Desatero umí vyjmenovat snad každý. I člověk, který nepochází z křesťanského prostředí, by zřejmě dal alespoň polovinu přikázání dohromady. Žít podle nich je ale obtížné i pro ty, kdo jejich závaznost nepopírají. Nebo by byl naopak život snazší, kdybychom je důsledně dodržovali? Deset příběhů z šedivého Polska osmdesátých let dává příležitost se zamyslet a prozkoumat vlastní postoje.

 

Zdroj: www.filmaspiritualita.cz

 

Když se zeptáte spolužáka nebo kolegy, který nechodí do kostela, co si myslí, že dalo křesťanství evropské civilizaci, možná vám odpoví: „No, asi Desatero.“ Starý a Nový zákon většina českých ateistů nerozlišuje a o desateru vědí, že je to soubor pravidel, která ještě nedávno lidé uznávali a minimálně některá z nich dosud uznávají. První přikázání je možno ignorovat, ale třetí, to se hodí, ještě aby snad někoho napadlo zrušit volné dny!

 

Krysztof Kieślowsky natočil svůj desetidílný seriál Dekalog v Polsku na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Doba to byla těžká, svítala naděje na změnu k lepšímu, ale přišla pozdě, lidé byli vykořenění, doba, kdy bylo obtížné žít podle svého svědomí, byla příliš dlouhá. Krysztof Kieślowsky jim nabídl deset provokativních snímků, které nutí k zaujmutí postoje. Kromě prvního dílu, u kterého to z principu není možné, všechny snímky pojímají přikázání obecně, právě jako součást evropské kultury. Co z křesťanské tradice je v nás ještě živého?

 

Televize Noe bude po deset nedělních večerů vysílat zrestaurovanou verzi filmu. První díl můžete vidět dnes od 20 hodin. Více o seriálu se můžete dozvědět zde.