Ještě jste neslyšeli o monsterách nebo filodendronech? Máte šanci to napravit! Ať už jste typ, kterému uhyne i kaktus, nebo vám doma úspěšně roste několik rostlinných přátel, dozvíte se v článku, jak se v našich krajích s pěstováním rostlin v bytech začalo a proč jsou pokojovky dnes na strmém vzestupu oblíbenosti. Nemine vás ani několik praktických tipů pro začínající pěstitele, nápady, kam chodit pro inspiraci a také pikantnosti pro rostlinné labužníky. Nezáleží na tom, jestli máte pro pěstování k dispozici zahradu, balkón nebo jenom okenní parapet, protože radost z prvního zeleného lístku můžete zažít v každém případě.

 

Zdroj: unsplash.com

 

Historie pěstování pokojových rostlin sahá až do dob objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem v roce 1492. Ten z cesty do cizích krajů přivezl tamní flóru a započal tak éru objevování exotických rostlin, která pokračovala v průběhu následujících kolonizačních let a vyústila v zakládání prvních evropských botanických zahrad. Například britská královna Alexandra si prý nechala dovézt stovky palem přímo z Indie. S příchodem průmyslové revoluce se rozšířila možnost běžných lidí topit a svítit ve svých domovech a tím i možnost pěstovat pokojové rostliny, které k růstu potřebují stabilní teplo a světlo. Většina jich totiž pochází z oblastí tropických deštných pralesů v jihovýchodní Asii nebo v Jižní Americe. Po druhé světové válce, kdy se rozšířil fenomén velkých kancelářských budov, začaly pokojové rostliny fungovat jako zútulňovací prvky prostředí, za které je mimo jiné považujeme do dnes.

 

Od dob Kryštofa Kolumba uběhlo mnoho let a pokojové rostliny se staly nedílnou součástí také českých domácností. V posledních několika letech se z pěstování rostlin v pokojích stal trend především mezi mladými. V USA začalo v roce 2016 poprvé pěstovat rostliny šest milionů lidí, z nichž pět milionů bylo mileniálů. Podle sociologů mají dnešní mladí málo času a příležitostí pro pobyt v přírodě a na chování zvířat, ale přesto po klidu, který zeleň vytváří, i po pečování touží. Rostliny tak představují ideální kompromis. Přibližují člověka přírodě a zároveň představují něco, o co se mladí mohou starat a co není tolik náročné jako zvířata. Mladí lidé také intenzivně vnímají environmentální otázky a prožívají strach o naši planetu a její přírodu. Přítomnost květin, o které se mohou s láskou a péčí starat a které jsou jejich vlastním žijícím kusem přírody, může od environmentální úzkosti ulevit. Během pandemie obliba péče o pokojové rostliny ještě rapidně stoupla, protože právě ony vyzývají k jedné z mála aktivit, kterou se doma dá zabavit a potěšit.

 

Proč se obklopit rostlinami

 

Co jsou ale konkrétní výhody, které květiny do obydlí přinesou? Vedle radosti z péče o ně, která funguje jako přirozená forma terapie, je to nepochybně zkrášlení prostoru a čistší a kvalitnější vzduch. Některé rostliny, jako například chryzantémy a lopatkovce, dokáží ze vzduchu odstranit nebezpečné, toxické chemikálie, jako například benzen, formaldehyd, trichloretylen, xylen nebo amoniak, které se do vzduchu uvolňují z nábytku, koberců nebo osvěžovačů vzduchu a které způsobují zdravotní potíže. Květiny fungují také jako přirozená klimatizace, zvlhčují vzduch a chytají prach a mají proto nezastupitelné místo ve vaší ložnici, kde vám budou zlepšovat kvalitu spánku. Ideálně se k posteli hodí filodendron, nenáročná, dlouhověká, závěsná rostlina, které stačí nižší teploty, nevyžaduje ani příliš světla a zaručeně vám pročistí vzduch. V tmavší a chladnější ložnici se bude dařit také orchidejím, které nemají rády průvan, ale kvetou i několik měsíců v roce a produkují na rozdíl od většiny květin kyslík v noci a ne ve dne. Nutností pro vaši ložnici je rozhodně tchýnin jazyk, který je odolný a bude vás po celou noc zásobovat kyslíkem. Přestože to není obvyklé místo pro pěstování rostlin, vyplatí se květiny umístit také do koupelny. Když pověsíte eukalyptus do sprchy nebo do její blízkosti, pára z horké sprchy rostlinu a její vůni aktivuje a vy pak můžete čekat uvolnění od bolesti hlavy, zánětů, stresu a svalového napětí.

 

Rostliny se hodí i do koupelny. Zdroj: unpslash.com

 

Jak začít

 

První zásadní otázkou je, kde rostliny získat. Velkopěstírnám, které používají chemikálie a rostliny navíc musejí neekologicky cestovat dlouhé vzdálenosti, se raději vyhněte. Velké řetězce prodejen pro kutily a zahrádkáře navíc často neskladují rostliny ve vyhovujících podmínkách a ty vám pak doma moc dlouho nevydrží. Když už rostliny kupujete, preferujte lokální a menší prodejce. Ideální způsob, jak si zaplnit byt a neutratit za to moc peněz, je řízkování. Uvidíte-li na návštěvě u kamarádky nebo babičky hezkou rostlinu, nebojte se zeptat, zda byste si nemohli odebrat řízek. Z toho potom doma vypěstujete vlastní, novou květinu. Původní rostlina musí být silná a mít dostatek zdravých stonků, aby jí odebraní jednoho z nich neuškodilo. Vy pak tento stonek vložíte do vody a počkáte, až zapustí kořeny, a poté ho přesadíte do květináče s hlínou. Tento způsob je ten nejjednodušší, ale nemusí zaručeně fungovat. Podrobný návod na řízkování naleznete například na webu časopisu Roots. Pokud už doma nějaké rostliny máte, je možné se zúčastnit takzvaných swapů, kde si nadšenci rostliny vzájemně vyměňují. Poohlédněte se, zda se ve vašem okolí nějaký swap nepořádá. Začít můžete na facebookové stránce pro Prahu, Brno a Olomouc. Rostliny jsou také oblíbeným suvenýrem, který si můžete přivézt ze svých cest a ony vám pak doma budou po celý rok připomínat daleké kraje.

 

První zelené lístky vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři. Zdroj: unsplash.com

 

Aby se u vás rostlinám dařilo, měli byste znát alespoň několik zásad. V mnoha ohledech platí, že méně je více. Nejsnadněji rostlinu zabijete tím, že ji přelijete. Zalévat by se mělo až ve chvíli, kdy je vrchní vrstva hlíny suchá. Podobně je možné přehnat to s hnojivem. To je pro rostlinu velmi užitečné, mělo by se hnojit od jara do podzimu, ale vždy nejprve pečlivě prostudujte návod na konkrétním hnojivu. U každé rostliny byste si měli zjistit, jaké jsou pro ni vyhovující světelné i teplotní podmínky, tedy z jakého pochází přirozeného prostředí. Tma, zima a teploty nad 30 až 35 stupňů nebudou svědčit žádné pokojové rostlině. Důležité je věnovat pozornost substrátu, do kterého rostlinu zasadíte. Neměl by být ani příliš vlhký, ani suchý. U specializovaných prodejců vám s výběrem nejvhodnějšího substrátu pro vaši květinu poradí nejlépe. Ideální je rostliny minimálně jedenkrát ročně přesadit. Vhodná doba pro přesazování je začátek jara, kdy se rostlina probouzí po vegetativním období. Pro přesazení zvolte o jeden až dva centimetry větší květináč. Na jaře je také dobré květiny prostříhat. Když vaše rostliny napadne škůdce, můžete použít chemický postřik, nebo smíchejte mýdlo s jarem a rostlinu celou opláchněte Z přírodních prostředků se dá využít marseillské mýdlo a nimbový olej.

 

Rostliny je dobré pravidelně přesazovat. Zdroj: unsplash.com

 

Po čem sáhnout

 

Mezi pokojové rostliny, které by měl mít doma každý, patří jistě Aloe vera. Tato květina nepotřebuje často zalévat, ale měla by být v místě s dostatkem světla. Až vás pak někdy bodne hmyz nebo se spálíte, stačí rozříznout kus listu aloe, ve kterém najdete chladivý a léčivý gel na ránu. V českých domácnostech má své pevné místo fíkus, především fíkus benjamin. Ten by se rozhodně neměl přelévat, ale pokud o něj budete pečovat správně, vydrží vám opravdu dlouho. Potěšit vás může i svými na pohled jedinečnými listy. Velmi nenáročnou rostlinou, kterou si může pořídit začátečník, je zelenec, který vám navíc pročistí vzduch od formaldehydu. I dříve zmíněnou monsteru musí mít doma každý fanoušek pokojových rostlin. Na péči je nenáročná a ozdobí vám domácnost typickými vykousnutými listy. Má ráda světlo, ale ne přímé sluneční paprsky. Při správné péči může dorůst velkých rozměrů. Radost jí dělá vlhký vzduch a můžete ji tedy čas od času orosit listy. U monstery je také velmi důležité vědět, že je jedovatá, proto pokud máte doma děti nebo mazlíčky, kteří by ji mohli sníst, raději si ji nepořizujte.

 

Listy prosperující monstery. Zdroj: unsplash.com

 

Originální způsob pěstování rostlin je závěsná kokedama. Tento způsob pěstování rostlin pochází z Japonska a vyznačuje se tím, že rostlina vyrůstá z kulovitého mechového obalu bez použití květináče a zavěšuje se ke stropu. Od běžného způsobu pěstování v květináčích se liší způsobem zalévání. Kokedama se v určitých intervalech na pár minut vkládá přímo do vody, aby jí do sebe nasála co nejvíce. Druhů a typů pokojových rostlin existuje nespočet. Zorientovat se vám může pomoci třeba web pokojovky.co, na kterém najdete mnoho užitečných informací pro začátečníky i pokročilé a rostliny k prodeji.

 

Závěsná kokedama. Zdroj: flickr.com

 

Nadšení do pokojovek se nevyhnulo ani instagramu a vznikla tam samostatná kategorie takzvaných plantfluencerů. Pokud se chcete kochat a inspirovat, doporučuji noughticulture, naomiplanter, joelixjoelix nebo botanistbyheart. O rostlinách ze všech stran vzniká podcast s názvem Phytophilia, kde se něco nového a zajímavého dozví skutečně každý. Pokud už jste několik svých prvních rostlinných dětí zasadili a rostou vám do krásy, blížíte se do fáze, kdy si k rostlinám vytvoříte citové pouto. Někteří pěstitelé své rostliny pojmenovávají a povídají si s nimi. Pro spokojenější život a prosperitu také pouštějí někteří svým rostlinám hudbu. Vážná hudba, jmenovitě Mozart, prý květinám svědčí. Na Spotify i na Youtube existují playlisty s názvem Music for Plants, které snadno najdete a můžete potěšit své rostliny hudbou jenom pro ně.

 

Zdroje:
Časopis Nový prostor, číslo 561.

Časopis Venkov a styl, číslo 02/2021.

https://wave.rozhlas.cz/vite-ktere-pokojove-rostliny-umi-vycistit-vzduch-od-toxickych-latek-5188242?page=3

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/monstera--ikonicka-pokojovka-ktera-patri-do-kazdeho-designoveho-bytu

https://www.zahradananiti.cz/pece/