Filmový pohled do nepříliš probádaného fenoménu zvaného nomádství. Jedná se o způsob života, kdy tzv. nomádi cestují z jednoho místa na druhé ve svých obytných domech, zpravidla karavanech či dodávkách, přičemž si vydělávají převážně sezonními pracemi. Čínská režisérka, scenáristka, producentka a střihačka Chloé Zhao, která většinu svých projektů vytváří v americké produkci, přináší neobyčejný a pomalu plynoucí snímek, jenž posbíral několik ocenění na mezinárodních filmových festivalech; zmiňme alespoň vítězství na Zlatých glóbech v kategorii nejlepší film - drama. 

 

165194912_075877.jpg
Zdroj: CSFD


Sledujeme hlavní hrdinku Fern, ženu středního věku, vdovu, kterou okolnosti tak trochu donutily k radikální změně životního stylu. Po uzavření závodu společnosti US Gypsum na sádrokartony v Nevadě z důvodu snížení poptávky a kvůli  nutnosti vystěhovat se z městečka Empire se Fern rozhodne koupit dodávku, prodat většinu svých věcí a začít úplně novou kapitolu svého života. Putuje ve svém vlastnoručně upraveném voze napříč Amerikou, potkává a seznamuje se s dalšími podobně naladěnými lidmi, kteří stejně jako ona zanechali běžných životů a vydali se do neznáma. 
 

50795458348_74f7aac5b3_c.jpg
Zdroj: Flickr

 

Film není úplně obvyklým snímkem, který by se odvíjel podle jasného lineárního příběhu. Žánrově sice patří mezi road-movie a drama, ale svým audiovizuálním zpracováním a vůbec samotným vyprávěním se spíše přibližuje k dokumentu. Jedná se o velmi reálné zachycení nevšední komunity a jejich potulného života na okraji společnosti. Určitým průvodcem k odhalení existence nomádů je hlavní postava Fern. Tu ve snímku hraje oscarová Frances McDormand, pro niž to může být již třetí Cena Akademie, pokud současnou nominaci promění. 

 

165194914_b65e26.jpg
Zdroj:  CSFD

 

Frances McDormand společně s Davidem Strathairnem ve vedlejší roli jsou téměř jedinými opravdovými herci ve filmu; zbytek postav tvoří většinou skuteční kočovníci, což filmu dodává na autenticitě. Zároveň se McDormand svým skvělým výkonem neodděluje od svých souputníků. Je velmi znát, že strávila skoro čtyři měsíce ve skutečné dodávce, ve které přespávala a kterou si dokonce sama vylepšila.

 

51021685046_a96218b3e7_c.jpg
Zdroj: Flickr

 

Režisérka Chloé Zhao, pro niž může být Země nomádů průlomovým dílem v její kariéře, předkládá celý příběh velmi lehkým nenuceným způsobem. Nesnaží se zbytečně vyhrocovat jednotlivé scény, ovšem ani nenechává vše úplně bez emocí. Usiluje o bezprostřední ztvárnění příběhu o nalezení životní cesty, k čemuž samozřejmě využívá přirozenosti jednotlivých aktérů, kteří hledají smysl svého cestování.

 

165194916_899912.jpg
Zdroj: CSFD

 

Důležitá je pro vyznění filmu také práce kamery. Ta zachycuje nádherným způsobem rozlehlé pouště, lesy, útesy či moře, čímž nám ukazuje krásy přírody, kterých si mohou díky svobodě a volnosti nomádi do sytosti užívat.

 

Země nomádů pravděpodobně neosloví běžné mainstreamové publikum. Film je určen divákům, kteří se dokážou napojit na hlavní hrdinku a spolu s ní prožívat její nevšední putování, jen nesmějí čekat vzrušující road-movie ani emocionální drama, spíše dokumentárně laděný film.

 

 

Země nomádů                Hodnocení: 80%

 

USA, Německo 2020, 108 min

Režie: Chloé Zhao
Scénář: Chloé Zhao
Střih: Chloé Zhao
Kamera: Joshua James Richards
Hudba: Ludovico Einaudi
Hrají:  Frances McDormand (Fern), David Strathairn (David), Charlene Swankie (Swankie), Linda May (Linda), Angela Reyes (Angela), Carl R. Hughes (Carl), Douglas G. Soul (Doug), Gay DeForest (Gay), Bob Wells (Bob), aj.