Teplé jarní dny přímo vyzývají k venkovním výletům. Nemusíte nutně vyrážet na druhý konec republiky, příjemné odpoledne můžete strávit i v přírodě blízko vašeho bydliště kterýkoliv den v týdnu. Procházku po okolí si pak můžete zpříjemnit piknikem, který celý zážitek povýší na další úroveň. Pokud už to děláte, můžete nám do komentářů napsat své oblíbené piknikové recepty.

Zdroj: www.unsplash.com

S přicházejícími teplými dny možná přepadla i vás chuť vyrazit do přírody a užít si krásné chvíle s přáteli či rodinou. Vycházka spojená s piknikem by však měla vypadat trochu jinak než výšlap do hor s řízkem v alobalu. Na piknik nemusíte chystat složité pětichodové menu, ale nějakou tu přípravu piknik přece jen vyžaduje. Základem úspěchu je deka, díky které můžete stolovat prakticky kdekoliv.

Co s sebou k jídlu?

Podávat můžete sýry, zeleninu, slané i sladké muffiny nebo můžete nachystat jednotlivé komponenty a na místě si složit svou tortillu. Pokud neplánujete jíst u zdroje pitné vody, vyplatí se připravit potraviny tak, abyste už nic nemuseli mýt a sami se příliš nezamazali. Pokud chcete donést hotové pokrmy, je dobré volit ty, které tomuto požadavku vyhovují. Kromě zmíněných muffinů (jde vymyslet nespočet slaných i sladkých - brokolicové, cuketové, sýrové, špenátové, z těsta na velikonoční nádivku, tvarohové, banánové, čokoládové, perníkové, s ovocem jako bublanina, kynuté z těsta na mazanec nebo z těsta na vánoční štolu) jde využít trojhránky z listového nebo tvarohového těsta na slano i na sladko, domácí rohlíky se zapečenou náplní (třeba sýr a osmažený česnek) nebo slané či sladké růžičky, pečené ve formě na muffiny. Oblíbení jsou také šneci z listového těsta, tedy kolečka se šunkou a sýrem. Zeleninu je potřeba předem umýt, nakrájet a hlavně donést na místo tak, aby neoschla ani se nerozmačkala. Pro ovoce platí totéž. Nezapomeňte na něco dobrého k pití a nádoby, ze kterých budete pít. Důležité je vybavit se vodou na umytí rukou před a po jídle, ubrousky a také sáčky na případné zbytky a odpadky, které by se vám jinak špatně odnášely domů. Nejjednodušší servírování pokrmů je sice na jednorázovém nádobí, nicméně jeho nahrazením opakovaně použitelným nádobím budete mít vůči životnímu prostředí malé plus. Pokud plánujete piknikovat častěji, můžete si pořídit třeba sadu stylových smaltovaných misek a talířů. Nehrozí, že je rozbijete, a narozdíl od plastových se dobře myjí. V prodejnách outdoorového vybavení seženete plastové sklenky na víno, které vypadají jako skleněné; rozdíl je opět ve váze a odolnosti. Pokud nevlastníte speciální piknikové zavazadlo, musíte doma najít takové, do kterého se vám vše vejde, nic nevyteče ani se nerozsype a zároveň nebude vadit, kdyby se to přece jen stalo. Počítat je třeba se vším.

Zdroj: www.unsplash.com

Podařilo se nám nalákat vás na piknik v přírodě? Pokud ano a navíc máte na dosah lokality jižní Moravy, možná oceníte tipy, kam vyrazit za pěkným výhledem. 

1) Floriánek nad Bzencem

Kaple sv. Floriána a Šebestiána byla vystavěna mezi vinohrady nad Bzencem již v roce 1703. V období josefínských reforem byla na deset let uzavřena, od roku 1793 se zde opět mohly konat bohoslužby. Díky své vyvýšené poloze však byla často terčem blesků a řádění vichřic, první fatální ranou pro ni byl požár v roce 1915. Kaple přišla o střechu, přesto byla v následujících letech opravena, nicméně ne nadlouho. Ustupující německá armáda kapli v roce 1945 naprosto zruinovala. 

Po další desetiletí se nad Bzencem tyčily jen smutné ruiny a k obnovení původní stavby se dostalo až v minulých letech. Od roku 2018 se je věž kaple vyhledávanou vyhlídkou, která poskytuje rozhled do širokého okolí. Ke kapli se dá vystoupat příjemnou vycházkou z centra Bzence, přičemž samotné město je dobře dostupné vlakem i autobusem z různých míst v okolí.

Zdroj: www.bzenec.cz

2) Rozhledna v Kobylí

Nedaleko Čejkovic na Hodonínsku se vypíná netradiční rozhledna spirálovitého tvaru. Své místo opět našla mezi vinohrady, výhled však poskytuje nejen na Pálavu, ale i na Chřiby, Bílé Karpaty a při dobré viditelnosti třeba i na rakouské Alpy. Z železniční zastávky v obci Kobylí se dá k rozhledně dostat vycházkou dlouhou 2,5 km, autem se dá přijet ještě blíže.

Zdroj: www.skrz.cz

3) Slovanské hradiště u Mikulčic

Unikátní komplex slovanského archeologického naleziště najdete u obce Mikulčice. S rozlohou kolem 10 ha představují nejrozsáhlejší naleziště tohoto typu v České republice.V areálu byly kromě velmožského paláce odkryty také základy dvanácti kostelů, tři mosty a rozsáhlé pohřebiště, dobrý výhled na okolí nabízí třicetimetrová rozhledna. 

Zdroj: www.tripadvisor.com

4) Lednicko - valtický areál

Součástí seznamu světového dědictví UNESCO je také Lednicko - valtický areál u Břeclavi. Součástí celého areálu jsou zámky Lednice a Valtice, nachází se zde několik lokalit přírodních památek, rezervací i archeologických nalezišť a nespočet drobných staveb a kulturních památek. Areál se dá pěkně objet na kole, skvělé cíle nabízí také pěší turistice, přičemž piknikovou deku můžete roztáhnout prakticky kdekoliv. Ať už to bude v blízkosti Janova hradu, Dianina či Apollónova chrámu, určitě nebudete litovat. 

Zdroj: www.pinterest.com

Tak co, podařilo se mi nalákat vás na piknik v přírodě? Pokud nemáte krásy jižní Moravy na dosah ruky, nezoufejte, určitě máte ve svém okolí dost míst, kam se dá vyrazit. A možná to bude právě piknik, který vám obzvláštní obyčejnou vycházku z místa vašeho bydliště.