Po měsíci vám opět přinášíme tipy na knížky, které vyšly v poslední době v českých křesťanských nakladatelstvích. Hodně z nich se týká modlitby. Pokud už nevíme, jak přežít současná stále nekončící omezení, můžeme se chopit příležitosti a čas, který musíme trávit sami doma, využít právě ke zlepšování se v této oblasti. Není to ale jediné téma, kterým se nabízené knihy zabývají. Vycházejí knihy pro mladé i staré, přinášejí poučení i zábavu. Stačí je otevřít...

 

 

Karmelitánské nakladatelství

 

10 minut denně na relaxaci a modlitbu

 

Nenapsat na Signály o pestrém sešitu, nazvaném „10 minut denně na relaxaci a modlitbu“ a určeném zejména dívkám od 13 let výše, by byl hřích. Z několika důvodů. Nechodil jsem na tradiční hodiny náboženství ve škole nebo na faře. Poslouchal jsem lidi, kteří měli co říct k Bibli, k modlitbě nebo k církvi z vlastní zkušenosti. Jeden z postřehů, který jsem zachytil a pocházel od jednoho katolického laika (který byl předtím evangelickým kazatelem), spočíval v tom, že židovský lid ve Starém zákoně nerozlišoval jako my mezi duchovním a světským životem. Když si to řekneme jednoduše a po pravě – ani my nežijeme více životů vedle sebe. Ať už pracujeme na něčem užitečném nebo se modlíme, pořád je to jedno „chození před Pánem“. Neděláme jedny věci pro Pána Boha a jiné bez něj, pro někoho jiného. Náš život je kotlík, v němž se míchají věci přízemní i velmi vysoké, zelenina na dobrý pokrm s Boží intuicí, která nepřichází na zavolanou, ale jen když Duch chce. Chceš mít zdravý nadhled a objevovat nové věci? Chceš získat vhled do modlitby? Nebo si chceš pro sebe nebo kamarády jenom udělat cuketovou polívku? Navštívit klášterní zahradu s bylinkami? Chceš se vzdělat v církevních dějinách? Chceš rozvinout svůj výtvarný či hudební talent? Baví tě kvízy, úkoly nebo hádanky? To všechno najdeš v sešitu s třiceti úkoly, inspiracemi, kvízy, rozjímáními nad biblickými texty. Dnes, v době covidové, je tahle knížečka potěšením a inspirací pro všechny, kdo už tou povinnou izolací, která je na palici, trpí. Přeji hodně zábavy i hlubokých duchovních ponorů!

 

Radek Tichý: Breviář pro začátečníky a mírně pokročilé

 

 

Je to pozoruhodný člověk. Hlas má tichý jako svoje jméno. Mladý kněz, který na bohoslužbách při kázání operuje živým hadem. Muž, který při svém pobytu v Římě patřil k těm, kdo mohli asistovat při papežských bohoslužbách. Koordinátor dobrovolníků, kteří se trpělivě starají o portál Liturgie.cz. Autor vtipných, ale také důvtipných knížek „Mše svatá pro začátečníky a mírně pokročilé“ a „Tvůj křest a biřmování“. Ano, farář ze Stodůlek, pater Radek Tichý. Rozumí si s novými technologiemi a přitom pro nás objevuje poklady staré církve. Jedním z těchto pokladů je také denní modlitba církve. Lidově řečeno „breviář“. Nová Tichého knížka osvětluje, z čeho se skládá ta „tlustá cihla“, kterou se dnes modlí nejen páteři a fráteři, ale i studenti a někdy i rodiny. A proč může obohatit naši modlitbu. Proč bychom se tohoto zdánlivě neproniknutelného rébusu neměli bát. Modlitba je věcí Boží, věcí našeho srdce, našeho naslouchání i návyku. To ona nás proměňuje zevnitř. Přehledně uspořádané čtení o modlitbě, které má šmrnc!

 

James Martin: Jezuitský návod na modlitbu

 

 

Jezuita James Martin je něco, čemu se v literárním světě říká celebrita. Když vyšla knížka „Jezuitský návod (téměř) na všechno“, bylo to mezi čtenáři žádané zboží. Autor má prostě talent. Píše o tak tradičních věcech, jako je modlitba a meditace podle sv. Ignáce z Loyoly, způsobem, ze kterého cítíte dotyk s běžným životem, vůni přírody, kterou se procházíte, i pachy lidských těl a měst, ve kterých žijeme. Jezuitský návod skoro na všechno byl sumou jeho setkání s jezuitskou spiritualitou. Nabídkou, hozenou do placu, na duchovní tržiště. Kniha velmi upřímná, vzdělaná a přitom svědecká. „Jezuitský návod na modlitbu“ (originál se jmenuje trochu jinak, ale nevyužijte jako nakladatelé slavnou knižní předchůdkyni...) je vedle toho skromná věc. Autor napsal pomůcku pro všechny, kdo holt nemají čas odjet od rodiny, od povinností někam do kláštera nebo týden pobývat v exercičním domě – a přesto chtějí do hloubky meditovat o Písmu, o Ježíšovi na břehu Galilejského moře. To první a základní ujištění je, že se máme v modlitbě a rozjímání nechat Bohem vést, důvěřovat, že je s námi, že se nemusíme znervózňovat, když jsme rozptylováni tisícem a jednou věcí. V době, kdy COVID vládne všem a všemu, je tahle knížka pro domácí duchovní obnovu velmi cennou pomůckou proti otupění a šedi. Americky praktická, dostatečně podnětná, skromná co do cílů.

 

Pavel Mareš

 

Paulínky

 

 

Jacques Philippe: Čas pro Boha: O vnitřní modlitbě

 

Jak si najít čas pro Boha a jak tento požehnaný čas prožít? Kniha, která nedávno vyšla v nakladatelství Paulínky, nabízí popularizační, a zároveň hluboký úvod do modlitby, která není jen odříkáváním nějakých zbožných formulek. Než se stal autor knězem, studoval matematiku a na jeho způsobu psaní je to znát. Vyjadřuje se úsporně a přehledně, a přitom jeho výklad nepostrádá „šťávu“. Kdo se nespokojí pouze s tím, aby si v Boží přítomnosti namočil jen palec u nohy, ale chce se do ní ponořit celý, najde v této knížečce skvělého průvodce.

 

Eva Mešková

 

Portál

 

Zdeněk Jančařík: Ty jsi kněz navěky 

 

 

Žena a kněz? Ne, nikdo se nezbláznil. Ale tahle kapitola dějin podzemní církve u nás je zajímavá až do morku kostí. Rozhovor s Ludmilou Javorovou, která byla vysvěcena na katolického kněze, vedl do hloubky a s porozuměním době salesián Zdeněk Jančařík. Můžete o tom vést spory, můžete to zpochybňovat, ale úplně nejlepší je nechat se oslovit opravdovostí ženské spirituality. 

 

Joël Pralong: Cesta důvěry se sv. Terezičkou 

 

 

Věřícím se deprese, úzkost a pocity viny nevyhýbají. Švýcarský kněz Joël Pralong na vlastní kůži zažil psychiatrická oddělení a došel k poznání, že v duši se ukrývají místa nejen bolesti, ale i zdroj síly, kterého se duševní nemoc nedotkne. Na cestu, jak neztratit vnímání Boha i ve chvílích deprese, si vzal pomoc sv. Terezie z Lisieux. Její malá cesta mu umožnila podívat se na deprese a úzkosti pohledem nevyhýbajícím se závažnosti, ale i s nadějí, že stejně jako Terezičce mohou přinést duchovní růst. 

 

U ambonu 

 

 

Generaci, která ví, co je podcast, nesmí uniknout to nejlepší z podcastu první koronavirové vlny U ambonu. Jedinečné duchovní promluvy známých českých kněží přinášejí unikátní svědectví. O době, o krizi jako výzvě a možnosti nově vykročit do světa proměněného epidemií. 

 

Klára Smolíková: S Komenským do komiksu – Únikovka s Ámosem 

 

 

Kdyby maturanti a uchazeči o vysokoškolské studium věděli jen třetinu o Komenském a jeho době, co se vešlo do téhle knihy, asi by zažili od profesorů ovace. Chytlavý příběh, komiksová forma a nebývale erudované pasáže i citace z Komenského spisů srozumitelně zasazené do doby. Must have! 

 

Christiane Ritter: Žena v polární noci 

 

 

„Všeho nech a přijeď za mnou!“ Právě tohle napsal své ženě její manžel, který se v té době živil jako lovec kožešin na Západním Špicberku. A Christiane Ritterová, sedmatřicetiletá vzdělaná umělkyně ze zámožné rodiny, skutečně opustila klidný život u rodičů i dospívající dceru a vydala se na nehostinný Sever. Tuhle knihu už (zvláště ženy) nepustíte z ruky. Sebere vám dech, jak to ve 30. letech 20. století vůbec mohla v Arktidě zvládnout. Budete okouzleni přírodou a tím, co autorka zažívá. A všechno se to ve vás protne, když si uvědomíte sílu propojení s přírodou a jak o ni v současnosti přicházíme. 

 

Michaela Hošková: Matěj maluje mapy 

 

 

Graficky vymazlená kniha nese silný příběh. Hladivé vyprávění to není. O české společnosti plné předsudků vůči autismu a překážek, se kterými se musí Matěj a jeho máma potýkat. A jsou tu i silná a krásná setkání s lidmi, kteří nezištně pomáhají. Pročíst se do konce vám přinese katarzi. Která knížka to má?

 

Kateřina Kokešová