Vysokoškolské katolické hnutí (dále VKH) v Českých Budějovicích je nejmladším VKH v České republice. Předsedou tohoto společenství je Václav Kotrba, který v tomto rozhovoru představí svoji cestu do VKH a jejich aktivity. Pořádají různé přednášky a akce, kterými chtějí podpořit u mladých jejich duchovní, osobní a společenský růst.
 


Prosím, můžeš se krátce představit?

Jmenuji se Václav Kotrba, je mi 25 let a působím jako předseda VKH ČB. Vystudoval jsem magisterský studijní obor Logistické technologie na VŠTE. Momentálně působím na pozici inženýra kvality. Baví mě technika, vyrábění, sportování a četba.

 

VKH v Českých Budějovicích je tuším nejmladším VKH v ČR. Byl jsi u jeho zrodu? Jak vzniklo?

Ano, to je pravda. Zapsaný spolek VKH ČB byl založen roku 2018. VKH ČB navázalo na dlouholeté působení společenství Čtyrák, které fungovalo pod Salesiánským střediskem v ČB. Jsme tedy mladí, ale snažíme se být inovativní a progresivní. V roce, kdy bylo VKH ČB založeno, jsem působil jako vedoucí vysokoškolského společenství. Takže ano, byl jsem u zrodu.

 

Co Tě vedlo k tomu být součástí rady VKH?

Byla to touha být součástí smysluplného projektu, který dává prostor pro vzdělávání a seberealizaci. VKH mi nabídlo možnost smysluplného využití volného času při studiu na vysoké škole.

 

Čím Tě tato služba obohacuje?

Mám rád kontakt s mladými aktivními lidmi. Baví mě tvořit hodnotný a zajímavý program pro naše členy.

 

Co nabízíte za program v době pandemie? Jsou případně někde záznamy z přednášek?

Momentálně nabízíme pouze pravidelné úterní online programy. Ale věříme, že se situace s pandemií zlepší a vrátíme se k modelu, kdy máme kromě úterních programů i přednášky ve studentském klubu, scholu, taneční a volnočasové akce.

 

V čem je podle Tebe VKH v Českých Budějovicích jedinečné? Proč by měl rozhodující se maturant zamířit právě do Českých Budějovic?

VKH ČB je jedinečné svou rodinnou atmosférou. Tím, že jsme malé VKH, máme k sobě blíž. Dále máme skvělé zázemí na salesiánském středisku při kostele sv. Vojtěcha. Jihočeský kraj je velmi rozmanitý a Budějice jsou úžasné město pro studium.