Skotský literát Walter Scott řekl: „Nejlepší část vzdělání je ta, kterou člověk získal sám.“ A já nemůžu nic víc než souhlasit. Sama na sobě pozoruji, že mě daleko víc baví se učit jen pro zábavu než do školy na test. Tohle učení není provázáno stresem a nucením se, naopak je v něm touha poznávat a chuť vědět více. Materiálů k učení je v dnešní internetové době všude dost; některé ani nemusíme složitě vyhledávat, ony k nám budou každý den chodit samy. Jak to? Stačí se inspirovat vzdělávacími instagramovými účty, sledovat je a každý den vám na zdi bude viset několik příspěvků s novým učivem.

 

zdroj: unsplash.com

 

Instagram vypadá častokrát jako zloděj, který vám přišel vzít všechen váš čas, ale když sociální síť vyplníte něčím s informační hodnotou, ze zloděje se stane rázem dárce. V minulém článku jsem představila účty, které by vás mohly přiblížit k Bohu. Teď si ukážeme profily, ze kterých budete moct každý den čerpat nové informace a procvičovat si to, co jste třeba již zapomněli, nebo to, co se zrovna učíte. Účty jsou mnohokrát koncipované tak, že jsou vhodné jak pro studenty, kteří tuto látku zrovna probírají, tak i pro ty, kteří dávno ze školy odešli a chtějí se dozvědět ještě něco navíc.

 

Český jazyk

 

Český jazyk je pro velkou většinu z nás mateřštinou, ale i tak je občas tvrdým oříškem, který ne a ne rozlousknout. Ale bodejť by ne, vždyť my všechno skloňujeme, jednou je na konci slova „i“ a potom „y“, dále tu máme mně/mě, s/z a spoustu dalších záludností a výjimek. I já sama se musím přiznat, že častokrát sahám do Internetové jazykové příručky a pro jistotu si vyhledávám slova, u kterých si nejsem jistá. Ve zlepšení se v českém jazyce vám teď mohou pomoci i účty na Instagramu. Červená propiska (@cervenapropiska) je profil dvou mladých korektorek, u nichž na zdi najdete záludná slova, která lidé mnohokrát nepíší správně. Častokrát vás tam něco může překvapit a dokonce se může stát, že zjistíte, že celý život nějaká slova píšete špatně. Každé pondělí vás u nich ve stories čeká diktát zaměřený na různé jevy, který bývá občas pěkně vypečený. Podobné diktáty a kvízy najdete také u Čeština „na pohodu“ (@cestina_na_pohodu), tam je ale výuka češtiny rozšířena i do sféry literatury, protože účet vede učitelka českého jazyka. Když se vám bude zdát, že jste nějaké jevy nepochopili dostatečně, můžete si stejný účet najít i na YouTube, a poslechnout si vysvětlení tam. Posledním češtinářským profilem, který mohu doporučit, je Běžící češtinář (@bezicicestinar). Mladý doktor z Brna vás kromě učení češtiny bude motivovat i k běhu. 

 

Historie

 

Učebnice dějin jsou plné faktů, které si skoro není možné zapamatovat. Naučíme se jedno období, a když jdeme na druhé, už si to první pořádně nepamatujeme. Stále jsou to samá čísla a jména. Moderním dějinám, které nejvíce ovlivňují naši současnost, se věnuje Historie jinak (@historyfromczechtoczech). Studentka, která byla nešťastná z nekvalitní výuky na škole, založila profil pro své spolužáky, aby poznali krásu dějepisu. Věnuje se především událostem z 20. století, které v pár obrázcích vysvětluje. Významné události - Old News (@udialosa) je slovenský historický profil, kde vás autor každý den seznámí s událostmi, které se vážou k onomu dni. Jestli vás to ale táhne více k historii vzdálenější, nezapomeňte se podívat na na minutu v historii (@na_minutu_v_historii)

 

Přírodní vědy

 

Přírodní vědy jsou takovou fantastickou říší pokusů, zajímavostí a hlavně systému, protože v chemii, biologii i fyzice se všechno navzájem ovlivňuje. Jedna věc je způsobena druhou, a když to konečně všechno pochopíme, vytvoří to jeden velký obrazec. MedVictus | Zajímavosti&Fakta je místo, kde je plno faktů a zajímavostí o lidském těle a člověku. Možná, když se zde něco přiučíte, řeknete si: „Aha, tak takhle to je.“  O lidském těle, tedy spíš o jeho povrchu, se dozvíte na Medička s dermou v srdci (@poznejkuzi). Jestli jste ale slabší povahy a nedělá vám dobře se dívat na onemocnění kůže, raději tento účet vynechte. Na účtu Přírodní vědy JV (@prirodnivedy.jv) se podíváte na zub fyzice a biologii, ale není to nic těžkého, příspěvky jsou srozumitelné. Druhý slovenský účet je chemický Okom chemika (@okomchemika). Zaměřuje se především na potraviny, takže pro mnohé nechemiky je to velice praktická záležitost, kterou v životě mohou využít. O potravinách se dozvíte mnoho i u Blanka Pilátová (@blanipilat). Na jejím účtu se ale také zatouláte do toxikologie a ekologie. Častokrát Blanka inspiruje k udržitelnějšímu životu a ochraně přírody.

 

Matematika

 

Pro mnohé zlý sen, pro jiný ráj. Někteří jsou přirozeně nadaní, že jim to hned secvakne, jiní si hodinu lámou hlavu nad jedním příkladem a to ještě z toho lehčího cvičení. Matematika JV (@matematika.jv) a Lehká matika (@lehkamatika) se vám zkusí vysvětlit jevy, které vám hlava nebere. Najdete tam vzorečky, příklady nebo slovní úlohy. 

 

Cizí jazyky

 

Cizí jazyk je kouzelná věc, která nám v dnešní době globalizace ohromně ulehčí život. Problém ale nastává, když vyjdeme ze školy a už nemáme možnost si ho procvičovat. Zapomínáme slovíčka, v gramatice zvládáme minulý, přítomný a budoucí čas a to je vše. Pomoci nám mohou instagramové účty, které nás každý den naučí nové slovíčko, vysvětlí nějakou frázi a zopakujeme si něco z gramatiky. Jakub Čáslava 🇺🇸 🇨🇿 (@kubova_english) a Grammar Time 🇬🇧+🇨🇿 (@englishgrammarcz) jsou profily učitelů, kteří vám pomohou s angličtinou. Online němčina (@online_nemcina) a Helena (@nemeckaminutka) jsou tady pro ty, kteří se chtějí začít učit německy nebo si potřebují oprášit své znalosti ze školy. Nezapomenu ani na španělštináře, kteří se mohou zdokonalovat na Španělština s Andresem (@spanelstina).

 

Vysoké školy

 

Dovolím si hádat, že zrovna pro maturanty je Instagram bránou do světa, kde se ztrácí čas hlavně tehdy, když je na stole spousta povinné četby a maturitních otázek. Instagram je ale i místem, kde studenti vysokých škol představují své obory a píší zde své zkušenosti. Skvělá cesta, jak poznat, jestli vysoká škola, na kterou chcete jít, je pro vás ta pravá. Stačí do vyhledávače dát slova příbuzná oboru, který byste si přáli studovat. Příkladem nám mohou být práva – do vyhledávače vkládám postupně slova právo, právník, právní atd. a dívám se, co mi vyjelo za účty – Právo V Pojmech, Právo21, Právo Pro Tebe, Viet Do Pham, život právníka, Malá Právnička. Musíte ale počítat s tím, že u méně známých nebo méně častých oborů žádný účet nenajdete. 

 

Mnoho fakult má své vlastní instagramové účty, takže i tam můžete školu dopředu poznat. Častokrát tam naleznete fotky prostor školy, rozhovory se studenty nebo doporučení a rady, jak se na školu dostat. Nemusíte samozřejmě skončit jen u Instagramu. Někde můžete narazit i na odkazy na webové stránky, YouTube nebo třeba blogy a vaše bádání může směle pokračovat dál.