Na faře v Rajnochovicích žijí týmáci – farář, kaplan a čtyři laici, kteří tvoří společenství a místo, kam mohou ostatní přijíždět. Konají se zde různé víkendové a prázdninové akce pro mladé lidi. Pro mnoho lidí se staly Rajnochovice druhým domovem. V krásné přírodě Hostýnských vrchů, s hřištěm, vlastní kaplí a zázemím pro spoustu lidí zde přijmou každého s otevřenou náručí. Zeptali jsme se Veroniky Bečicové na její rok dobrovolnictví na DCŽM v Rajnochovicích.

Zdroj: ADCŽM Rajnochovice

Co Tě vedlo k tomu jít na rok jako týmák na DCŽM?

Studovala jsem volnočasovou a zážitkovou pedagogiku. Chtěla jsem prakticky využít to, co jsem se naučila, být tu pro děcka, tvořit jim programy a být u jejich uvědomování si. :)

Jaké vlastnosti by podle Tebe měl mít takový týmák?

Měl by být otevřený, flexibilní, pravdivý, samostatný, pokorný, měl by se chtít starat o svůj vztah s Bohem i komunitou.

Verčo, jaké to je být týmákem na DCŽM v době pandemie?

Jako… nic moc, co si budem. Často bojuju s monotónností, demotivací… Centrum pro mládež najednou není centrem pro mládež, ale spíš pro náhodné návštěvníky, a taky pro údržbu. :D Zároveň je tady podle mě větší prostor učit se trpělivosti, lásce, vytrvalosti, sebezapření... a vděčnosti za maličkosti!

Jak se liší náplň vašeho dne? Co je úkolem týmáka za normálních časů? Co děláte teď v době covidu?

Klasicky je týmák na centru především pro akce, pro děcka a pro tým. Většinu času věnuje chystání akcí, vzdělávacím programům apod. Teď v covidu zmizely akce a děcka a zbyl jenom tým, takže trávíme dost času spolu. Z velké části teď děláme to, co by se jindy nestihlo - rekonstrukce, třídění, malování (tedy centrum pro údržbu :D). Máme čas na sebevzdělávání skrze duchovní četbu. A samozřejmě se snažíme udržovat kontakt s našimi milými mladými - hlavně formou videí nebo online akcí.

Jaké akce připravujete?

Teď o víkendu proběhne místo standardní akce TeePee takové společné TeePee Odpoledne - děcka přijedou na mši, která se spojí s katechezí a diskuzí (pobyt v kostele je ze zákona v pořádku). Na léto pak s důvěrou v lepší zítřky chystáme tábor Bombastik (pro mladší) a Raft Camp (pro starší).

Proběhly nějaké on-line akce?

Proběhly online jarní prázdniny tzv. Sněženky - tři týdny a tři jiné skupiny (podle toho, jak který kraj jarní prázdniny má). A proběhlo online TeePee, na které jsme s TeePee Týmem natočili několik motivačních videí, připravili pro účastníky interaktivní aktivitu a víkend zakončili společným sdílením ve videocallu.

Čím je pro Tebe tato doba přínosem?

Učí mě žít víc z maličkostí, nebýt zklamaná z nenaplněných očekávání… učí mě hledat cesty z nepříjemných situací - je jich dost, takže mám spoustu příležitostí dělat věci jinak :D