Absolventský Velehrad je třídenní setkání absolventů, které se koná každým druhým rokem na Velehradě pod záštitou VKH ČR. Ve dnech 19. - 22. 8. 2021 se uskuteční již 5. ročník, na kterém můžete zažít společné slavení eucharistie, zajímavé přednášky, diskuze, workshopy. Nebude chybět ani čas pro ztišení, meditaci nebo adoraci. Můžete se tam setkat například s pracujícími přáteli, které znáte ze studií, poznat nové lidi nebo zachytit nové a hluboké myšlenky.

 

Zdroj: Člověk a víra

 

Absolventský Velehrad je určen pro absolventy i jiných než vysokých škol a mladým pracujícím křesťanům ve věku přibližně od 21 do 35 let. Na celé organizaci se podílí přípravný tým, skládající se přibližně z dvaceti členů, převážně absolventů vysoké školy. Již v průběhu roku nabízí mladým impulzy či zamyšlení na sociálních sítích. V postní době byla živě vysílána křížová cesta, kterou lze pustit ze záznamu. Další aktivitou, ke které jsou mladí během roku zváni, je tzv. sdílená pouť ze Soluně na Velehrad

 

Tématem letošního ročníku jsou dvě protikladná slova: Samota & společenství. Přes svoje opačné významy se ale mohou doplňovat. Člověk se může cítit sám ve společenství a naopak sám se člověk nemusí cítit o samotě. V obou těchto stavech se můžeme rozvíjet a věnovat jim svou péči a pozornost. V období, kdy mladí končí studia a hledají své zaměstnání, si kladou mnoho otázek, hledají směr svého života či povolání, potkávají inspirativní osobnosti nebo někdy procházejí slepou uličkou.

 

Absolventský Velehrad 2021 by neměl být univerzální odpovědí na všecky tyto peripetie, ale spíše platformou, kde se potkáme, společně zamyslíme, pomodlíme a zjistíme, že v tom nejsme sami. A možná přece jen zazní i nějaké ty odpovědi, pokud budeme otevření Božímu působení a vedení. ” Celou akci budou provázet úryvky ze 14. kapitoly Matoušova evangelia, zejména 13. až 36. verš.

 

Program Absolventského Velehradu 2021 je postupně zveřejňován. Můžete se těšit na koncert kapely Way to go nebo cimbálovou muziku. V bloku přednášek bude své znalosti předávat Max Kašparů (řeckokatolický kněz, psychiatr, pedagog, premonstrátský terciář), Monika Stehlíková (konzultantka pro nadané, terapeutka ACT, lektorka mindfulness, školitelka a přednášející, poradkyně pro školská zařízení) nebo Milan Novotný (trvalý jáhen římskokatolické církve, vojenský kaplan 43. výsadkového pluku v Chrudimi, psycholog). Další hosté budou postupně zveřejňováni. Aktuální informace k akci můžete sledovat na Facebooku, Instagramu nebo www stránkách.

 

Zdroj: Člověk a víra

 

Přihlašování je naplánováno v několika vlnách. Nyní je možné se přihlásit jako dobrovolník a to až do 18. 5. 2021. Být dobrovolníkem má své výhody. Nejen, že se můžeš přednostně zaregistrovat, ale dobrovolníky čeká navíc víkendové setkání před samotným uskutečněním této akce. Na výběr budou dva termíny: 13. - 16. 5. nebo 3. - 6. 6. 2021. Mezi další výhody dobrovolníka patří zvýhodněná cena. Více o tom, co obsahuje pozice dobrovolníka, se dočtete v článku S čím potřebujeme pomoc. Přihlašování pro ostatní bude spuštěno od 21. 5. 2021. Více informací o registraci je ZDE. Organizátoři upozorňují, že je možné, že se kapacita naplní již v první vlně přihlašování. Stále ještě váháš? Doporučuji podívat se na záznamy z přednášek z minulých let, které najdeš na YouTube kanálu.