Máte muzikálního ducha, skládáte hudbu a umíte k tomu také zpívat? V tom případě by tento článek mohl být pro vás. Máte totiž šanci svoje umění představit světu, a to rovnou ve Vatikánu! Zapojte se do soutěže a ukažte, co ve vás je.

zdroj: unsplah.com

Do tradičního vánočního koncertu ve Vatikánu se letos mohou zapojit mladí lidé z celého světa. Právě pro ně vyhlásily Papežská nadace Gravissimum Educationis, Mise don Bosco Valdocco ONLUS a Prime Time Promotions mezinárodní hudební soutěž. Je určena pro mladé skladatele a interprety ve věku 16–35 let, kteří by rádi svoji práci prezentovali na veřejnosti. Akce se snaží podpořit mladé lidi v aktivitě, partnerství a kreativní seberealizaci, a tím navazuje na myšlenky papeže Františka o Globálním paktu o vzdělávání.

Úkolem účastníků soutěže je složit a nazpívat píseň, která zatím ještě nikde nebyla zveřejněna. Inspirovat by se hudebníci měli Vánoci, vánoční tematikou a hodnotami, které se s těmito svátky pojí – život, láska, mír, světlo. Co do žánru nechávají pořadatelé soutěžícím volné pole působnosti. Mohou sáhnout do všech hudebních stylů, ať už se bude jednat o folk či rock, blues nebo reggae, gospel nebo rap. A nebo klidně nějaký úplně jiný žánr, který se zrovna skladatelům bude hodit. V tomto případě platí – fantazii se meze nekladou! Důležité je umělecké vyjádření, a to prostřednictvím jakéhokoliv žánru. Je také výhodou, že se skladatelé nemusí uchylovat k angličtině nebo třeba italštině – text písně mohou napsat ve svém mateřském jazyce.

Pokud byste o zapojení do soutěže uvažovali, na přihlášení vám zbývá ještě o něco více než měsíc – přihlášku je třeba zaslat do 31. července 2021. Kdo se přihlásí, píseň složí, bude vybrán a zvítězí, čeká ho odměna v podobě veřejného vystoupení. Pětičlenná porota totiž vybere tři nejlepší písně, které budou uvedeny během letošního ročníku vánočního koncertu ve Vatikánu. Účastníkům se tak naskytne skvělá příležitost si vyzkoušet, jaké to je uvést svoji vlastní skladbu, a zároveň mohou publiku představit něco úplně nového. Také tím získají možnost zviditelnit svůj národní jazyk a kulturu své země, která se jistě do písně může promítnout. Organizátoři soutěže věří, že každý národ si v průběhu staletí vyvinul svoji vlastní tradici vánočních písní a koled. Nyní tedy mají mladí lidé příležitost tento repertoár obohatit svou vlastní tvorbou.

zdroj: mzv.cz

Pokud vás tato soutěž zaujala a měli byste o ni zájem, další podrobné informace o soutěži jsou k dispozici v angličtině a italštině na webových stránkách – www.christmascontest.com. Také Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci je připraveno poskytnout všem zájemcům o účast v soutěži pomoc.