Máte stále volno o letních prázdninách a nevíte, čím ho zaplnit? Rádi byste nezištně pomáhali druhým, ale zatím jste nezjistili, kde se můžete zapojit? Chcete poznat nové lidi a prozkoumat nová místa v České republice? Mám pro vás tedy skvělou nabídku. Pojeďte na SummerJob!

 

Zdroj: Média – SummerJob

 

O prázdninách roku 2018 jsem mohla být jednou ze sto padesáti účastníků na SummerJobu ve Vápenné v Jeseníkách. Během týdenní akce jsem obyvatelům Vápenné a okolních obcí pomohla nasekat dřevo, vyplít zahradu, posekat trávu nebo natřít plot. Večer jsem se sešla se všemi účastníky na připraveném programu - na přednášce, vystoupení nebo tancovačce. Spojení nezištné práce, radosti v očích a večerní zábavy mě naplňovalo po celý týden. To, co vám ale popisuji, bylo před dobou pandemickou; teď má SummerJob trochu jiný kabát, ale stále stejné poslání. 

 

Před koronavirem se SummerJob konal vždy na jednom místě, kde se sjeli všichni účastníci, kteří si vybojovali místo během přihlašování. Jak to bude fungovat letošní rok, to nám představí mluvčí SummerJobu Sára Suchá. „Podobně jako minulý rok bude více jobů rozprostřených po celé České republice. Naší snahou je co možná nejvíce snížit koncentraci lidí ve společných vnitřních prostorách (tomu bychom se na klasickém SummerJobu neubránili), ale přesto se chceme potkat a pomoci tam, kde je to třeba.“ Na místech bude tedy méně lidí, čímž se ale zvětší příležitost k lepšímu a hlubšímu poznání se navzájem. Joby nebudou účastníkům přiděleny, ale každý si může vybrat místo, které mu nejvíce vyhovuje. „Vybírat si budete z mapy jobů, ze které se dozvíte, kde je možnost pracovat, a jaká bude jeho náplň. Jednotlivé joby budou mít různou délku a všechny budou zakončeny možností přesunout se na víkendovku, kde se potkají pracanti ze všech jobů. Bude to příležitost pro sdílení zážitků a také se SummerJobáci můžou těšit na pestrý program,“ dodává Sára Suchá. SummerJob bude trvat od 4. do 11. července s tím, že o víkendu se všichni, kteří budou chtít, sjedou na jednom místě. 

 

Přihlašování začne 1. června ve 20:00, což je velice důležitý čas, protože jestli jste se pro tuto akci rozhodli, budete muset hodně rychle klikat. O SummerJob má každý rok zájem daleko více účastníků, než je celková kapacita, která letos činí sto lidí. Přihlašovat se můžete v daný čas na této adrese: http://prihlaska.summerjob.eu

 

Nestihli jste se přihlásit nebo v daném termínu nemáte čas? Budete se divit, ale řeknu vám, že to nevadí. SummerJobí vedení připravilo ještě jednu akci právě pro ty, kterým se červencový termín nehodí. Akce se nazývá SummerJob COMEBACK a uskuteční se od 11. do 15. srpna v již zmíněné Vápenné. Kapacita lidí bude přesně o polovinu nižší, a to kvůli tomu, že všichni budou po celou dobu na jednom místě tak, jako tomu bylo předešlé roky. Přihlásit se mohou starší dvaceti jedna let i přes to, že na klasický SummerJob jezdí mládež už od osmnácti. Přihlašování začne 10. června ve 20:21 na tomto odkaze: http://prihlaska.summerjob.eu/

 

Jestli máte strach a nevíte, co vás může na akci potkat, prozkoumejte celou fotogalerii SummerJobu. Třeba tam najdete někoho známého a vydáte se společně na cestu nezištné pomoci. A když ne, zeptej se alespoň na jeho dojmy a zážitky. Věřím, že ve většině případů budou kladné. 

 

Závěrečné shrnutí nejdůležitějších informací:

 

SummerJob 

 

  • od 4. do 11. července
  • na různých místech v ČR
  • přihlašování 1. června od 20:00
  • kapacita 100 lidí
  • věk 18+

 

SummerJob COMEBACK

 

  • od 11. do 15. srpna
  • ve Vápenné v Jeseníkách
  • přihlašování 10. června od 20:21
  • kapacita 50 lidí
  • věk 21+

 

Zdroj: SummerJob