Svírá nás doba plná informací a politika se na nás valí ze všech stran. Kdo to má chápat? Kdo se v tom má vyznat? Kdo nám to vysvětlí? Častokrát stačí otevřít věrohodná média a něco si o tématu přečíst nebo si najít politický podcast, kde to po lopatě vysvětlují. Ale co když na podcasty a články nemám čas? Tím pádem nám zbývá jediné, a to Instagram. 

zdroj. unsplash.com

 

Možná občas máme pocit, že se toho ve světě děje moc, že to nezvládáme pobírat. Možná se před tím dokonce zavíráme a nechceme slyšet další novou informaci. Já jsem zastánce názoru, že bychom alespoň nějaké informace mít měli. Jsme občané České republiky a obýváme planetu Zemi, takže je dobré aspoň trošku znát prostředí, ve kterém žijeme. K tomu nám mohou posloužit sociální sítě. Na nich nalezneme krátké a výstižné zpravodajství nebo rychlé vysvětlení aktuální situace. Abyste nemuseli ty správné účty moc dlouho hledat, připravila jsem pro vás přehled těch nejužitečnějších. 

 

Média na Instagramu

 

Jestli chceme mít přehled o aktuálních informacích, je důležité jít ke zdroji. Neustále sledovat primární zdroje je ale pro obyčejné smrtelníky skoro nemožné, protože bychom nedělali nic jiného. Naštěstí jsou tady novináři, kteří to udělají za nás. Stačí si tedy vyhledat jen účty médií. Za mě vede jednoznačně Deník N (@enkocz). Sice na svém Instagramu nesdílí rychlé zpravodajství, od toho mají aplikaci Minuta N, ale poukazují zde na důležitá témata, o která se zajímají. Vyfiltrují to nepodstatné a ukážou, co je důležité, a co bychom si měli přečíst. Narozdíl od mnohých jiných nespadá Deník N pod žádný mediální dům a je financován pouze předplatiteli, takže je výrazně omezena možnost ovlivnění obsahu. iROZHLAS.cz (@irozhlascz), Seznam Zprávy (@seznamzpravy) i ČT24 (@ct24zive) nám dají od všeho trochu. Informují nás o aktualitách, ale i o zajímavostech. Sdílí důležité výroky osobností a snaží se dělat pořádek ve všem, co se děje, abychom se v tom vyznali. Jestli máte nějakého oblíbeného novináře, nebojte se ho také sledovat na Instagramu, protože ten vám může detailně přiblížit kauzu, na které zrovna pracuje. Také doporučuji si najít účet, který informuje o dění ve vašem kraji nebo okrese, což mohou být třeba regionální stanice České televize.

 

Aktivní politik

 

Informace přímo z Poslanecké sněmovny ČR, nejžhavější novinky o opatřeních během koronaviru nebo jen obeznámení s tím, co se děje v politice vám přinese účet poslance Dominika Feriho (@choco_afro). Feri má přes milion sledujících, kteří se informují především od něho, protože jeho příspěvky jsou přehledné a srozumitelné. Je dobré, že o své straně na tomto účtu píše minimálně. Feri se primárně snaží přiblížit lidem politiku a dění v Poslanecké sněmovně, ne je lákat na svoji stranu. 

 

Politika jednoduše

 

Už jsem trochu nakousla samotnou politiku. Hodně lidí se politickému porozumění brání a já to chápu. Je to složité, mnohdy i nelogické a snažit se pochopit politiku nám zabere spoustu času. Můžeme si ale postavit nějaké základy, díky nimž trochu porozumíme politikům a třeba i dokážeme rozklíčovat, jestli jejich kroky jsou správné nebo nikoliv. Základy politologie a dění v české politice nám přinese účet Politika pro mladé (@politikapromlade), kde je vše jednoduše popsané a pochopí to i ti, kteří se politice nikdy nevěnovali. Podobný účet na stejné bázi, ale s barevnější grafikou je Jak na politiku (@jaknapolitiku). A jestli vás baví mapy, tak vás potěší Politic maps (@politic.maps). Zde pomocí map zjistíte, kdo kde vládne v Evropě, kdo má jaký politický systém nebo kdo ještě ve světě využívá trest smrti. Je to zase takové jiným způsobem učení a za mě velice efektivní. Další instagramové účty zaměřené na politiku, které stojí za to si alespoň prohlédnout, jsou Politické okénko (@politickeokenko) nebo Politika (nejen) pro mladé (@politika_nejen_pro_mlade).

 

Události v kontextu

 

Poslední sekce účtů, které bych vám ráda představila, je zaměřená na vysvětlování a srozumitelné shrnování dnešního dění ve světě, ale i v naší zemi. Účet Evropa Neasi (@evropaneasi) se snaží podporovat Evropskou unii a upozorňovat na věci, kterými je ohrožena. Zároveň představuje, co všechno EU vytváří, a o co se ve světě snaží. Účet Do kontextu (@dokontextu)  dává jednoduše události do kontextu. Jakékoliv dění ve světě nebo i u nás představí a podloží historií a událostmi, které aktuální situaci ovlivnily. Nakonec budete mít celý obrázek a v hlavě se vám rozsvítí slova: Tak takhle to bylo.Jsem v obraze (@jsemvobraze) je poslední Instagramový účet, který vám v dnešním článku představím. Tvoří ho mladá vysokoškolská studentka, která si na každém příspěvku dává neskutečně záležet, jak po grafické stránce, tak i po té faktické. K tomuto účtu nemůžu vlastně říct nic víc než to, že budete vážně v obraze. 

 

I přes to, že Instagram dokáže dokonale krást čas, umí být také výborným pomocníkem. Za mě je to nejjednodušší cesta, jak získávat informace. Vždycky to bude chtít trochu snahy a nikdy nám vysvětlení nepřilétnou do kapsy jen tak. Také není dobré se spokojit s polovičním vyzněním, protože si můžeme udělat na věc špatný názor. Když chceme o nějaké situaci mluvit, najděme si o ní všechny informace, podívejme se na to pohledy obou stran, protože nikdy to není práce jenom jedné. Zároveň se ale nenechme zahltit světovým děním a smiřme se s tím, že nemůžeme vědět úplně všechno.