V neděli uslyšíme v evangeliu Ježíšovo přirovnání Božího království k semínku a na toto téma se zaměříme také při dnešní dětské katechezi. Je to téma, které lze s dětmi krásně uchopit a díky praktickým aktivitám bude děti i bavit. Pojďme tedy na to!

Zdroj: www.unsplash.com

 

Připravíme si: plody se semínky a peckami (jablka, salátové okurky, jahody, papriky, rajčata…), několik fazolí, misku, savý papír/vatu, hlínu.

 

Na úvod katecheze si přečteme úryvek z nedělního evangelia podle Marka: 

Ježíš řekl zástupu: Boží království je podobné člověku, který zaseje do země semeno; ať spí, nebo je vzhůru, ve dne i v noci, semeno klíčí a roste, on ani neví jak. Země sama od sebe přináší plody: napřed stéblo, potom klas, pak zralé zrno v klasu. Když pak se ukáže zralý plod, hned (člověk) vezme srp, protože nastaly žně.

 

Po přečtení úryvku můžeme s dětmi zavést řeč na zdánlivě nesouvisející téma. Za okny máme jaro v plném rozpuku - všechno kvete a na zahrádkách už se zelená nová úroda. Který kouzelník vyčaroval tu změnu ze zimy na jaro? Některé plodiny zasadil člověk, aby v létě a na podzim sklidil úrodu, jiné rostou samy. Jak je to možné? Copak květiny, stromy nebo jiné plody umí vyrůst jen tak, z ničeho? Děje se to také díky semínkům. 

 

Vítr rozfouká semínka po okolí a když se na jaře oteplí a zaprší, vyrostou v nové rostliny, které pak urodí nové plody. Znáš nějaké ovoce a zeleninu, které má v sobě semínka? V tuto chvíli můžeme rozkrojit připravené plody a můžeme vzájemně porovnat jejich semínka/pecky, tvar, velikost, chuť i vůni. Jako další aktivitu pak můžeme nechat naklíčit v misce s vodou a savým papírem připravené fazolky.

 

Zdroj: https://www.smyslovy-pruzkumnik.cz/kliceni/

 

S Boží úrodou je to také tak. Už jste někdy v kostele slyšeli něco, čemu jste nerozuměli? A stalo se vám, že jste přišli z kostela domů a už jste si vůbec nepamatovali, co se v kostele dělo? A přece nikdo z nás neví, jestli jsme domů právě z takové mše svaté nepřišli s malým semínkem v našem srdci. Takového semínka si ani nevšimneme, ze začátku je malé a nenaklíčené, ale když se mu dodá dobré prostředí, semínko může vyrůst v obrovskou úrodu, ze které budeme mít užitek nejen my, ale i naše okolí. Tím semínkem může být jedna nenápadná věta, slovo nebo třeba jen úsměv, podání ruky, které nás ovlivní, přestože si to na začátku neuvědomujeme.

 

Napadá vás, jaké dobré podmínky můžeme připravit pro růst semínek dobra a radosti? Může to být naše odhodlání, že chceme být dobrými lidmi. Můžou to být přímo dobré skutky, které uděláme. Může to být také naše vůle, když nás maminka poprosí o pomoc, ale nám se nechce, a přece se překonáme a jdeme jí pomoci. A může to být třeba ve škole, když pomůžeme paní učitelce uklidit třídu nebo vyzdobit nástěnku. Takové drobnosti vytváří dobré prostředí, ve kterém může vyrůst semínko Božího království. 

 

A pokud v nás semínko Božího království opravdu vyklíčí, pak budeme dobrými lidmi a budou z nás mít ostatní užitek stejně jako ze semínka zasazeného do země, ze kterého nakonec vyroste strom s jablky, rostlinka s hrachovými lusky nebo třeba sladkým melounem.

Zdroj: www.unsplash.com

 

Na závěr katecheze se společně můžeme pomodlit, modlitbu začneme znamením kříže a čtením z evangelia:

Slova svatého evangelia podle Marka.

Ježíš řekl zástupu: „Boží království je podobné člověku, který zaseje do země semeno; ať spí, nebo je vzhůru, ve dne i v noci, semeno klíčí a roste, on ani neví jak. Země sama od sebe přináší plody: napřed stéblo, potom klas, pak zralé zrno v klasu. Když pak se ukáže zralý plod, hned (člověk) vezme srp, protože nastaly žně.“ 

 

Řekl také: „K čemu přirovnáme Boží království nebo jakým podobenstvím ho znázorníme? Je jako hořčičné zrnko: Když se zasévá do země, je menší než všechna semena na zemi, ale když je zaseto, vzejde a přerůstá všechny jiné zahradní rostliny; vyžene tak velké větve, že ptáci mohou hnízdit v jeho stínu.“ Mnoha takovými podobenstvími jim hlásal (Boží) slovo, jak to mohli pochopit. Bez podobenství k nim nemluvil. Když však byl se svými učedníky sám, všechno vysvětloval.

 

Pane, jsme jako ta semínka, která jsou zasetá do země. Dej, ať rosteme, sílíme a děláme radost ostatním, ať přinášíme užitek a každý na nás pozná, že jsme Tvé děti. Amen.