Vysokoškolské Katolické Hnutí Ostrava (dále VKH) je společenství mladých lidí, kteří studují vysokou školu nebo nedávno absolvovali. Mladým lidem nabízí kromě společenství možnost duchovního růstu, ale také čas pro sebevzdělávání či zábavu. Společně se modlí, zpívají, baví se, pořádají výlety do přírody či za kulturou. Pravidelně se scházejí každé úterý v sedm hodin v kostele Sv. Cyrila a Metoděje v Ostravě – Pustkovci. O svoji zkušenost působení v radě se podělil tamní současný předseda Ondřej Bartoň.
 

Zdroj: archiv VKH Ostrava

Mohl by ses, prosím, čtenářům krátce představit?
 

Jmenuji se Ondřej Bartoň a pocházím ze Severní Moravy z vesnice Postřelmov. V současné době studuji již čtvrtým rokem FBI (Fakultu bezpečnostního inženýrství) na Vysoké škole báňské v Ostravě. Studium na této fakultě mě velmi oslovilo již na samém začátku v prvním ročníku a nedokážu si představit jinou vysokou školu, kde bych byl spokojenější! 😊 Během studia na střední škole jsem vedl mládež v děkanátu Zábřeh na Moravě, kde jsem si osvojil různé dovednosti a zkušenosti, které nyní mohu uplatnit jako předseda rady VKH Ostrava.

 

Co Tě vedlo k tomu jít do rady?
 

Já jsem do VKH chodil hned od začátku prváku na výšce a působil jsem ve schole jako kytarista. Zlom přišel na začátku druháku, kdy se skládala nová rada a hledali někoho, kdo by zastával post vedení scholy. Tehdejší předseda mě oslovil a já na to kývnul. 😊

 

Co Ti to dává a co naopak bere?
 

Tak já začnu tím pozitivním 😊. VKH společenství mi dává především možnost poznat a být v blízkém kontaktu s lidmi, kteří mají podobné hodnoty a také touhu po společenství. Vnímám, že máme velkou výhodu oproti našim rodičům za minulého režimu, že můžeme studovat a paralelně s tím prožívat aktivní křesťanský život, dozvědět se o Bohu nové věci, pravidelně se setkávat, nechat vznikat nová přátelství, obohacovat se navzájem… vnímám to jako velký dar! Jsem rád, že mohu působit v této oblasti a dělat něco pro mladé lidi. Velmi si vážím skvělých radních, které mám kolem sebe – jsou to ti nejlepší!
 

Na druhou stranu to bere velké množství volného času a dost často to bývá i na úkor různých povinností, takže si musím rozmyslet, čemu dát přednost. Přirovnal bych to k takovému ledovci. Nad hladinou lze vidět to krásné, co s podařilo zrealizovat, ale tu píli, dřinu, úsilí, organizaci a vše další, co je skryto „pod hladinou“, to už mnohdy vidět nejde. Ale já věřím, že když to člověk dělá srdcem a odevzdaně, tak se vždycky najde východisko.

Zdroj: archiv VKH Ostrava


Jaké aktivity jste během roku uspořádali?


Úterky to v Ostravě vždycky žilo. Scházeli jsme se na mši svaté v kostele v Pustkovci. Po mši svaté byl pro studenty připraven program, který každý týden nabízel něco nového. Začátek akademického roku vždy patří zahajovací mši svaté s o. biskupem. Pro studenty pořádáme „seznamovák“, přednášky se zajímavými hosty, bowlingové utkání o putovní pohár VKH Ostrava, večery chval, tradiční VKH ples, společně vyrážíme také za kulturou nebo do přírody. Akademický rok uzavíráme grilovačkou na farní zahradě. V současné době se i naše VéKáHáčko přesunulo do online prostoru a snažíme se našim followerům nabídnout alternativní program v podobě online událostí, zamyšlení a nejrůznějších inspirací. Doufám, že se brzy zase osobně potkáme na našich „studentských“ v Pustkovci, které byly po dobu nouzového stavu zrušeny.

 

Jaké akce VKH Ostrava v těchto dnech připravuje?
 

Co se týče připravovaných akcí, tak zatím žádné novinky nejsou v plánu. Spíše se chceme vrátit k podobnému modelu tak, jak to bylo nastaveno před pandemií, tj. k tradičním akcím, které provázejí celý náš akademický rok. Co jsme v rámci fungování načerpali z poslední doby online působení, to je určitě nová zkušenost s prosazením se v online prostoru sociálních sítí, díky kterým oslovujeme poměrně velké spektrum lidí. Veškeré podrobnosti k plánovaným akcím, v závislosti na rozvolňování opatření, budeme pravidelně aktualizovat na našem novém webu a taky na našem Facebooku a Instagramu.