Dveře muzeí a galerií se konečně otevřely v celé republice. Pocit, který zažíváte, když stojíte dvacet centimetrů od obrazu a vidíte všechny malířovy tahy štětcem žádná online výstava nahradit nemůže. Proto neotálejte a vyražte na některou z doporučených výstav. Oslavíte tak patřičně i Mezinárodní den muzeí, který připadá na 18. května. V článku na vás čeká mnoho tipů z celé České republiky, a proto si každý může vybrat, která z nabízených možností je mu geograficky či obsahem nejbližší. Před návštěvou se na konkrétních webových stránkách raději ujistěte, jaké platí podmínky vstupu a kde se dají zakoupit vstupenky. Nyní již otevřme dveře a nechme se oslovit nevyslovitelným.

 

Toyen, Čínská čajovna, 1927. Výstava Toyen: Snící rebelka. Zdroj: ngprague.cz

 

Praha

 

DOX

Pražská galerie současného umění s ikonickou vzducholodí na střeše, Dox, si pro návštěvníky, lačnící po umění, připravila hned tři nové výstavy. První nese název Fenomeander, ze kterého již lze odhadnout, že se bude točit kolem dětského nakladatelství Meander. Vy a případně i vaše děti si tak u příležitosti čtvrtstoletí existence tohoto nakladatelství můžete prohlédnout ilustrace umělců, které spojuje právě Meander. Druhá výstava vám představí dílo zatím nepříliš známého umělce Siegfrieda Herze. Tento autor maleb, kreseb, fotografií a videí žil posledních deset let v izolaci od okolního světa a výstava O lásce vám tak jedinečným způsobem zprostředkuje úplně novou perspektivu vidění světa. Poslední novou výstavou je výstava Vanitas, která návštěvníkům představuje rozličné způsoby, jakými se v současném umění výtvarně zpracovává téma smrti a umírání, které je v umění přítomné od nepaměti. Výstava vám ukáže, že smrt lze také zobrazit jako krásnou například v protikladu k životu, který skýtá mnohá utrpení.

 

Anna Neborová, Černá zahrada. Výstava Fenomeander. Zdroj: dox.cz

 

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze

Uměleckoprůmyslové muzeum návštěvníkům otevírá jak historickou budovu na Staroměstské, tak Dům u Černé Matky Boží a Galerii Josefa Sudka na Hradčanech. Celé muzeum navíc nabízí po celý květen vstupné zdarma. V Galerii Josefa Sudka se koná výstava fotografií Antonína Tondera, který je zástupcem fotografické avantgardy a v první polovině 20. století vystavoval v domácím i zahraničním prostředí. K vidění jsou jeho raná díla, ve kterých kladl důraz na jednoduchost, ale také jeho avantgardní experimenty a abstraktní variace. V historické budově se odehrává výstava s názvem 

Mezi kýčem a akademií. Chromolitografie ve službách reklamy a umění, která prozkoumává tiskařskou techniku chromolitografie, která je často využívána právě na plakátech a pro reklamní účely. Kromě hotových děl se na výstavě dozvíte také princip této ve své době náročné techniky, která je známá také pod označením barvotisk.

 

Bianco kalendář na rok 1897, 1896 (reprodukce malby Ein Blumenfest z roku 1896, Gustav Klimt). tisk: A. Haase. Výstava Mezi kýčem a akademií. Chromolitografie ve službách reklamy a umění. Zdroj: upm.cz

 

Národní galerie Praha

Otevřeny jsou opět všechny objekty Národní galerie Praha, do kterých patří Veletržní palác, Valdštejnská jízdárna a další. Je doporučováno pořizovat vstupenky předem na webu goout.net. Velkou senzací výtvarné sezóny je výstava Toyen: Snící rebelka ve Valdštejnské jízdárně. Toyen není nutné dlouze představovat, jde o jednu z nejznámějších českých umělkyň 20. století. Výstava přináší komplexní pohled na její tvorbu, poukazuje na její zásadní témata a představuje také spolupráci umělkyně s pražskými a pařížskými surrealistickými umělci. Na tuto výstavu je nutné rezervovat si vstupenku předem na konkrétní datum a čas. Na výstavě pak můžete strávit 80 minut. Druhá aktuální výstava nese název Umění se děje venku a ukazuje návštěvníkům způsoby, jakými se dá umění přenést mimo uzavřené prostory galerií. Tato otázka byla aktuální po celou dobu uzavření výstavních sálů z důvodu koronavirové pandemie, ale umělci se jí zabývají mnohem déle. Výstava ukazuje momenty 20. století, kdy umělci vyšli z budov a své umění přenesli do veřejného prostoru nebo přírody. Ve Veletržním paláci se odehrává výstava Neklidná kresba: Krajiny Antonína Slavíčka. Tento malíř z přelomu 19. a 20. století zachytil svým impresionistickým stylem dojmy z přírody a krajiny v Praze, na Vysočině i v Dalmácii.

 

Zorka Ságlová, Házení míčů do průhonického rybníka Bořín, 1969. Výstava Umění se děje venku. Zdroj: ngprague.cz

 

Národní technické muzeum

Pro ty,  které více než malba a kresba zajímá technika a stroje, se otevírají expozice Národního technického muzea. Kromě stálých expozic jsou nyní k vidění také aktuální výstavy, z nichž za návštěvu stojí například výstava Fenomén Jawa aneb Jawa jak ji neznáte, kterou můžete vidět do konce července a která připomíná 90 let činnosti našeho nejvýznamnějšího motocyklového výrobce. K vidění jsou kromě motocyklů také automobily, trofeje či jezdecké výstroje.

Villa Pellé

O Lichožroutech, kteří stojí za každou ztracenou ponožkou, slyšel už snad každý. Neméně známé jsou také ilustrace v knihách o nich, za kterými stojí ilustrátorka, výtvarnice a filmařka Galina Miklínová. Právě ona je ústřední postavou výstavy s názvem Muzeum lichožroutů: Vstup vítaný!!! ve Ville Pellé na Praze 6. Multimediální expozice zaujme jak dospělé, tak děti. Kromě Lichožroutů ilustrovala autorka řadu dalších na děti zaměřených knih a stojí také za úspěšným večerníčkem O Kanafáskovi. Kromě ilustrace se věnuje také animovaným filmům, hudbě a performaci. Navštívit výstavu můžete jen do 23. května.

 

Galina Miklínová, H2O. Výstava Muzeum lichožroutů: Vstup vítaný!!!. Zdroj: villapelle.cz

 

Galerie hlavního města Praha

V Domě u Kamenného zvonu se odehrává výstava díla Františka Skály, která se jmenuje František Skála a jiné práce. „A jiné práce” v názvu odkazuje na to, že se tato expozice zaměřuje na ilustrátorskou tvorbu umělce s velmi širokým záběrem, který bývá ale nejčastěji spojován se svou sochařskou a malířskou tvorbou. Tyto druhy tvorby se projevují také v jeho ilustracích. Na výstavě můžeme sledovat, jakým způsobem byl samotný Skálův život lemován ilustrací. Díky výstavě s názvem Xiao Quan: Naše generace – Portréty K. se můžeme přenést do osmdesátých let v Číně. Přestože tamní režim nezávislému umění nepřál, zachytil čínský fotograf Xiao Quan generaci osobností, které nezávislému umění daly vzniknout. Jeho dokumentární fotografie se nesnaží být v první řadě krásné, ale soustředí se na autentický prožitek daného okamžiku.

 

Xiao Quan, Členové rockové skupiny Dynastie Tang, 1993, Xinjiang. Výstava Xiao Quan: Naše generace – Portréty K. Zdroj: ghmp.cz

 

Jízdárna Pražského hradu

Do konce května je otevřena výstava u příležitosti 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského s názvem Comenius 1592 – 1670 Doba mezi rozumem a šílenstvím. Jan Amos Komenský a jeho svět. J. A. Komenský je zde představen z mnoha různých perspektiv a v kontextu své doby. Návštěvníci se také mohou seznámit s myšlenkovým odkazem Komenského a tím, jak se v průběhu let vyvíjel. Pro mládež i dospělé je připraven program V síti Pansofie, ve kterém se interaktivní a dobrodružnou formou mohou zapojit do badatelského díla. Na výstavě se podílelo Moravské zemské muzeum.

 

Hluboká nad Vltavou

V Zámecké jízdárně zámku Hluboká nad Vltavou připravila Alšova jihočeská galerie ojedinělou expozici děl ruské avantgardy s názvem Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda | ze sbírky Muzea umění Jekatěrinburg. Kolekce děl z období 1910-1920 představuje to nejlepší, co malíři té doby vytvořili. V tomto rozsahu nebyla tato díla ještě nikdy v České republice k vidění, a proto by si je neměl nechat ujít ani ten, kdo se neřadí mezi teoretiky umění. Vstupenky je nutné si rezervovat předem na konkrétní datum a čas.

 

Výstava Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda | ze sbírky Muzea umění Jekatěrinburg. Zdroj: ajg.cz

 

Hradec Králové

Karel Tutsch byl brněnský sběratel umění a galerista, který v letech 1986–2008 provozoval Galerii Na bidýlku v Brně, nejstarší a ve své době ilegální soukromou galerii v České republice. Jeho soukromou sbírku nyní získala Galerie moderního umění v Hradci Králové, kde ji můžete do 23. května vidět také vy. Kolekce čítá více než 800 děl, jejichž hodnota je vyčíslena na 12 milionů korun. Z autorů zde naleznete například Jiřího Načeradského nebo Naděždu Plíškovou, kteří se řadí k autorům z období mezi modernou a postmodernou a Jiřího Kovandu nebo Jána Mančuška, kteří se zase řadí mezi konceptuální umělce.

 

Poděbrady

Výstava Pasta Oner - Halftime v poděbradské Galerii Ludvíka Kuby přináší průřez dosavadní tvorbou současného umělce Pasty Onera. Ten ve svém díle reflektuje současného postmoderního člověka, společnost a její touhy. V jeho obrazech a jiných uměleckých dílech, které se jen hemží objekty a významy, nacházíme znaky postmoderní popkultury, mytologií nebo třeba odkazy na sexualitu. Pasta Oner k těmto aspektům života západního člověka nepřistupuje s odsouzením, ale ve svém díle je dlouhodobě a systematicky reflektuje bez ztráty jisté kontroverze.

 

 Pasta Oner. Výstava Pasta Oner - Halftime. Zdroj: galerieludvikakuby.cz

 

Brno

Brněnská muzea, galerie a kulturní památky se povětšinou otevřela 11. a 12. května. Pokud chcete navštívit asi nejznámější památku moravské metropole, funkcionalistickou vilu Tugendhat (zapsanou v UNESCO), musíte si zarezervovat online vstupenku (rezervace ještě není spuštěna). Nejdříve se objekt v Černých Polích otevře až 24. května. Zatím tak zůstává přístupná pouze zahrada, která však nabízí úchvatné pohledy na rodinné sídlo manželů Tugendhatových, vzniklé ve 30. letech 20. století. Brno je známé především svojí architekturou. Obdivovat tak můžete i další stavby z první republiky, např. vilu Stiassni v Pisárkách; opět pouze z její nově zrekonstruované zahrady. Ve většině přístupných objektů platí uvnitř klasická hygienická opatření (respirátory, dezinfekce, rozestupy). Mnohdy jsou počty návštěvníků také regulovány, aby nedocházelo ke shlukování.

Moravské zemské muzeum

Druhá největší a také nejstarší muzejní instituce v republice otevírá některé své výstavní prostory. Její hlavní sály jsou přístupné z horní části Zelného trhu. V takzvaném Dietrichsteinském paláci budou k dispozici stálé expozice. Nově je to třeba ta s názvem Zaniklý život na Moravě prezentující moravské zkameněliny. Nadšenci do archeologie a historie jistě ocení expozice věnované pravěku a osídlení Moravy (období 800 tisíc let př. Kr. až do 6. století po Kr.). Dále se zde můžete poučit o vývoji slovanského osídlení Moravy. Fenomén Velkomoravské říše a co bylo po ní mapuje expozice věnovaná středověku, končící obdobím 15. století. Opět historická expozice Středoevropská křižovatka: Morava ve 20. století poukazuje na zásadní události minulosti. Součástí jsou i dobové filmové záběry nebo zbraně. V průběhu května muzeum otevře novou výstavu Trojí život středověké keramiky, která představí keramické nálezy ze čtyř královských měst.

 

Foto z expozice Velká Morava. Zdroj: mzm.cz

 

Pavilon Anthropos v Pisárkách s pověstným mamutem v životní velikosti nabídne stálé expozice zaměřené na osídlení Moravy a celé Evropy (lovci a sběrači, nejstarší umění na Moravě, genetika ve vývoji člověka ad.).

Diecézní muzeum Brno

Vedle katedrály svatých Petra a Pavla (Petrova) mohou návštěvníci zhlédnou v Diecézním muzeu jeden z nejvzácnějších gotických obrazů u nás – Madonu z Veveří (1345). Je připisována okruhu kolem mistra Vyšebrodského oltáře, na Moravu ji dovezl zřejmě markrabě Jan Jindřich Lucemburský. Po sporech s Prahou o vlastnictví nakonec obraz po restaurování zůstal v Brně.

Kostnice u sv. Jakuba

Druhá největší kostnice v Evropě se nachází hned vedle gotického kostela svatého Jakuba. Její vstup vytvořil umělec Milivoj Husák. Pojala až 50 tisíc zemřelých (většinou obětí morových ran nebo obléhání města Švédy v roce 1645).

Moravská galerie

Kromě stálých expozic galerie nabízí výstavu v Pražákově paláci Nejkrásnější české knihy roku 2019. Tamtéž se nachází stálá výstava moderního českého umění. Zaměřila se na českou modernu a meziválečnou avantgardu (Kubišta, Procházka, Zrzavý, Špála, Čapek, Štýrský, Toyen). Představí se tu i okruh autorů kolem brněnské odnože uměleckého seskupení Devětsil.

Kostel bl. Marie Restituty Kafkové

Na architektonicky ceněném sídlišti Lesná nedávno vznikl i kostel, postavený pouze z darů věřících. Autorem je Jan Štěpán, který kruhovou stavbu pojal velmi netradičně. Vrchní vitráže jsou v barvách duhy a uvnitř tak tvoří velmi zajímavé světelné podmínky. Věž s půdorysem pravoúhlého trojúhelníku obsahuje zvonkohru. Spatřit na ní lze řecký nápis FOS – ZOE (světlo – život, motiv z velkomoravského křížku nalezeného při vykopávkách). Kostel sbírá mnohá architektonická ocenění a dostal se i do světového výběru architektonických staveb. Na věž můžou návštěvníci vystoupat např. o Noci kostelů (28. 5.). Kostel je přístupný při pravidelných mších svatých.

 

Kostel bl. Marie Restituty Kafkové, interiér a nové lavice. Foto: P. Krejčí.

 

Špilberk

Obávané vězení je obehnáno masivním opevněním. Na hradě se nachází i muzeum, kde lze opět obdivovat architekturu, tentokrát na výstavě Evropan Adolf Loos. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších postav světové architektury minulého století. Brněnský rodák postavil několik významných staveb ve Vídni, Winternitzovu vilu v Praze, vilu pro majitele cukrovaru v Hrušovanech u Brna nebo dům Tristiana Tzary v Paříži.