Projekt Glow Space spojuje křesťanské vývojáře, grafiky a další IT odborníky v České republice. Sdílí vzájemně své zkušenosti i know-how. Chtějí si ve službě pomoci, přestože každý z nich pracuje na něčem trochu jiném. Vedoucím tohoto projektu je Michael Dojčár, který v tomto článku projekt přiblíží.

Zdroj: Facebook Glow Space

Jak vznikla myšlenka projektu Glow Space?

Myšlenka Glow Space už nějakou dobu zrála v myslích většího množství lidí. Žeň je sice hojná, ale dělníků málo. V tomto případě tím myslím spoustu příležitostí, kde by dnešní technologie a moderní vymoženosti současnosti pomohly církvi pracovat lépe na svých posláních. A na druhé straně omezené množství digitálních profíků a nadšenců, kteří toto mohou naplnit. Protože je nás omezené množství, musíme o sobě vědět a využívat navzájem náš potenciál.

Proč zrovna Glow Space?

Kromě toho, že jedeme na Slacku, vymýšlíme a chystáme taky moderní coworkingová centra pro digitální křesťany napříč ČR. První stavíme v Olomouci, protože já i moje žena Barča bydlíme v Dolanech u Olomouce. Ale jak přibudou sponzoři, tak naběhneme na Brno, Prahu a tak. Nechceme z toho dělat komerční projekt, celé to stojí na pravidelných dárcích, díky kterým to může fungovat. 

Takže nejenom digitální kontakty, ale i ty reálné - v prozářeném prostoru - Glow Space. Ten název mi evokuje Ducha svatého; Ducha hluboké moudrosti i nekonečné kreativity. 

Co je cílem projektu?

Spojit digitální křesťany. Sdílet zkušenosti, know-how i motivaci. Sloužit Bohu tím, co umíme, tím, co nás těší a zajímá. Může to být vývoj software, webové aplikace, grafika, sociální média, livestream nebo třeba tvorba vkusných farních letáčků (těch je zatím v u nás opravdu málo).
Mám rád, když jednou za čas vznikne nějaký cool digitální křesťanský projekt. Vždycky žasnu, kolik to muselo dát práce a přitom za to ti lidi nic nechtěli. My s klukama už přes dva roky pracujeme ve svém volném čase na projektu ProScholy.cz -  máme za sebou různé zkušenosti a rádi se o ně podělíme dál. Spočítali jsme, že už v tom jsou tisíce hodin. Vítek Mejzlík zase vyrobil mse-online.cz a chodí tam desetitisíce lidí najít online streamované mše svaté. Vojta Krystek vyrábí už rok zdarma systém Agendy farnosti. A to nemluvím o Signálech.cz, za kterými se skrývají dlouhé roky z velké části dobrovolnické práce.
No, ať už děláte malý webový projektík bez velkých ambicí nebo něco obřího, Glow Space je ideální místo, kam s tím přijít.
Chceme tu být pro nadšence i profíky (i když to se asi navzájem nevylučuje). Budovat coworking centra pro službu i práci, pořádat eventy (vzdělávací a taky různé hackathony, na kterých něco vytvoříme). Na léto máme v plánu třeba celovíkendový hackathon, na kterém chceme vytvořit promítací rozhraní ve Zpěvníku ProScholy. Taky budeme pomáhat  Nadačnímu fondu Jeremiáš vytvářet e-shop pro malé výrobce různých hezkých křesťanských věciček (svíček, notýsků a tak). Taky budeme pomáhat Vojtovi Krystkovi se systémem Agenda Farnosti, (který už rok pomáhá kněžím a farnostem se všemi papíry, formuláři a dalšími byrokratickými pekelnostmi, které kněze zatěžují).

Jak tento projekt funguje?

Zatím je to vše v testovacím provozu a funguje to vlastně hezky. Modlíme se za to, aby to rostlo cestou, kterou nám připravil Pán. Ve Slacku je nás už přes 60, někteří jen pasivně (ale to je taky fajn). Zatím tomu necháváme volný průběh a připravujeme olomoucké centrum (už tu máme 200mbps optický internet a nějaký nábytek).
Do budoucna určitě budeme potřebovat nějaké šikovné moderátory komunity, kteří ji budou udržovat životaschopnou. Všechno to materiálně stojí na pravidelných dárcích (členech i podporovatelích), kteří nám aktuálně pošlou cca 7 tisíc Kč měsíčně, což skoro utáhne provoz Olomouckého centra. Na další města budeme ještě potřebovat víc sponzorů.

Jak a kdo se může do této komunity připojit?

Připojit se dá na webovkách glowspace.cz. Přidejte se, i kdybyste chtěli teprve do nějaké digitální oblasti nahlédnout. Je to naprosto nezávazné a kdybyste nechtěli, tak už pak nemusíte nic podnikat. 

Nebo můžete přiložit ruku k dílu tím, že nás budete podporovat finančně (můžete nám třeba koupit sedací vak do centra, nebo nějakou pěknou kytku v truhlíku na okno, nebo úplně ideálně takovou tu prosklenou ledničku na energiťáky a limču). 
Z hlediska rozvoje projektu a komunity je pro nás samozřejmě nejužitečnější pravidelný příspěvek, díky němuž můžeme plánovat a hlavně nám pomůže otevřít další centra pro naše členy. Finančně nás můžete podpořit zde. Na wiki máme odkaz na transparentní účet, kde je vidět, jak jsme zatím chudí. :-) Děkujeme za podporu.

Už došlo k nějakému propojení projektů skrze komunitu Glow Space?

Jo, mám velkou radost vždy, když se to stane.  Máme na slacku kanál Hledám a nabízím, kde můžete shánět nebo nabízet věci, lidi, projekty a třeba se najde někdo podobně uvažující, kdo pomůže. V poslední době se podařilo např. propojit projekt Live 4G s talentovaným grafikem Benem, který jim nasázel první grafický manuál, my s Barčou jim zase pomáháme nahodit novou webovou televizi.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně Božího požehnání ve všech vašich aktivitách.