné stanici. Expozice Světlo a tma je pak ve vybraných časech doplněna o experiment, který demonstruje proudění horkého vzduchu. Kromě stálých expozic nabízí Pevnost poznání také vědecké příměstské tábory, kroužky a jednorázové akce a přednášky pro děti. Planetárium bohužel zatím zůstává uzavřeno.

zdroj: www.olomouc.cz

 

Moravské zemské muzeum v Brně pořádá soutěž Staň se muzejním reportérem. Tématem je příroda v roce 2021. Pro účast v soutěži musí mladý reportér (nebo tým) natočit tříminutové video o přírodní nebo archeologické lokalitě, přírodnině či zvířeti. Projektu se mohou zúčastnit děti a mládež od pěti do šestnácti let a to i za pomoci rodičů nebo jiných dospělých. Odevzdané práce bude hodnotit porota ve dvou kategoriích. Každé video pak bude prezentováno na webu muzea, vítěz získá odměnu. Už nyní lze na stránkách muzea zhlédnout videa dosud zaslaných reportáží. Pro mladé muzejní nadšence jsou zde také reportáže přímo z muzea s otázkami zvídavých dětských moderátorů. Příspěvky se posílají přes Úschovnu na e-mail [email protected]. Soutěž trvá do 15. června.

zdroj: www.mzm.cz

 

Chybí už dětem i vám divadlo? V Brně se můžete vydat do Divadla Husa na provázku na představení Cirkus Abrafrk v režii Anny Davidové. Připravte se na tak trochu surrealistické a zcela jistě bláznivě zábavné představení s netradičními hrdiny, tak jak je už tomu na Provázku zvykem. Nudit se zaručeně nebudete! Před prázdninami můžete představení stihnout ještě 5. a 6. června. A pokud by vám jedno představení bylo málo, určitě můžete vyrazit také do známých brněnských divadel pro dětské diváky - Divadla Radost nebo Divadla Polárka.

zdroj: www.provazek.cz

 

Jak daleko to máte do Hradce Králové? Jestli kousek, vezměte své děti do korun stromů. Park Na Větvi se nachází směrem na lesní hřbitov v Hradci Králové. Dostanete se tam autem, na kole, pěšky, ale i městskou hromadnou dopravou - autobusem číslo 9. Park je tvořen třemi síťovými hřišti zavěšenými v korunách stromů, které jsou propojené s 3D bludištěm a na závěr atrakce děti čeká sjezd tobogánem z desetimetrové výšky. Park Na Větvi se pyšní svou bezpečností; děti nejsou jištěny a mohou se volně pohybovat nad zemí. Do parku můžete zavítat každý den od 9 do 19 hodin.

zdroj: www.m.hkregion.cz

 

V Plzni se můžete vydat ze světa lidí do krajiny plné tajemné atmosféry, hry světel, stínů a zvuků a nahlédnout do říše fantazie. Podobně jako v příbězích Lewise Carrolla vstoupíte do světa fantazie králičí norou, poté se například ocitnete na dně rybníka, budete moci objevit tajemství začarovaných tůněk či svítících programovatelných stromů, ovládnete kouzlo Ubrousku, prostři se, projdete se magickou krajinou jako z Avatara nebo se můžete ztratit v psychedelickém pralese. To vše na vás čeká až do konce srpna na výstavě BLIK BLIK Tajuplný les v DEPO2015.

Zdroj: BLIK BLIK Tajuplný les | DEPO2015 Plzeň

Výběr připravil kolektiv naší redakce.